Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Радостин Койчев е един от най-добрите митничари, но заради позицията си остава в ареста.
Радостин Койчев е един от най-добрите митничари, но заради позицията си остава в ареста.

Радостин Койчев бил един от най-добрите служители, но е в ареста, въпреки че не е заловен на пунктa

Граничарят, който взел “светещия” подкуп, отново е на работа

Схемата: един събирал, а след приключване на смяната си разпределяли заработените “такси”

Полицаи предварително дали белязаните пари на турски тираджии и сложили камери в кабините им

Mитничар с 33 награди е един от задържаните при мащабната акция на ГКПП Калотина, въпреки че дори не е бил на пункта по време на арестите.

Радостин Койчев бил командирован на границата ни при Свиленград, но разследващите разбират това, след като посещават дома му.

Синът му споделя пред униформените, че баща му от 5 дни е на Капитан Андреево.

Първоначално карат момчето да му звънне и да му каже да се прибира, но после решават, че ще го закопчаят на временното му работно място.

В къщата му не откриват нищо,

което да го уличи във вземане на подкупи.

Койчев обаче е задържан, защото длъжността му е началник-смяна на Калотина. Странното в случая е, че той е един от най-добрите служители и доказателство за това са 33-те награди. Дори колегите му казват, че трудът му е високо ценен, а негови близки - че никога не си е позволявал да злоупотребява с длъжността си.

Всъщност източник на "168 часа", запознат с разследването, твърди, че има странни обстоятелства около операцията.

На 6 февруари цяла смяна митничари от граничен пункт Калотина бяха задържани заради обвинения, че са вземали редовно такса "почерпка" от преминаващите през пункта тираджии.

Разследването на МВР и Специализираната прокуратура започва още в началото на миналата година, след като

турските шофьори

се оплакват в полицията,

че им искат подкупи, за да преминат пункта.

"Треперейки, дойдоха в дирекцията със своята самоличност - част от тях заявиха, че на територията на ГКПП Калотина не е възможно да се премине, без да се плати - разказва директорът на "Вътрешна сигурност" в МВР Стефан Банков. - Единственият начин да преминат пункта, без да платят, е да прелетят. Повтарям: да прелетят."

Така наречената такса "почерпка" е събирана от всички водачи, а срещу това служителите на реда им осигурявали безпроблемно преминаване през границата. Образувано е досъдебно производство още през май.

Според източника ни, пожелал анонимност, сутринта на 6 февруари полицаи започват да спират турски тирове при изхода на София за Калотина.

"Дадоха им белязани пари и поставиха камери в кабините - споделя той. - Идеята беше да видят на кого от митничарите ръцете ще светнат."

Следобед същия ден започват и масовите арести на границата ни със Сърбия.

На място са задържани близо 30 митничари, граничари и дори шефът на пункта Райчо Алексиев.

Полицаите са претърсвали и домашни адреси на обвинените. Дори не знаели, че някои от тях са изпратени в командировка на друг граничен пункт.

Говорителят на главния прокурор уточни, че при обиските в домовете на задържаните е иззета голяма сума пари в различни валути - левове, евро и турски лири, а при някои от тях са открити наркотични вещества и боеприпаси.

В продължение на часове Специализираният наказателен съд гледа мерките на митничарите, след което само 7 от тях бяха оставени в ареста.

Това са Райчо Алексиев, Стоян Стоянов, Радостин Койчев, Росен Златанов, Йордан Василков, Ивайло Иванов и Георги Раданов.

Сред тези митничари има и друг високо ценен кадър, тъй като преди години

успява да хване огромно количество наркотици

и благодарение на това е разбита банда за наркотрафик.

Останалите митничари са обвинени за участие в групата, но са им наложени различни мерки за неотклоние. 9-има от тях са платили гаранции по 5000 хил. лв., а други четирима са с подписка.

Интересното е, че сред откупилите свободата си е и граничарка от Сливница, в чийто дом са намерени 7000 евро, за които се смята, че са събрани от "почерпките". Въпреки това тя не е под стража, а е уволнена.

Вероятната причина е, че в ареста на бул. "Г. М. Димитров" са останали само шефът на пункта и началник-смените.

Райчо Алексиев е обвинен като ръководител на групата, а останалите - като участници в нея. Смята се, че ако бъдат освободени, може да повлият на свидетелите и те да променят показанията си.

Адвокатите на задържаните представиха куп удостоверения за квалификация на митничарите и благодарствени писма за работата им през годините. Те твърдят, че от показанията на свидетелите не ставало ясно кой точно какви пари е поискал и получил.

В хода на разследването било установено, че митническите инспектори са вземали суми от шофьорите, за да не бъде проверен товарът им, включително чрез рентген, и да бъдат спестени такси. След това те се отчитали на началниците на смени, които правели отчисления за шефа.

За една смяна се изкарвали между 800 и 1000 евро

от коли и между 1000 и 1200 евро от камиони.

Това става ясно от цитирани показания на турските тираджии и някои свидетели, работещи на граничния пункт.

Прокуратурата посочи още, че групата е имала строга пирамидална структура, на върха на която стоял началникът на митническия пункт. Той получавал по 50 евро на смяна независимо от събраните подкупи. Пари са вземани предимно от турски граждани, но и от българи. Сумите са искани директно и чрез мимики. Митничарите и граничните полицаи "заработвали" от 800 до 1000 евро на смяна, които са поделяли помежду си. Ако водачите имали само едри банкноти, корумпираните служители дори им връщали ресто.

Според нашия източник обаче схемата била малко по-различна.

"Каквито и пари да се вземат от някой тираджия,

те се държат от един от митничарите

- обяснява той. - Чак след като свърши смяната, си разпределят спечеленото. Тоест, ако изгори някой, да е само един, а останалите да го прикриват по някакъв начин. Затова и всеки ден различни служители събират облагите. Проблемът е, че сред задържаните има и такива, които не са вземали подобни суми."

Източникът ни допълва, че митничарят, на когото са светнали ръцете от белязаните пари, в момента отново е на работното си място на граничния пункт Калотина. Вероятната причина за това е, че той е дал показания и може би е предал колегите си.

По време на акцията опашката от чакащи да преминат границата беше километрична, но сега по-големият проблем е, че всеки ден тирове се струпват по целия път от изхода на София до Калотина.

"Минават под качествена проверка, но това означава да чакат с часове, докато стигнат границата - обяснява източникът ни. - Сега повечето от тях са недоволни, че курсовете им се бавят."

Според информатора ни обаче по-голям успех акцията щеше да има през лятото, и то на ГКПП Капитан Анреево, когато през България минават хиляди турци и чужденци.

Тихомир Безлов от Института за изследване на демокрацията също отбеляза, че Калотина е пункт с по-малки възможности от този край Свиленград, където е имало и безмитен магазин.

“Такси за бързо преминаване

е най-масово срещаната корупционна практика по граничните пунктове - обясни Безлов пред Нова телевизия. - Част от проблема изскача през лятото, когато турските гастарбайтери се прибират. След това те се оплакват на депутати от Западна Европа, които съответно пишат до българските институции. Имаше СРС-та, договорени с шофьорите."

Полицаите заложили капан на митничарите с белязани пари и ги заловили при вземането им.
Полицаите заложили капан на митничарите с белязани пари и ги заловили при вземането им.