Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди и след разцепването
Преди и след разцепването

Той съществувал преди 270 - 200 млн. години, климатът му бил различен от днешния

Опустошителните земни трусове и мощните вулканични изригвания убиват хиляди, разрушават цели градове и провинции, променят живота, климата и повърхността на планетата.

Преди 270 млн. години Земята не е изглеждала като днес. Не са съществували познатите ни седем континента, а един огромен мегаконтинент, свързвал всички тях. Пангея (от старогръцки „всички земи“ – бел. ред.) е била заобиколена от един-единствен океан, наречен Панталаса (от старогръцки „всички морета“ – бел. ред.).

Освен тази мегаструктура над морската шир

се издигал по-малък континент - Катайзия, обхващал Северен и Южен Китай.

Той никога не е бил свързан с Пангея, която заемала една трета от територията на планетата.

През всичките 3,5 милиарда години от историята на планетата подобни гигантски земни маси са се формирали няколко пъти, след което са се разцепвали на по-малки като резултат от бурните процеси в мантията. Всичко това драматично променя историята на Земята.

Пръв за Пангея споменава преди повече от един век немският геофизик, метеоролог и полярен изследовател Алфред Вегенер. Той не само предполага, че е съществувала, но и посочва няколко доказателства в подкрепа на тезата си. Първото от тях е, че континентите днес наподобяват сглобки на пъзел.

Втори знак, че те някога са били свързани, подават геоложките проучвания.

Запасите от въглища в Пенсилвания, САЩ, имат абсолютно същия състав като тези, които са в Полша, Великобритания и Германия, пише научният сайт „Лайфсайънс“. Образуването на находищата е датирано в един и същи период.

Трето доказателство се открива в намерените в различни континенти фосили. Между тях имало подобни растения като папрата Glossopteris.

Освен това според учените Апалачите в Северна Америка и Атласките планини в Мароко, Африка, пък са били свързани в т.нар. Централни пангейски планини. Те са били формирани по време на сблъсъка на съществувалите преди Пангея огромните Гондвана и Лавразия.

Всичко това е протичало в продължение на няколкостотин милиона години.

Колко време е трябвало за разцепването на праконтинента, както и какво се случва по време на този процес, каква е била разликата между тогавашния океан и днешните и какъв е бил климатът на Пангея, четете в сп. "Космос".