Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Трусове поглъщат Средиземно море, издигат у нас върхове, по-високи от Еверест Връх Еверест ще се повдига заради движението на Индийската към Евроазиатската плоча.

Балканите се тресат от серия силни земетресения, най-мощното от които с магнитуд от 6,4 по Рихтер беше в Албания с множество вторични шокове. Загинаха 51 души, а броят на ранените надхвърля 2000 души. Разрушените сгради са повече от 10 000.

Не след дълго последва разлюляване от 6,1 край гръцкия остров Крит. После и

районът на Вранча

в Румъния

напомни за себе си,

макар че земетресението да не беше със силата на албанското и критското. Североизточна Турция също бе ударена от трус с магнитуд 4 по Рихтер.

В България сеизмична активност бе регистрирана единствено край Шабла (с магнитуд 3,4). Страната ни е сравнително отдалечена от най-активните сеизмични райони в Средиземно море, където Африканската плоча се движи и подпъхва под Евроазиатската.

Какво ще се случи, когато двете

се слеят?

Скоростта, с която става този процес, е от порядъка на 3-5 мм годишно, казват експертите. При тези размествания на земните пластове площта на Средиземно море намалява, а Алпите и Пиринеите се издигат.

Геолозите са направили сметка, че Средиземно море ще се свива постепенно, а впоследствие и ще се затвори, ако тенденцията на движение се запази във вида, който съществува днес. Но за да изчезне морето, ще трябва да минат може би 50 млн. години.

Освен че Африка и Евразия ще се слеят в мегаструктура, в района ще се издигнат много високи планини подобно на Хималаите, пише сп. "Икономист".

Дали ще се стигне

до промяна на релефа в България?

Специалистите отговарят положително на този въпрос. "Естествено, само че всичко това е валидно, ако процесите, наблюдавани сега, продължат със същата сила и в същата посока - коментира проф. Бойко Рангелов. - Тогава днешните Хималаи ще са като едно джудже на фона на нововъзникналите планини в България. Дали това ще се случи – сега никой не може да каже."

Днес сме свидетели и на друг процес, свързан с Африканската плоча. Тя притиска Арабската микроплоча, която е под Арабския полуостров. Последната се движи на север, но освен това ротира - върти се около себе си, като северната й граница се движи леко на изток, казват специалистите.

Сблъсъкът между две плочи също може да доведе до издигане на високи планини. Така например Хималаите са се появили при приплъзването на Индийската сеизмична плоча към Евроазиатската. Според някои експерти връх Еверест ще продължи да става все по-висок именно поради сеизмичната активност в района.

В океаните движението на тектонските плочи предизвиква обратното - вдлъбване. Така се е получила Марианската падина, която е дълбока - 10 994 метра.

Как ще изглежда светът след около 200 млн. години?

Той ще е неразпознаваем за днешните хора. Различни ще бъдат не само континентите Африка, Европа и Азия. Според Кристофър Скотезе от университета в Тексас в Атлантическия океан, който сега има тенденция да се разширява, ще започне обратният процес. Тоест също много бавно - след 200 милиона години, и той като Средиземно море ще изчезне. Така Америка ще се слее с Евразия и ще се формира немислим за момента свръхконтинент.

Други учени смятат, че Атлантическият океан ще продължи да се увеличава за сметка на Тихия, който след милиони години ще се затвори и тогава Америка ще се слее с Източна Азия.

Още по-смели теории твърдят, че този свръхконтинент Амазия ще се придвижи на север, като така Арктическият океан престане да съществува.

Жоао Дуарте от университета в Лисабон пък смята, че и Атлантическият, и Тихият океан ще изчезнат и при събирането на Евразия с Америка,

Азия ще се раздели на две около границата между Индия и Пакистан.

В това пространство пък щял да се оформи нов Паназиатски океан, който щял да е много по-голям от познатите днес.

Всичко това засега звучи прекалено абстрактно, тъй като в продължение на 200 милиона години може да се случат много неща. Едно е ясно - в тези зони ще продължат земетресенията. Както в последната седмица пластовете на териториите близо до България не спират да се разместват.

Въпросът, който мнозина си задават, е дали скоро ще последва и у нас мощно земетресение по подобие на съседните ни страни? Отговорът на сеизмолозите е "Божа работа".

"Никой от специалистите не може да каже кога. Това е Божа работа - коментира проф. Бойко Рангелов от Минно-геоложкия институт. - Последната поредица силни земетресения у нас се случи в началото на XX век, когато от 1901 г. до 1928 г. стават пет земетресения с магнитуд 7 и по-голям по Рихтер.

Пак тогава земята се разтърсва и от множество по-слаби трусове, които обаче са достатъчно силни, че да предизвикат разрушения.

Оттогава България не е била подложена на разлюляване с магнитуд над 6 по скалата на Рихтер. Този интервал е достатъчен за натрупване на сериозно напрежение в земната кора, което може да доведе и до силен трус у нас."