Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Над един милиард животни загинаха в Австралия заради огромните пожари, обхванали около 110 хиляди квадратни километра земя. За съжаление се очаква броят да се увеличи, тъй като на много места средата им на живот е напълно унищожена. Дори където огънят вече е потушен, оцелелите животни са застрашени от смърт заради липсата на храна и вода, както и на каквито и да било скривалища срещу силните слънчеви лъчи.

Според природозащитници най-големият удар е измирането на десетки хиляди коали.

Официално те се водят „функционално изчезнал вид“

и специалисти се опасяват дали изобщо ще бъдат спасени. Основният проблем е, че 80% от естествената им среда за живот е унищожена, както и основният им хранителен източник – евкалиптовите дървета. Според експертите зрял индивид изяжда на ден около 2 килограма листа от евкалипт.

От австралийската фондация „Коала“ настояват за спешни мерки. Най-важните са обособяване на специални терени, където оцелелите коали да бъдат заселени. Предложено е да бъдат отделени почти 6 хиляди квадратни километра територия за тази цел.

Съществува идея коалите да бъдат заселени и в Нова Зеландия, за да бъдат съхранени като вид. По принцип те обитават единствено Австралия, но според специалисти не биха застрашили екосистемата в Нова Зеландия. Активисти предупреждават, че ако не бъдат предприети мерки, е възможно коалите да изчезнат напълно.

Съществува опасност и за дребните торбести животни скално валаби от семейство Кенгурови. Още през 2000 г. видът е обявен за изчезващ, но след пожарите рискът е още по-висок. Австралийската служба за националните паркове и дивата природа организира специална акция за спасяването на скалното валаби. Само за няколко дни от самолети и хеликоптери са хвърлени над един тон моркови и картофи в районите, където огънят е оставил животните без никаква храна.

Според екоактивисти е възможно да са необратими последиците от пожарите за животинските и растителните видове на Австралия. Природозащитниците са категорични, че причината за огромните пожари е глобалното затопляне. Те от години алармират, че заради все по-високите температури през лятото на континента пожарите ще стават все по-чести и по-интензивни.

Кое освен глобалното затопляне е виновно за изчезването на животните и кои вече няма да ги има, четете в новото издание на списание "Космос".