Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-известният ученик на Петър Дънов, който се опитва да бъде даже негов двойник, се казва Михаил Иванов и е българин от Битолския край. Роден е през 1900 година. След балканските войни семейството му се преселва във Варна, където младият Мишо за пръв път среща интернирания учител.

Славата на лидера на Бялото братство като проповедник и ясновидец е в зенита си. И 17-годишният младеж започва да следва плътно по петите своя новооткрит кумир. По това време Михаил чете Библията, но и окултните писания на Щайнер и Блаватска, брошурите на Дънов; увлича се даже и от алхимия.

А мечтата му е да стане ясновидец!

В целия този спектър от интереси специално място заема нежният пол. Но първата му документирана любовна афера завършва с абсолютен крах – на дъновисткия конгрес през 1922 година във Велико Търново му се налага да кръстосат шпаги с един свой събрат от Бялото братство – Кръстьо Христов.

Причината е, че и двамата младежи са влюбени в очарователната "сестра" Олга Славчева. Оля, обаче, си избира конкурента Кръстьо. Затова Михаил, с всичките си натрупани окултни умения, я проклина. И девойката пада парализирана!

Впоследствие Мишо се превръща в истински сърцеразбивач, който преобръща съдбите на много "сестри" от Бялото братство. Едно от разбитите сърца е на сестра Виола Йорданова. Тъкмо когато красивото момиче се влюбва до полуда в елегантния младеж, той й изневерява с друга хубавица – Милка Аламанчева.

Но Виола е упорита – тръгва след

Михаил Иванов

и когато той заминава през 1937 година за Франция, за да създаде там клон на Бялото братство. Българинът успява да омае първоначално дузина французойки, след това братството се разраства, като в него влизат и много заможни хора.

Те даряват свои имоти в парижкото предградие Севър, където последователите на вече станалия известен като Микаел Айванхов създават своя комуна, по подобие на Изгрева край София. В тази комуна се заселва и една "българска чехкиня" - Ярмила Ментцлова.

Дамата е от

чешки произход,

но е родена в България. През 1938 г. заминава във Франция да учи танци и специализира като хореограф. Последователка е на Айседора Дънкан и на нейната школа за така наречения "свободен танц”. После Ярмила организира курсове по паневритмия в Севър и летни курсове в подножието на Алпите.

Ето и продължението на историята на Виола, разказана в първо лице от самата нея:

"Една ранна сутрин ставам да се приготвя да отида в Париж. Както се обличам, вратата на моята стая се блъсва и Ярмила Ментцлова се втурна в стаята и плачейки, каза:

"Виола, бързай, по пътя за Париж в трена ще ти разправя защо плача". Ето какво Ярмила ми откри. Едно от младите момичета, които са играели паневритмия, се оплакало на баща си, че

Михаил ги милвал по тялото, за

да изследва

качеството на техните кожи, когато са минавали покрай него, играейки паневритмията. (До този момент аз нямах понятие, че млади момичета играят паневритмия и че Ярмила им е преподавала. Аз не бях виждала Ярмила от времето на бомбардировките в София и не знаех, че е в Париж.)

Отиваме, аз и Ярмила, в къщата на тази френска фамилия, но бащата, като видя Ярмила, направо ни изпъди."

Оттам Виола и Ярмила отиват при свой влиятелен френски познат на име Басан, за да го молят да спре френската преса, за да не се замесва името на българското братство в тази история. Но очевидно не успяват, защото медиите раздуват истински сексскандал. Намесва се и полицията и Микаел е вкаран в затвора. Според едни

обвинението е

за блудство и педофилия

Според други източници – Айванхов бил уличен в сътрудничество с хитлеристкото Гестапо.

По-подробно за полицейската клопка, в която попада новият учител на Бялото братство, разказва Анина Бертоли, чийто баща е италианец, но тя е родена в България:

"Какво да ви кажа, не искам подробности, но карали млади момичета да играят голи паневритмия. И след туй избирал Михаил най-хубавата, за да я просвети още повече в леглото си. И тя сега Ярмила ми разказа, че полицията, като узнала туй нещо, а в полицията имало също млади момичета, които работят като агентки, изпратили една от тях там да види дали наистина има такова нещо. Тя хубава сигурно е била и е влязла в тая група на най-много просветените. Прави се клопка от полицията. И в момента хващат ги там, гдето се казва, на местопрестъплението."

Анина Бертоли разказва още, че срещнала случайно една българка, която била близка с адвокатите, привлечени в съдебния процес. Те потвърдили, че за съжаление всичко е вярно. Но истерични жени от Братството им

платили милиони,

за да го изкарат невинен

Така Микаел получава само четири години, като от тях лежи в затвора само две.

След като излиза на свобода през 1960 година, си пуска дълга коса и с бялата си брада заприличва на двойник на Дънов. За да избяга от лошата си слава във Франция, тръгва по стъпките на "Бийтълс" и се озовава в будистките ашрами на Индия. Оттам се връща с "покупка" – титлата "омраам", каквото и да означава тя.

В своите близо 50 издадени тома омраам

Айванхов отделя специално място

на секса

– в съчинения като "Любов и сексуалност", "Сексуалната сила или крилатия дракон" и други.

Не може да се отрече на този българин едно – неговата предприемчивост. Далеч преди Рон Хъбърд да изрече крилатата фраза "Ако искаш да спечелиш много пари, основи си религия", той създава една религиозно-делова миниимперия. Във Франция Микаел изгражда стройна държава в държавата, като всеки негов "поданик" стриктно плаща десятък, а Братството разполага с много имоти.

Многозначителен факт е, че през 1981 година ученикът на Дънов, който се опита да засенчи своя учител, посещава България за тържествата по случай 1300-годишнината на българската държава. Гостуването му е по покана на Комитета за култура, оглавяван от Людмила Живкова.

Микаел Айвънхов искал да изглежда като двойник на Дънов.
Микаел Айвънхов искал да изглежда като двойник на Дънов.