Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кажем ли Никола Вапцаров, веднага се сещаме за най-известната му снимка, публикувана във всички учебници по литература, на която той е с буен перчем. Много държал да е дълъг, но не защото такава е била модата, а за да прикрие дълбок белег от падане.

Това разказа племенникът на огняря интелигент и негов съименник пред "168 часа". Случката е от ученическите години на родения в Банско поет.

Заедно с приятели тръгнал към местността Кутело

и Василашките езера в Пирин. Знаели, че там растат еделвайси. Младежите искали да си устроят състезание кой ще намери и откъсне най-недостъпното за човешки крак цвете и ще се превърне в героя на деня.

Към онзи момент все още никой не говори за застрашени и изчезващи видове, в България не са чували за Червена книга и не съществува забрана за бране на планинското растение.

В стремежа си да достигне до пукнатините на една скала, където видял еделвайс, Вапцаров се подхлъзнал, паднал, разбил си главата и загубил съзнание. По някакъв начин неговите приятел успели да го свалят в Банско и го завели на лекар. Семейната история не разказва как е дошъл в съзнание поетът и

как точно

е зашита кървящата

рана на главата.

Но след тази случка му останал дълбок белег.

"Поради тази причина после държал на перчема си", добави племенникът му.

Възможно е при това изкачване на пиринските баири, за да откъсне еделвайс, Вапцаров да е искал да впечатли тогавашната си приятелка - негова съученичка от гимназията в Разлог на име Ана. Именно на нея са посветени и първите му стихотворения, разказва роднината му. В тези свои опити поетът още не е пристъпил към новаторските си и емблематични за по-късното му творчество стихове, редуващи в началото ямб и амфибрахий.

В ранните си години огняроинтелигентът е

силно повлиян

от Пейо Яворов,

когото познавал лично, защото често идвал да гостува в дома на баща му Йонко Вапцаров в Банско.

Никола бил силно впечатлен от мустакатия поет, винаги с препасан на кръста револвер. Малкото момче, което още не можело да казва "р", всеки път искало от видния войвода да му даде да подържи оръжието в ръцете си и да стреля.

“Дай ми леволвела”, казвал Вапцаров.

"Когато се научиш да казваш "р", тогава ще ти позволя да го вземеш", отговарял Яворов. Малко след това обаче той се самоубива.

Тогава Вапцаров е едва 5-годишен, но личността на чичо му Пейо оказва силно въздействие върху него. През 1934 г. той изнася сказка "Трагедията на Яворов и Лора" по повод 20-годишнината от смъртта на двамата.

Едни от първите литературни публикации на Никола Вапцаров са във в. "Летец".

Печели конкурс за стихотворение на летателна тематика.

Когато се връща от Варна, започва работа като машинен техник във военното летище Божурище. Даже прави няколко пробни полета. А стихосбирката му "Моторни песни" излиза от печат през 1940 г.