Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В краката им е съсредоточен точно толкова талант, колкото егоцентризъм се е нагнетил в душата. Когато единият празнува, другият си търси работа на Северния полюс само и само да не го принудят да види триумфа на големия съперник. А всички останали вкупом ги ненавиждат заради дългогодишния им абонамент да печелят престижния трофей.

Ето в такава напрегната обстановка се проведе бляскавата церемония по връчването на "Златната топка". И тази година не се мина без взаимни обвинения и тежко разсърдени. Коронясването на Лионел Меси за шести път

предизвика повече гневни въпроси,

отколкото аплодисменти. Половината футболен свят отказа да повярва, че аржентинецът постигна достатъчно успехи през последните 12 месеца, за да спечели рекордна шеста топка.

Меси беше много полезен за своя тим при завоюването на шампионската титла и дотам. В Шампионската лига "Барселона" се срина, а в националния отбор Бълхата продължи традицията

да бъде незабележим

на терена

"Няма кой друг, ако не е Меси", ще отвърнат феновете на аржентинеца. Но от другия лагер моментално ще излязат напред с името - Върджил ван Дайк.

Холандецът се превърна в основата, върху която Юрген Клоп построи величието на своя "Ливърпул". Защитникът беше еднакво брилянтен както в клубния си отбор, завоювал Шампионската лига, така и в националния, който стигна до финала в Лигата на нациите. Неслучайно Ван Дайк спечели повече първи места в анкетите на журналистите, но това не му стигна да грабне най-престижния индивидуален трофей в световния футбол. Меси присъствал по-често в призовите тройки и така събра 7 точки повече от бранителя на "мърсисайдци".

Толкова малка разлика нямаше как да не нажежи страстите в Европа, но и по целия свят. Ръководители, футболисти и феновете на "Ливърпул" не спират да тръбят, че техният любимец е бил жестоко прецакан. Силно недоволни изглежда са и привържениците на Кристиано Роналдо, според които португалецът трябваше да се сдобие с още една "Златна топка".

Напрежението ескалира

с нова сила,

след като Меси мина с един трофей повече своя голям враг (6 на 5) и му отне спокойния сън.

Мегазвездата на "Ювентус" не дойде на церемонията, за да види с очите си как врагът празнува в обятията на приятелите си. Не че и за Роналдо нямаше наградка. Обявиха го за най-добър играч на италианското първенство, но този приз по-скоро още повече го ядоса, отколкото да успокои страстите му. Сигурно е сънувал кошмар как отива да прибере някакъв мижав плакет, докато наоколо се разхожда Бълхата с позлатения трофей под мишница. Нестихващите страсти още веднъж показаха

колко се е

извратил спортът

от онази 1956 г., когато главният редактор на сп. "Франс футбол" Габриел Ано създава конкурса за "Златната топка", за да засили интереса на публиката към седмичника.

Тогава на Ано му хрумва идеята, че една класация за най-добър футболист на Европа ще поддържа футболните страсти в края на годината, когато става твърде студено и снежно. А първият носител на трофея е английската футболна легенда сър Стенли Матюс, който получава отличието, след като е отпразнувал 41-ия си рожден ден.

По-рано през същата 1956 г. Габриел Ано се обажда на свои колеги от 15 европейски страни и ги моли да му пратят техните класации с петимата най-добри футболисти през сезона. Избраните да гласуват се справят кой както може и в крайна сметка 41-годишният Матюс е първи, въпреки че по това време на европейските терени блести звездата на "Реал" (Мадрид) Алфредо ди Стефано. Последният обаче има аржентински и колумбийски жилки в кръвта си, въпреки че официално се признава за испанец. А в класацията могат да участват само и единствено футболисти с европейски паспорти.

"Интересно е, че тогава сред гласуващите

няма български журналист,

но въпреки това са номинирани двама нашенци", пише преди време Едуард Папазян от "24 часа". Легендарният №10 на Централния дом на Народната армия, както това се е казвал ЦСКА - Иван Колев, дори влиза в десетката. Зад него е д-р Стефан Божков - капитан на олимпийския отбор, взел бронза на олимпиадата в Мелбърн.

Анкетата на сп. "Франс футбол" явно се харесва на участващите в нея и на феновете и бързо се налага като основен фактор в годишните класации от този род. 63 години

класацията е подчинена на парите,

корпоративните интереси и имиджа на участниците. Меси е гениален, известен и сам по себе си е индустрия. Явно нямаше как да бъде пренебрегнат. Големите имена в света на футбола явно ще трябва да изчакат Меси и Роналдо да се пенсионират, за да изявят собствените си претенции за престижното отличие.