Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Русяев на честването на 9 май 2018 г. в Стара Загора
Владимир Русяев на честването на 9 май 2018 г. в Стара Загора

Между 200 и 300 души наброявали руските шпиони у нас, които са с пагон. За цивилните не се знае колко са. Това пресмятат експерти, след като миналата седмица България връчи официална нота за експулсирането на руски дипломат по подозрение за шпионаж в полза на военното разузнаване на Русия ГРУ. Контактувал с високопоставени служители с достъп до класифицирана информация на НАТО и ЕС.

Но това е само част от разузнавателната активност на Москва на Балканския полуостров, която ни засяга пряко. В същия ден, когато гръмна скандалът с дипломата, руски военно-транспортен самолет получи разрешение и прелетя над въздушното ни пространство,

за да достави ракетни комплекси С-400 в Сърбия.

Информацията бе потвърдена от Министерството на външните работи. То добави, че курсът е в рамките на приложимото за случая българско законодателство.

МВнР се е свързало със сръбската страна и е установило крайната дестинация и целта, за която ще се използва пратката. "Няма нарушение нито на ембарго, нито на международна спогодба или договор, тъй като прелитането е във връзка с учение, след което техниката се връща обратно", заяви военният министър Красимир Каракачанов.

Шефката на Атлантическия клуб Елена Поптодорова обаче е на друго мнение.

“В Ниш е явната руска военна

база в Сърбия.

Ако там бъде оставена тази установка, значи покрива България и целия Балкански полуостров", заяви бившата посланичка в САЩ.

Засега прелитането на военни самолети с ракетни установки на борда и изгонването на руски дипломат, заемал поста първи секретар в посолството в София, съвпадат само по време. Не е установена друга връзка между двете събития.

Официално властите не съобщиха за кого от всички 9 първи секретари от мисията на Москва става дума. Украински сайт пръв написа, че обвиненият в шпионаж е Владимир Русяев, акредитиран у нас от края на 2017 г.

По данни на изданието "Обозревател" той не криел принадлежността си към ГРУ на приемите в посолствата на приятелски на Русия страни. Още повече че там съвършено случайно "се трудели" негови съкурсници от военни вузове. А постът му в руското посолство в София по традиция се падал на ГРУ.

Дипломатът се опитал да вербува шеф на българска специална служба, стана ясно от изявление на премиера Бойко Борисов. "За щастие човекът е

изключително верен на родината си

и веднага дойде да ми каже, оттам нататък си направихме всички мероприятия", заяви премиерът.

Според експерти да се опиташ да вербуваш точно шефа на спецслужба, е изключително непрофесионално и грубо.

Как е успял само за две години

да стигне до някого от най-секретните мъже в държавата,

остава енигма. За толкова кратко време е много трудно да успее да се запознае с български топченгета. Експерти предполагат, че за да се случи това, е имало посредник, който е осъществил контакт между двамата. Не е задължително да е бил човек с пагон.

Възможно е тази работа да я свърши и цивилен гражданин, но живеещ в България и с познанства по високите етажи в службите, предполагат източниците на "168 часа". Тоест посредникът не е случаен човек.

Прокуратурата не съобщи нищо за българин, за когото да е установено, че е бил във връзка с Русяев.

Възможно е обаче и друго. Срещите между руснака и шефа на спецслужба да са били част от план за доказване на шпионската дейност на дипломата.

Какво в България би могло да интересува руското ГРУ -

службата, която по идея на Владимир Путин миналата година върна старото си наименование от времето на Съветския съюз? Тя се занимава с военното разузнаване.

То сигурно търси информация от т.нар. Служба за сигурност на НАТО, която има офиси в няколко институции у нас. Става дума за Министерството на отбраната, Генералния щаб, Министерството на външните работи, ДАНС и президентството.

Според експерти руският дипломат се е интересувал от военното оборудване, комплектуване и разстановка на българската армия, както и разходите за отбрана. В голямата си част техниката е руска и от епохата, в която бяхме в един и същ военен блок.

Но днес страната ни се води вражеска от гледна точка на Русия като член на Северноатлантическия пакт. Съществуват и идеи за смяна на техниката.

Възможно е да се е интересувал от данните на българското военно разузнаване за ситуацията в Сирия и Близкия изток, където то има традиционно добри връзки. По-важната цел обаче на изгонения първи секретар на посолството вероятно е била да разучи плановете на НАТО за района, до които България има достъп, както и за политическата обстановка в Западните Балкани. Това коментират експерти. Още повече че САЩ разполагат с военна база в източната част на Косово. Със своите 300 обекта "Бондстийл" е най-голямата подобна американска структура.

Оттам Вашингтон има поглед върху случващото се в териториите на Черно и Средиземно море, Европа, пътя към Близкия изток, Северна Африка и Кавказ. А дори и към бъдещите петролопроводи от Каспийско море и Централна Азия.

Базата може да

се използва за

тайни операции.

Русия има интерес да държи под око подобна мащабна военна база и да има своя. Затова през 2010 г. е изградила Център за извънредни ситуации в Ниш, Сърбия. Подозира се, че той излиза извън рамките на спасителните операции при бедствия, както бе обявен. Центърът, който е на 160 км от София, е оборудван с монитори за видеонаблюдение. В склада му имало екипировка за спасителни операции. Има и нещо като тренировъчна база.

Управлява се съвместно от Москва и сръбското Министерство на извънредните ситуации, което има връзка и с шпионските служби. Именно тази структура разминираше полетата след бомбардировките на НАТО в Сърбия през 1999 г. срещу режима на Слободан Милошевич.

Според информация във в. "24 часа" Сърбия е хъб на руското външно разузнаване, но София е център на военното им разузнаване, чийто резидент за целите Балкани бил експулсираният Владимир Русяев. Пак по данни на "24 часа", цитирайки руски медии, той е посочил за свой адрес улицата и номера на академията на ГРУ в Москва - ул. "Народного ополчения", д. 50.

Висшето учебно заведение обучава бъдещите шпиони, въпреки че официално се води със статут на военна академия.

Русяев е женен и е пребивавал в България със съпругата си Екатерина и с 16-годишната си дъщеря. Той е посещавал мероприятията на русофилските организации у нас. Възможно е именно там да се е запознавал с ключови фигури, които биха могли да му свършат работа.

Според руския сайт "Зик"

любим похват на разузнавачите на Москва

още от времето на Желязната завеса бил да работят на Българското Черноморие. Канели свои агенти, които се маскирали като туристи, а полковникът от ГРУ или КГБ "се оказвал" в съседната хотелска стая.

Защо само в рамките на един месец гръмнаха два шпионски скандала, свързани с Русия? Според експерти по национална сигурност, докато не излезе цялата истина за фалита на Корпоративна търговска банка и докато този проблем не се реши, няма да престанат и шпионските игри с Москва.

В случая обаче по данни на прокуратурата не е ставало дума за банкова и фирмена информация, а за натовски тайни.

Според източници на "168 часа" през 2015 г. е бил експулсиран друг руски дипломат от България, но на онзи случай не е била дадена гласност. Вероятно той е напуснал още при първата забележка, а не като Русяев, който бе принуден да го направи чак след официална нота на външното министерство.

"Тогава ДАНС влезе по следите на шпионина под прикритие, МВнР го установи какъв е и беше принуден да си замине", коментираха експерти пред "168 часа".

Преди това

по времето на Иван Костов бяха изгонени трима дипломати

- военният аташе Владимир Ломакин, помощникът му Сергей Власенко и съветникът Борис Смирнов.

Ломакин бе обвинен в шпионска дейност. Той получавал тайни информации от о.з. полк. Яни Янев от българското военно разузнаване и деловодителката от секретната секция на Министерството на отбраната Лиляна Гешева.

Полковникът бе арестуван пред руското посолство с чанта със секретни документи за обстановката на Балканите, писани в МО. Според данните той ги предавал на Ломакин и така те стигали до Москва. Руският дипломат е обявен за персона нон грата и в Полша през 1993 г. по същите причини и дори по същата схема - шпионска дейност чрез пенсиониран служител, вследствие на което тогавашният премиер Юзеф Олекси е подал оставка.

Третият отзован руснак по времето на Костов - Борис Смирнов, пък е бил персона нон грата и в Испания. А освен това му е отказана виза за Германия и Франция. Той е бил заместник-началник на отдел в Главното разузнавателно управление на Русия.

Докато е бил в България, службите са разбрали, че

Смирнов е имал контакти с български духовници

като например Старозагорския митрополит Галактион. А освен това бил засечен във връзки със Съюза на тракийските дружества с цел създаване на проруска партия, както и на ромска организация със същия профил.

В отговор в официален документ Русия заявява, че скандалът с експулсирането на тримата дипломати застрашава цялостните българо-руски отношения и че страната ни защитава мними национални интереси. България обаче отговаря, че сама знае кои са истинските й национални интереси.

Според Москва скандалът не е бил с чисто български корени, а в "политическия контекст на пропагандната кампания на САЩ срещу Москва", защото шефът на ФБР Луис Фрий одобрява с посещението си в София постъпката на правителството "Костов".