Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Филип Димитров и Иван Костов на митинг на СДС от 90-те години
Филип Димитров и Иван Костов на митинг на СДС от 90-те години

Дали Иван Костов е пуснал бюлетина за Мая Манолова на балотажа в неделя? По този въпрос може само да се гадае не само заради тайната на вота, но и защото десни фигури призоваха открито в социалните мрежи своите хора да гласуват за кандидата на БСП. Разбивка на социолозите показа, че 38 000 души от т.нар. градска десница са го направили.

Преди години бившият премиер заяви пред медиите, че е упражнил гласа си с отвращение. Това се случи през 2003 г., когато СДС официално подкрепи Стефан Софиянски, след като той напусна синята партия и се заигра със Симеон Сакскобургготски. Съпругата му Диляна Грозданова вече беше депутат от царската формация НДСВ, макар и да не беше член на партията.

Нямаше как тогава Костов да гласува за червен кандидат,

нямаше и квадратче с “Не подкрепям никого”

Днес обаче тази възможност съществува и е много вероятно бившият министър-председател да я е използвал.

Доста сериозен брой софиянци са го направили. Социолозите и политолозите са категорични, че това са предимно избиратели на десните, които абсолютно съзнателно са бойкотирали и двете кандидатки. Не може да става дума за объркване или неграмотност. Общият брой на тези хора е 20 493 или 4,89%.

Толкова са и представителите на градската десница, които на първия тур са застанали зад арх. Борислав Игнатов, но на втория са подкрепили Мая Манолова в общ фронт срещу Йорданка Фандъкова и ГЕРБ. Въпреки че новата стара кметица отиде лично на крака при лидерите на Демократична България ген. Атанас Атанасов и Христо Иванов и те официално заявиха, че

няма да призоват в полза на нито една

от кандидатките.

Общо 189 176 гласа е получила бившият омбудсман, така че “помощта” на десните (20 000) е около една десета от нейните собствени привърженици. Това показват данни на агенция "Галъп". Арх. Игнатов пък спечели симпатиите на 54 330 души на първия тур. Което показва, че повече от една трета от неговите избиратели са се прехвърлили към Мая Манолова.

От 47 936 души, гласували за Борис Бонев, 18 000 са пуснали на втория тур за червената кандидатка. Самият той между двата тура се обърна във фейсбук към симпатизантите си. Заяви, че неговата организация "Спаси София" не подкрепя районните кметове на ГЕРБ.

С което подаде сигнал да не се гласува за тях. И въпреки че призивът беше за управляващите столичните райони, в текста се споменаваше и какво е обещала и не e изпълнила г-жа Фандъкова. Косвено обръщението беше насочено и срещу нея.

За един млад човек като Бонев и повечето негови симпатизанти, необременени от случилото се от 1989 г. насам, неучаствали в политическите процеси, може би е разбираемо защо биха гласували за Манолова.

За тях това

не е предателство

към антикомунистическата кауза. Просто такава не съществува в съзнанието им, тъй като не са били свидетели на управлението на Тодор Живков и може би нямат репресирано семейство. А искат моделът на управление в София да се промени, какъвто беше девизът на Мая Манолова.

Случаят с младите е ясен, но как стана възможно отявлени врагове на БСП като градската десница да я припознаят като съюзник и как червеният електорат подкрепи кандидати на "Да, България" и ДСБ?

Може би защото в политиката всичко е въпрос на интереси, не на емоции. В замяна на подкрепата за Манолова червените помогнаха на десните кандидати да спечелят районни кметства в София.

Някои казват, че ръководствата на левите и десните партии са спуснали инструкция. Манолова открито призова симпатизантите си да гласуват за десните кметове. Атанасов и Иванов не го направиха реципрочно.

Трудно можем да си представим, че един реститут и антикомунист, който цял живот е мразил БКП, БСП и ченгетата, ще подкрепи Мая Манолова, формално независима, но дълги години свързана с червената партия. Един по-възрастен избирател, произхождащ от семейство на репресирани, който знае много за 30-годишния преход, не би го направил, обясняват експертите.

И въпреки всичко във фейсбук се споделяха постове на различни представители на градската десница. Бившият посланик в Москва и известен с десните си убеждения Илиян Василев написа: "Тъй като

лидерите на партиите от ДБ няма да кажат, не е политкоректно, ще го кажа аз.

Призовавам отново за гласуване по модела Навални, модела анти-Орбан в Будапеща, срещу кандидатите на статуквото.

Гласувалите за Манолова да гласуват за кандидатите на ДБ на балотажа за районни кметове (успех на всички), и съответно гласувалите за ДБ да гласуват за Манолова."

Друг от старата десница - Симеон Стойчев, също призова приятелите си да гласуват за Мая Манолова и изреди 18 причини за това. "На този етап на балотажа бих гласувал и за Дарт Вейдър, Ян Бибиян, Том и Джери или даже неодушевени предмети, като саксия с петунии от Пътеводителя", пише Стойчев. Той изтъква също, че ГЕРБ не е спасителен бряг от комунистите и това също е аргумент в полза на Манолова.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу също е избран с подкрепата на кюрдите срещу Ердоган, твърдят от градската десница. В Будапеща се обединили комунисти, либерали и всички срещу човека на Виктор Орбан. Същото се случило и във Варшава срещу Качински. Затова и Мая Манолова обрала част от протестния вот.

Но част от привържениците на старата десница

реагираха остро срещу призивите

за подкрепа

на червената кандидатка. Някои дори се зарекоха, че са приключили с доскорошните си съратници. А бившият депутат от СДС Иван Сотиров написа:

"В истерията си срещу Борисов от Д(С)Б се отрекоха и от Костов дори, за да подкрепят Манолова? Доказателството за това е причина № 11 от позива "Моите 18 причини да гласувам за Мая Манолова на балотажа", който масово се разпространяваше от видни активисти и общински съветници от Д(С)Б:

“11. Заради Иван Костов - който премахна паметниците на Съветската армия

(защото не са един и не са само в София), отвори досиетата, вкара Георги Марков, Радой Ралин и Цветан Стоянов в учебниците, изгради силна опозиция и даде път на приемствеността и истинските лидери с качества, за да може сега да си говорим за бъдещето, а не за миналото."

С подкрепата на десните Манолова не успя да спечели изборите, но новите десни общински съветници ще трябва да избират - дали да се присъединят към мнозинството между ГЕРБ и ВМРО, или да останат в опозиция с някога омразната за тях БСП. Ако се случи второто, ще унищожат докрай синята идея - процес, който тече от много години.