Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Десетки са извършителите на жестоки убийства, причинени по особено мъчителен за жертвата начин, които успяват да спасят доживотната присъда благодарение на съкратената съдебна процедура. Едно признание на вината е достатъчно, за да им осигури наказание само до 30 години, а при добро поводение и по-малко.

Въпреки ужасяващите подробности, които съдиите чуват за извършените престъпления, те се оказват с вързани ръце, тъй като по закон не могат да откажат съкратено следствие, ако рецидивистът поиска такова.

Как обаче депутати юристи помилваха убийците през 2010 г. и направиха така, че близките на жертвите да не получават справедливост за смъртта им?

Оказва се, че това се е случило тихомълком преди 9 години, когато е премахнат действащият текст в Наказателно-процесуалния кодекс, според който за умишлено умъртвяване, тежка телесна повреда и причиняване на смърт под влиянието на алкохол и наркотици се прилага цялата строгост на закона.

Предишната разпоредба, която лишава от привилегии рецидивистите, е от април 2009 г. и е била в сила само около година. Тя е приета по повод особено жестокото убийство във Варна на студентката Радостина, чийто мъчител Георги преди това я изнасилил. Няколко месеца по-късно първият кабинет на Бойко Борисов предлага

още

по-сериозни санкции

за подобни престъпления. Влиятелни юристи обаче не са били съгласни да отпадне бързото производство и неочаквано мнозинството депутати гласува в пълен разрез с предложението на Министерския съвет. Така на 25 март 2010 г. депутатите гласуват промяната в НПК. 99 души са натиснали бутона "за", 1 е бил "против" и трима са се въздържали. Никой не вдига скандал. 2 седмици преди това оторизираната правна комисия решава да разреши съкратеното производство. Официално скандалното предложение излиза от шефката на комисията Искра Фидосова.

Последният случай с 6-годишната Кристин, която беше зверски убита и изнасилена от 21-годишния Мартин Трифонов, за пореден път повдигна въпроса относно това дали не трябва да бъде премахнато съкратеното съдебно производство.

"168 часа" направи опит да се свърже с няколко депутати от правната комисия на НС, но без успех. Част от тях отказаха да разговарят, а с други дори не успяхме да се свържем.

Въпроса дали депутатите ще гласуват наесен промяна по този повод, зададе и "24 часа" към

основните

политически сили

От ГЕРБ, БСП и ВМРО бяха категорични, че подобна промяна ще е сред първите законодателни мерки наесен. Всъщност още през 2016 г. ВМРО иска промяна и преразглеждане на т. нар. институт за съкратеното следствие.

Партията на Каракачанов категорично настоя от НПК да отпадне съкратеното съдебно следствие, с което се намаляват присъдите с до 1/3. Според ВМРО това само води до регресия при престъпниците, които след 10 г. се озовават на улицата и изнасилват и убиват пак. ВМРО настояват и за разширяване на неизбежната отбрана и максимално бързо стартиране на дебат за въвеждане на химическата кастрация при изнасилвания, блудства и други сексуални посегателства.

"168 часа" потърси и мнението на адвокати.

"Трябва да отпадне сбърканият текст, според който при съкратено съдебно следствие с признаване на фактите съдът заменя доживотната присъда с по-лека, въпреки че съденият е извършил изключително тежко престъпление, увредило цялото общество", коментира пред медията адвокат Марин Марковски.

Според него текстът трябва да бъде премахнат и да остане само този за

доживотната

присъда без замяна

"Особено мъчителен начин за лишаване от свобода е, когато един зверски убиец е задържан завинаги в една бетонна дупка - обясни юристът. - Занимавал съм се с психологията на тези, които имат доживотни присъди без замяна, и при тях настъпва разпад на личността. Те вече не са хора. Така че той си получава заслуженото. Другото е, че този човек вече не може да бъде сред хора, което означава, че те са съхранени от него."

Според Марковски резултатът от текста, който позволява съкратено досъдебно производство, е, че ако един психопат, употребил

различни наркотици

плюс алкохол,

влезе в една детска градина и с автомат убие 60 деца, а след това признае вината си, съдът е длъжен да замени доживотната му присъда с такава, която ще варира между 20 и 30 години.

"Това означава, че след 20 години той има право на предсрочно освобождаване и ще излезе - казва адвокатът. - Ако е на 20-30 години, ще излезе, когато е на 40 или 50."

Марковски е категоричен, че смъртна присъда в България не може да бъде въведена.

"Това не е възможно, тъй като има регламент от Европейския съюз и едно от условията за приемането ни е да няма такава присъда", обяснява той.

По темата предложение направи и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Какво беше то четете в печатното издание на "168 часа".