Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бразилският президент Жаир Болсонаро иска да промени начина на живот на индианските племена, които живеят в джунглата далече от цивилизацията. Те са си маркирали територия, която обитават от векове, но скоро тя може да стане медодобивна или златна мина, пише сайтът на Си Ен Ен.

Племето уаяпи е само едно от над 300 групи, които обитават общо 690-те обособени резервата. Индианците още не знаят какво ги очаква, но знаят, че джунглата гори. За да я спасят, те са готови на всичко. Смятат, че са пазители на вечнозелената екосистема.

Си Ен Ен успява да получи редкия шанс да снима в селището на племето уаяпи и да разговаря с вождовете

какво ще

се случи,

ако правителството експроприира земята им.

Екипът става свидетел как индианците мажат лицата, шиите и телата си с паста, получена от растящи наоколо кървавочервени плодове. Текстурата пази кожата им от слънцето и от множеството видове насекоми. Смятат, че така гонят и злите духове.

Уаяпи вярват, че дължат съществуването си на една мелодия, изсвирена от божеството Джейн Джара. Според легендата то започва да свири на дълга флейта, направена от дърво, и така се появяват те.

Цивилизованият свят открива племето

през 1973 г.,

когато бразилското правителство започва да изгражда нова магистрала. Проектът е занемарен след 3 г., но дотогава е построено достатъчно, за да могат миньори и ловци да стигнат до уаяпи и да нарушат спокойното им съществуване.

Племето отвоюва територията си през 80-те години и започва да я контролира. "Доскоро живеехме добре и не се притеснявахме за земята си - разказва пред Си Ен Ен 59-годишната Аджарийти, един от редките случаи на племенни вождове жени. - Сега много хора искат да превземат селото ни."

Селото й Куапоюри е едно от 92-те селища на племето. Те са разположени в признат през 1996 г. резерват в Северна Бразилия, който заема 6 милиона декара.

"Нашите лидери начертаха демаркационна линия, защото чухме, че ако не го направим, некоренни жители ще унищожат земята ни", казва Аджарийти.

Но признаването на резервата

не ги предпазва от инвазия.

През юли племенните вождове заявиха, че група миньори са нахлули в близкото село Марири и убили 68-годишния вожд Емира Уаяпи.

Вайсени Уаяпи, който живее в селото на Аджарийти, е един от хората, които откриват безжизненото тяло на Емира.

То било покрито с рани

и плувало в местната река. Няколко дни по-късно Вайсени изпратил петминутно аудиосъобщение до бразилските и световните медии, сигнализирайки, че група от тежковъоръжени миньори и некоренни жители са нахлули и намушкали цялото тяло на Емира.

"Молим за помощ. Ние сме в голяма беда", казва Вайсени съобщението на португалски.

ООН призова Бразилия да преразгледа политиката си към индианците, за да не се надигне вълна от насилие след смъртта на Емира.

Болсонаро отговори, че

федералните власти разследват

случая и не са убедени, че става дума за убийство. В крайна сметка заключението на полицията е, че вождът е имал рана в главата и е починал от удавяне.

Племето отказва да приеме изводите

и твърди, че има снимки на намушканото тяло.

Хората от уаяпи са само част от всички почти 1 милион индианци - 0,5% от населението на страната. Те са категорични, че запазването на тяхната територия е част от спасяването на Амазония и планетата.