Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Взривът във военния полигон в Ньонокс
Взривът във военния полигон в Ньонокс

Спецове търсят следи дали сегашният инцидент е свързан с този в секретната руска подводница “Лошарик”

Лекарите били в шок, когато кръвта на загиналите учени се сварила пред очите им

Жителите на съседните градове изкупиха йода от аптеките, за да се спасят

Мистериозната ядрена експлозия във военния полигон в село Ньонокс в Далечния север на Русия, която отне живота на петима от най-елитните ядрени учени, отвори кутията на Пандора.

Както обикновено, правителството в страната спусна завеса над събитието, а информацията бе изключително оскъдна.

Първоначално се спомена, че става дума за инцидент с обикновен двигател, но впоследствие стана ясно, че се правят експерименти с ядрената крилата ракета "Буревестник", известна като Skyfall.

За нея Владимир Путин сподели още миналата година и я определи като непобедимо супероръжие. Оттогава насам обаче за нея не се знае почти нищо.

Смята се, че ракетата използва ядрен двигател и изминава

много по-дълги разстояния от обикновените

Още по-конспираторски интригуващо е, че случаят се свърза и със секретната ядрена подводница "Лошарик", на която избухна пожар миналия месец, а смъртта си намериха 14 елитни руски военни в опит да скрият истинската си мисия и да спасят света от ядрена катастрофа.

В момента мнозина имат основание да смятат, че дълбоководният апарат и военният полигон в Ньонокс са част от една и съща мисия.

Инцидентът с подводницата не доведе до ядрена катастрофа, както аварията с АЕЦ в Чернобил през 1986 г., но сега всички хипотези водят до заключението, че ужасът отпреди 33 г. е бил на път да се повтори.

Причината е, че според експерти "Буревестник" излъчва радиация дори когато лети.

Това доведе и до твърдението, че чрез аварията се разкри най-секретният военен обект на Русия.

Въпреки че институциите в страната твърдят, че няма наличие на радиоактивни материали в района, някои данни сочат точно обратното.

Владимир Путин заяви, че няма риск от повишени нива на радиация, и допълни: "Тук няма заплаха, няма и увеличение на радиационния фон. Не виждаме сериозни промени там, но се предприемат превантивни мерки, за да няма изненади. На мястото са изпратени независими експерти, които да наблюдават ситуацията".

По същото време обаче руската метеорологична агенция "Росгидромет" предупреди, че е регистрирала нива на радиация от 4 до 16 пъти по-високи от нормалните около военния полигон.

Освен това норвежката служба за ядрена сигурност е взела проби дни след експлозията и е установила наличние на радиоактивен йод във въздуха.

Странното в случая е, че четири базирани в Русия мониторингови станции, които наблюдават радиоактивни частици в атмосферата,

мистериозно затихнали

след експлозията на 8 август. Това се потвърждава от Всеобхватната организация за забрана на ядрените изпитвания независим орган, който следи за подобни нарушения.

Хората около военния полигон в Архангелска област и град Северодвинск, намиращ се на 30 км от него, изпаднаха в паника. Буквално за ден изкупиха целия йод от аптеките, за да се спасят от облъчване. Абсолютно същото нещо се случи, когато избухна и експлозията в Чернобил.

За момента обаче няма регистриран масивен радиационен разлив, както се случи над Скандинавия през 1986 година. Но спестяването на информацията води до заключението, че вероятно има някакво наличие на йонизиращи елементи.

Странното в случая е, че малко след експлозията е издадена заповед за евакуацията на хората, но часове след това е отменена с основанието, че нивата на радиация не са опасни и няма да доведат до лъчева болест.

Противно на това обаче бяха предприети действия от страна на Министерството на отбраната. Дни след взрива те

затвориха

Двинския залив

към Бяло море

за гражданско корабоплаване поне до началото на септември, където се намирала зоната за изключване.

Петербургското издание "Фонтанка" написа по този повод, че е възможно в затворения залив да е потънал съд - носител на ядрени ракети.

Оказа се, че точно там е стоял и руският специализиран ядрен товарен кораб "Серебрянка". Има спекулации, че той е бил на пост именно в случай на авария с цел да прибере всички радиоактивни отломки.

Затвореният залив обаче може да бъде и предпазна мярка срещу всяко изхвърляне на токсично ракетно гориво във водата, където местните жители ходят на риболов.

Въпреки това първата версия е по-вероятна и заради телата на загиналите руски учени.

Първоначално Министерството на отбраната съобщи за двама починали при инцидент с двигател с течно гориво.

По-късно местните власти допълниха, че има 6-има ранени, а Държавната атомна енергийна корпорация "Росатом" посочи, че

петима от най-добрите служители

са загинали, а други трима са в болница.

За разлика от инцидента с руската секретна подводница "Лошарик", при който бяха спестени имената на загиналите, самоличностите на тези специалисти бяха огласени.

Това са Алексей Вюшин - дизайнер и специалист по софтуер, Евгений Коротаев - старши електроинженер, Вячеслав Липшев, който е бил ръководител на екипа за научни изследвания, Сергей Пичугин - инженер за тестване, и Владислав Яновски - заместник-ръководител на отдела за научни изследвания.

Съмнението, че става дума за втори Чернобил, обаче дойде от факта, че петимата руски учени са открити в странно състояние, като две от телата са излетели във водата от взривната вълна.

Според източник, работещ в болницата, където са докарани труповете и ранените, те били облъчени с 60 пъти по-висока доза от пределно допустимата. Кръвните изследвания се променяли на всеки 60 минути и след няколко часа

кръвта им направо се сварила

Смята се, че има още поне 15 ранени, които са извозени с хеликоптери. Очевидци твърдят, че придружаващите ги екипи били в противорадиационни костюми, а линейките били облепени.

Учените бяха погребани в закрития град Саров, където работели във Федералния център за ядрени изследвания. Той е част от "Росатом" и се занимава с разработка и производство на ядрени боеприпаси.

Всъщност този град е известен още от Студената война като Арзамас-16 и е едно от тайните места на Русия. Затворен е за чужденци и е достъпен само със специално разрешително.

Някои дори сравняват Саров с Лос Аламос в Ню Мексико, където се създава американското ядрено оръжие.

Всички тези следи водят към съмнението, че става дума за мащабна ядена мисия, която включва различни компоненти.

Безспорно най-опасното в нея е въпросната ракета "Буревестник", която бе наречена от "Руская газета" оръжие за отмъщение. Това беше и фразата, използвана от нацистите за описание на техните ракети "Фау", изстреляни срещу Великобри- тания в края на Втората световна война.

Според изданието "Буревестник" е способна на продължителни полети и избягване на противовъздушната отбрана. Ако опитите с нея са успешни, тя ще бъде насочена към всяка жизненоважна инфраструктура, след като междуконтиненталните балистични ракети на Русия вече са нанесли удар на територията на противника.

Оказва се, че тези нови системи

имат своя произход в съветско време,

но тогава по някаква причина се отказват от производството им. Вероятно защото освен безспорния разрушителен потенциал може да има и катастрофални екологични последствия заради излъчваната значителна радиация по време на полета. Затова сега "Буревестник" има славата на едно от най-ужасяващите оръжия.

Както съобщават чуждестранни медии, които се позовават на източници от разузнавателните структури на своите страни, самото тестване на ракетата е оценено като неблагоприятно.

Няколко контролни опита на оръжието са завършили неуспешно, а

една от ракетите е паднала в морето

и е потънала близо до архипелага Нова земя. Руският флот твърди, че е извършил мащабна спасително-издирвателна операция, в която са открити и извлечени най-опасните части от дъното на Северния ледовит океан.

За да защити мисията си, руското Министерство на отбраната пусна и клип, на който подробно е обяснено устройството на "Буревестник".

Тя се изстрелва от наземна пускова установка. Включени са и кадри на самия полет. Те са направени от пилотската кабина на самолет, който я следи.

Руското министерство на отбраната показа и производствения цех, в който се извършва процесът по сглобяване на тези ракети. Вижда се също, че те се поставят в специални транспортно-пускови контейнери. Червеният цвят, с който са боядисани ракетите, говори, че тези модели са предназначени за тестване.

На външен вид "Буревестник" прилича на крилатата ракета Х-101. Както едната, така и другата имат характерна носова част и ракетен корпус. Общата им конструкция цели да избегнат радарите.

Всъщност супероръжието на Путин е с много по-големи габарити от Х-101, като има дължина от 9-11 м. По-големият й брат близнак - Х-101, е с дължина 7 м. По тези параметри можем да заключим, че

новата крилата ракета

е много по-тежка от Х-101. Няма съмнение в това, защото конструкторите са интегрирали в нея цял атомен двигател.

Друга характерна черта на "Буревестник" е позицията на крилете. При ракетата Х-101 те са на дъното на корпуса, докато при нея са на по-горна позиция.

След цялото разкриване на потенциала на опасното оръжие американският президент Доналд Тръмп заяви, че наблюдава ситуацията и САЩ имат подобна, по-напреднала технология. Както Русия, така и

Америка разработват

такива ядрени ракети през 60-те години на миналия век, но замразяват проектите.

Сега безспорно Путин е възобновил някои от тях, а очевидната цел е амбицията му да бъде господар на света.

"Буревестник" се смята за най-доброто оръжие досега.
"Буревестник" се смята за най-доброто оръжие досега.