Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полицаи водят арестувания Свилен Велев към местопрестъплението.
Полицаи водят арестувания Свилен Велев към местопрестъплението.

87-годишният Стефан Янев е ликвидиран, след като разкрива, че трите му внучки са държани под ключ от родителите им

“Помощ, помощ. Пребиват ме. Няма ли кой да ми помогне?”, стене възрастен мъж.

“Ще те пребия, докато не умреш, все ще те бия”, крещи разярена жена.

Виковете огласят площадката на втория етаж в бл. 741 в столичния кв. “Люлин”. Чува ги съседка, която звъни на тел. 112. Когато полицаите пристигат, крясъците са утихнали и униформените си тръгват.

Скандалът се случва на 11 февруари 2018 г. 10 дни по-късно, на 21 февруари,

на терасата до

стълбището

е открито

вкочаненото

тяло

Мария Велева в Софийския градски съд в четвъртък. Зад нея е мъжът и Свилен.
Мария Велева в Софийския градски съд в четвъртък. Зад нея е мъжът и Свилен.

на 87-годишния Стефан Янев. Дядото от дни е обявен за общодържавно издирване.

Мария Велева на едно от делата, на които иска свобода.
Мария Велева на едно от делата, на които иска свобода.

Арестувани са дъщеря му Мария и зет му Свилен Велев. Тя е безработна учителка по музика, без ден трудов стаж. Съпругът ѝ е оператор по парогенаратори в ТЕЦ “София-Изток”. Имат три дъщери - Доротея, Богомила и Йоанна-Мария, тогава на 18, 14 и 13 г. Нито една от тях не е стъпвала в училище. Обучавани са у дома от майка им. Съдбата на трите тийнейджърки, държани под ключ и превърнати в “диви зверчета” от родната им майка, предизвика дебат преди година и половина. Социалните се оправдаваха, че ходили в панелката да търсят момичетата, но никой не им отварял. После институциите се размърдаха и тръгнаха из блоковете да броят децата, които не са ученици.

Сега двете по-малки сестри са в социален дом за деца. Голямото момиче също е поето от социалните служби, защото животът в изолация го е превърнал в несправящо се с реалността.

От 21 февруари 2018 г. 42-годишната Мария и Свилен Велев са в следствения арест. В четвъртък двамата се изправиха пред съдия Димитрина Ангелова от Софийския градски съд, която трябваше да даде ход на разпоредителното заседание. Велеви са обвинени в убийство по особено мъчителен начин. Зад решетките Свилен прави самопризнания и поема цялата отговорност. Мария отрича да е убила баща си и хвърля вината върху съпруга си. В съда

дойдоха и трите

им дъщери,

придружени от

социални

работници

Момичетата, които са законни наследници на дядо си Стефан, отказаха да предявят граждански искове срещу родителите си. Мнение не изрази само най-малката - Йоанна-Мария. Според психолози, които също бяха в съдебната зала, детето не може да формира адекватно мнение. Те обясниха, че състоянието му се влошило от предишната им среща. Децата изглеждаха спокойни, усмихваха се. Йоанна-Мария беше хваната за ръка от социален работник, който не се отделяше от нея. Момичето също като сестрите си се усмихваше, но явно не разбираше къде се намира. Ход на делото така и не беше даден. Адвокатът, който представляваше сестрите, предяви от тяхно име искове от по 20 хил. лв. срещу родителите им. Съдия Ангелова отбеляза, че това противоречи на волята на момичетата, и освободи защитника.

За скотския живот на семейство Велеви зад стените на тристайната панелка №5 в бл. 741 се разбра в предаването “Съдебен спор” на 17 февруари, дни преди да бъде открит трупът на Стефан Велев. В края на 2017 г. възрастният мъж се обажда на тв екипа, за да се оплаче. С дъщеря му, с която делят един покрив, се карат постоянно и се съдят. Стефан твърди, че тя и зет му го бият, а за капак не плащат и сметките, като

само за парно

и вода са се

натрупали

около 5000 лв.

Пенсионерът обитава едната стая в жилището, а в другата живеят Мария, Свилен и трите им дъщери. Двете помещения ги разделя малко холче. Апартаментът се води на Стефан Янев и дъщеря му, която наследила дял след смъртта на майка си. За неволите си дядото споделя със съседки, които обаче не смеят да се намесят от страх от Мария. Те разказват, че веднъж щяла да подпали вратата на комшийка, направила ѝ забележка. Друг път се проснала на тревата пред блока и крещяла.

Съседите не знаят почти нищо за живота на Велеви и децата им. Срещат ги сутрин, когато излизат, и вечер, когато се прибират. Никой не е наясно къде обикалят по цял ден. Понякога ги засичат из градинките и покрай магазините в кв. “Люлюн”.

Апартаментът на семейството е на втория етаж
Апартаментът на семейството е на втория етаж
Убитият Стефан Янев. КАДЪР: СЪДЕБЕН СПОР
Убитият Стефан Янев. КАДЪР: СЪДЕБЕН СПОР

На 7 февруари 2018 г. главният редактор на тв предаването Жоро Игнатов заедно с оператор отиват в апартамента. Дядото ги кани в стаята си. От другата стая изскача Мария. Тя направо е истерясала. Крещи, удря телевизионния екип, опитва да чупи техниката. Децата и родителите се обличат и излизат. Телевизионният екип откарва Стефан до гарата, където той взема влак за кюстендилското с. Кочериново, откъдето е родом. Разбират се дядото да участва в предаването на 17 февруари.

Според разследващите пенсионерът се връща в дома си на 11 февруари. Минути след като прекрачва прага на апартамента, се отправя към банята. Мария и Свилен чуват шума и излизат от стаята си. Те се нахвърлят върху Стефан в гръб. Започват да го

удрят с

арматурно

желязо и дървен

предмет с

режещ ръб,

за който разследващите предполагат, че е крак от табуретка. Раните по тялото на Стефан се навсякъде. По-късно аутопсията установява кръвонасядания по лицето, устата, носа, тила, шията, ръцете. Счупена е лявата му лопатка, което е много болезнено. Дядото стене. Воплите чува съседката Йосифка Тихомирова, която споделя с комшийката си Барбара Ангелова. Двете се обаждат на тел. 112.

Мария и Свилен продължават да бият Стефан. В един момент той се свлича на прага на банята и издъхва. Причината за смъртта му е хеморагичен шок, получен от раните. Момичетата отричат да са присъствали на убийството на дядодо си. Твърдят, че са били в другата стая и не са чули нищо.

И до днес не е ясно дали, когато дежурен екип от 9-о РУ пристига пред апартамента,

трупът на дядото

е в жилището, а

убийците му са

се спотайвали

зад вратата

В някакъв момент съпрузите решават да се отърват от тялото. Свилен го хваща за подмишниците и го извлича в коридора на стълбището, а оттам на терасата до площадката, която е само на два-три метра от жилището. Мария мие следите. На терасата мъртвият мъж остава цели 10 дни.

Позната на Стефан го търси по телефона и след много неуспешни опити да го открие подава сигнал в полицията. Дядото е обявен за издирване. По-късно, оправдавайки се, униформените казват, че нямали право да разбият вратата на жилището.

Тялото е намерено на 21 февруари 2018 г. привечер. Когато Мария, Свилен и децата им се прибират из поредното митарстване из “Люлин”, са арестувани.

За година и половина Велева е искала три пъти да излезе на свобода. Първите ѝ появи в съда минаваха емоционално. Редуваше плач с крясъци и обещания, че вече ще праща децата на училище, стига то да е добро и да няма наркотици. Мечтата ѝ била да стане детска учителка и да пише песни. В четвъртък бе спокойна. Отново поиска да излезе от ареста, но съдът отказа да я пусне. Делото продължава на 25 септември.

На тази тераса е открит трупът на възрастния мъж.
На тази тераса е открит трупът на възрастния мъж.