Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прокурор Евгения Станкова, зам.-главният прокурор Иван Гешев и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов СНИМКИ: МВР
Прокурор Евгения Станкова, зам.-главният прокурор Иван Гешев и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов СНИМКИ: МВР

2 оръжейни банди и една фалшификатори на лични документи са били разбити от антимафиоти от отдел "Контратероризъм" на ГДБОП за по-малко от 5 дни в София и Казанлък.

Информацията за 3-те дела на спецпрокуратурата представиха зам.-главният прокурор Иван Гешев, директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов и прокурор Евгения Станкова. Тримата седнаха на голяма заседателна маса, затрупана с много пистолети, автомати и патрони - всичките доказателства по новообразуваните дела.

Преди брифинга в залата в ГДБОП да видят оръжията, които са заловили службите, пристигнаха премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър Младен Маринов.

Точката "Организирана престъпност" за ЕК е вече приключена, коментира Иван Гешев констатацията на Брюксел в последния мониторингов доклад за правосъдие и вътрешен ред.

Стар познайник на службите държи 8 кг черен барут в подземен гараж на блок в София

На 30 ноември на излизане от подземен гараж в София антимафиотите са закопчали мъж на име Ивайло Попов, който преди 3 г. е бил като част от банда, държала 50 картечни пистолета "Узи". На първа инстанция той е осъден на 3 г., но делото му не е приключило и Попов е на свобода.

В гаража, който бил снабден с камери и прожектори, разследващите са открили оръжие за 2 роти, каза заместникът на Цацаров. Там има 65 автомати "Калашников", 37 картечни пистолети "Скорпион", 43 пистолета, 8 кг черен барут (който при възпламеняване може да срине блока със земята), 2 сандъка със запалки за гранати с 3 конски сили мощност, над 400 цеви за оръжие, 2 пушки помни и 14 дръжки със спусък за РПГ, както и много на брой патрони, може би около 50 хил., каза шефът на антимафиотите Спиридонов.

Към момента задържаният нямал нищо общо с оръжейни фирми. "Той е прехвърлил фирмите си на негови роднини", каза директорът на ГДБОП.

Как е действал мъжът? "Купува оръжие, по документи го обезопасява - оказва се, че у нас с касова бележка може да удостовериш, че си продал обезопасено оръжие. След това вкарва оръжието черния пазар, като го преработва да стане годно за стрелба", обясни Гешев. 

Очаква се по това дело тези дни да бъдат задържани и други, уличени за незаконна търговия с Попов.

Бивши служители на завод "Арсенал" в Казанлък част от оръжейна банда

Друга оръжейна банда, но в Казанлък, е действала от септември 2017 г. досега, като придобивала, съхранявала и разпространявала оръжие от завод "Арсенал". Вчера са били арестувани 7 души за 24 часа, някои от тях бивши служители на оръжейното предприятие, каза прокурор Евгения Станкова.

Операцията на ГДБОП срещу бандата била вчера по време на вътрешна сделка между членовете на бандата. 7-ината арестувани били пипнати с 10 автомата "Калашников" и пистолети.

След претърсване на 9 адреса броят на оръжието се увеличил - 17 автомата "Калашников" със заглушител, 15 пистолета също със заглушител и 12 цеви за оръжие. 

Интересното е, че тези заглушители са ползвани само нашите спецчасти, след като преди това са били правени по поръчка в завод "Арсенал". "Как тези оръжия излизат от завод "Арсенал"? Това не е ни е ясно. Управителите на завода трябва да си вземат необходимите мерки", ядоса се Спиридонов.

Гешев обаче предположи, че оръжията от завода са изнасяни незаконно цели и на части. Предстои прокурор да прецени на колко от 5-има задържани, ще бъдат повдигнати обвинения.

Оръжейна банда действа с фалшификатори на лични карти

Оръжейната банда от Казанлък има общо с друга група за фалшиви документи. Може да се каже, че имат един и същ търговски директор, изрази образно Гешев.

Арестувани по разследването за печатане на фалшиви лични карти били 5-има, като трима от тях - чужденци. "Намерена и печатницата за документи. Фалшиви документи за самоличност са израелски, унгарски, италиански, канадски, както и подправени документи на арабски език и много други. Всички ние разбираме компилацията на банда за огнестрелни оръжие с група за фалшиви документи - какво могат да постигнат", каза Спиридонов.