Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Единственият германец, печелил “Тур дьо Франс”, се срина след развода с втората си съпруга.

Този път медалистът едва ли ще се измъкне от лапите на правосъдието, твърде много провинения му се натрупаха.

Лъскава лимузина хвърчи с повече от 100 километра в центъра на швейцарския град Матвил. Колите пред нея спират заради червен светофар, но мощният германски автомобил няма намерение да се съобразява с ограниченията, сякаш шофьорът вътре се чувства безсмъртен.

Аудито удря колата пред себе си, след това помита и друга, преди накрая да спре в банкета. Швейцарските ченгета действат светкавично и слагат белезници на шофьора, а справката им в регистъра вади любопитни подробности за техния нов клиент. Виновникът за тежката катастрофа се оказва олимпийски шампион и победител в най-авторитетното колоездачно състезание в света "Тур дьо Франс". От блясъка и авторитета на Ян Улрих обаче няма и следа. От размазаната кола излиза един отчаян и порядъчно пиян мъж, който моментално започва да сипе баналните оправдания, че не е близвал алкохол и просто е бързал за среща.

Тогава, през 2014 г., на Улрих му се размина само с глоба, въпреки че рани сериозно двама души и прати за скрап няколко коли. Великият колоездач си призна вината в съда и го "погалиха" със солена глоба и предупреждение с пръст - повече да не прави така.

Е, 44-годишният германец очевидно не си взе бележка и тези дни отново влезе в полезрението на германските таблоиди с поредната си скандална изцепка. Улрих е арестуван отново, след като проститутка във Франкфурт се оплаква,

че е яла здрав бой

от бившия колоездач За пореден път адвокатите на Ян Улрих пробват да измъкнат клиента си с мотива, че всичко това са измислици на жадна за слава и лесни пари жена. Този път няма кой да повярва, шампионът прекалено много пъти се проваля на изпитите в университета на живота.

Не че съдбата не го дари с множество щастливи мигове на шосето и извън него. Ян от най-ранни детски години започва да върти педалите, а родината му има традиции в създаването на колоездачни шампиони. Талантът се среща с опитни треньори и така на международната спортна сцена изгрява голяма звезда. През 1997 г. идва и върхът в кариерата му, след като печели "Тур дьо Франс", превръщайки се в първия германец с подобно постижение

През следващата година той остава на крачка от нова победа в Обиколката на Франция, завършвайки втори в крайното класиране. След още 12 месеца печели и престижната колоездачна обиколка на Испания - "Вуелта".

Никой не е изненадан от триумфа на талантливия младеж на олимпиадата в Сидни. Ян печели злато на шосе и сребро в индивидуалния часовник. Германия има своя нов спортен герой, а 26-годишният тогава спортист се готви за нови подвизи със супермодерното си колело. След големите успехи в спорта той прави всичко възможно да уреди и личния си живот. В обятията му се кротва красивата Габи, която ражда дъщеря на шампиона и семейството се премества в по-голяма и много по-луксозна къща.

Някъде там, в най-щастливите мигове, Улрих започва да прекалява с купоните. Известен е, красив е, заможен е - просто няма как да не получава предложения за купони от всички страни. Шампионът продължава да се труди здраво в тренировъчния център, но вече отделя голямо внимание и на нощния живот. Постоянните му отсъствия от дома се отразяват на брака му. Съпругата Габи повече не може да търпи украсени лъжи и иска развод през 2005 г. Германските таблоиди дори развиват теорията, че Ян е този, който напуска семейното гнездо и отхвърля предложенията на жена си да потърсят специализирана помощ и да спасят семейството си.

По това време той вече е показал тъмната си страна, попадайки във властта на един от най-страшните демони на съвременното общество - алкохола. Победите на шосето стават по-редки за сметка на "успехите" в кръчмите

През 2002 г. Улрих се наквасва порядъчно и след това катастрофира с поршето си. Взимат му книжката, а той се кълне, че ще спре с глупостите, тъй като сам осъзнава ролята си на пример за младото поколение в Германия.

За да докаже, че вече ще бъде добро момче, той си намира и нова спътница в живота. Този път в плен на ослепителната му усмивка пада красивата Сара, която е сестра на колоездача Тобиас Щайнхаузер. Тя поне знае какво означава да си елитен спортист и поне в началото не прави чак такъв проблем от постоянните отсъствия на Улрих.

Само че шампионът е застигнат от нов тежък удар, след като не го допускат да участва в Обиколката на Франция през 2006 г.

По това време Улрих е заподозрян като един от главните участници в шумния допинг скандал, известен още като операция "Пуерто". Действието се развива в Мадрид, където местни полицаи нахлуват на няколко адреса и откриват значителни количества стероиди, както и

най-модерна апаратура за преливане на кръв. Тя е собственост на популярния д-р Еуфемиано Фуентес. Официално той е призван да лекува болежките на участниците в този толкова тежък и травматичен спорт. Неофициално снабдява с кръвен допинг спортисти, които са решени да се качат на върха с помощта на измама и жертвайки собственото си здраве. Оказва се, че Ян Улрих е един от най-редовните клиенти на д-р Фуентес.

Ченгетата доказват, че героят от "Тур дьо Франс" е платил над 100 хил. евро на медика, за да получи от неговите вълшебства. На всичкото отгоре банки с неговата кръв са намерени в лабораторията, където са били допингирани спортистите, ползващи услугите на Еуфемиано Фуентес.

Въпреки многобройните доказателства германецът се разминава само със забрана да участва в големите международни състезания. Много по-страшно е презрението на съотборниците, които някога са го боготворели заради всичките му успехи. През 2007 г.той обявява, че прекратява кариерата си, оправдавайки се с хронични контузии. А може би причината да излезе в пенсия са именно презрението и гневът на другите участници в колоездачния керван.

На фона на големите му проблеми Улрих се кълне, че е щастлив, тъй като съпругата му го дарява с второ дете. У дома нещата също започват да буксуват. Сара си хваща детето и напуска Ян.

Той е разбит психически и се обръща към най-верния си "приятел", който не желае да го изостави през всичките тези години. В интервю за в. "Билд" признава, че е пропаднал в света на наркотиците и алкохола, след като е получил бракоразводните документи от адвокатите на любимата си Сара.

Оттук нататък олимпийският шампион започва стремително пропадане в кладенец с гладки стени. През 2012 г. е наказан със задна дата за употреба на допинг и резултатите му след 2005 г. са анулирани. Не че му взимат чак толкова важни медали или купи. По-тежко е официалното признание, че той е бил просто един от многото измамници, ползвали допинг, за да се окичат със слава и почести.

В началото на август тази година Ян се напива до безпаметност и отива да се бие със съседа си, който му направил забележка по незначителен повод.

Полицаите го отвеждат със себе си към ареста, където да изтрезнее и да осъзнае колко сериозни проблеми са му се струпали на главата.

Улрих не си взима бележка и седмица по-късно отново налита на бой, след като е вкарал в кръвта си алкохол и дрога.

Пребитата проститутка не е склонна да си премълчи какво й се е случило и подава жалба в съда. Изпечените адвокати се чудят как да измъкнат клиента си, който е сътворил толкова много глупости за толкова кратък срок. Улрих признава, че има проблеми с пиенето и че е потърсил помощ в специализирана клиника, но засега лекарите не успяват да го върнат в правия път.

"Изпаднах в отчаяние след раздялата със съпругата си

Вече нищо няма смисъл за мен и нищо не ме прави щастлив", проплаква големият шампион. Това е вопъл в пустиня.

Тълпата е свикнала да се наслаждава на падението на големите шампиони, а не да им подава ръка.

Улрих е съвсем сам в това си изпитание и от него зависи дали ще се измъкне от лапите на демоните в собствената му глава.