Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Така Асеел ал Хамад празнува разрешението на Рияд жени да шофират и сбъдна детската си мечта

На пистата в Южна Франция тя свали черната дълга дреха, облече спортен екип и се качи на болид, каран от шампиона Кими Райконен през 2012 г.

Красавицата досега имала международна книжка, но не и в собствената си страна

Красавица пристига на пистата на Формула 1 "Пол Рикар" в Льо Кастеле, близо до Марсилия, облечена в традиционна арабска дълга дреха. Черното покривало обхваща цялото й тяло от косата до петите, но лицето й е открито, усмихнато и гримирано.

Асеел ал Хамад дойде на пистата, облечена в дълга черна роба, която покриваше тялото й от главата до петите.
Асеел ал Хамад дойде на пистата, облечена в дълга черна роба, която покриваше тялото й от главата до петите.

Само след минути дамата се преоблича в спортен екип, слага каска върху главата си и се качва на болид на "Рено", готова да грабне шампионската титла. Това е Асеел ал Хамад от Саудитска Арабия.

Смелата дама направи тренировъчна обиколка преди истинското състезание.
Смелата дама направи тренировъчна обиколка преди истинското състезание.

Състезателната обиколка на пистата в Южна Франция е нейният начин да отпразнува деня, в който страната й вече позволява на жени да шофират.

Нежният пол протестира

вече близо 30 г.,

като първият митинг е през 1990 г., когато 47 дами се осмеляват да излязат на шествие срещу забраната. Тя падна в полунощ на 24 юни, след като през септември миналата година крал Салман издаде декрет, с който се разрешава на дамите да карат.

Сега те могат да отидат до магазина или просто на шопинг, да вземат децата си от училище. Нещо, което беше немислимо доскоро и на майките им се налагаше да чакат съпруга си или друг роднина, за да ги закара, докъдето искат.

Революционната стъпка бе предприета под влияние на престолонаследника Мохамад бин Салман, който започна много реформи, за да промени икономиката на най-голямата страна износител на петрол, да я отвори към света и да модернизира обществото, пише Си Ен Ен.

Парадоксалното е, че официално в нито един от законите на Саудитска Арабия не фигурира забрана за издаване на книжки

на представители на нежния пол, но властите в нито един град не си позволяваха да го правят.

Всъщност често по-богатите жени изкарваха курсове в други държави и шофираха там, но не и в собствената си страна. Всички те сега могат да се явят на изпит и да получат разрешение и за родината си.

Такъв е случаят и с Асеел, която отдавна има книжка. И тя не просто седна зад волана в деня, в който забраната падна, но реши да участва в състезание от Формула 1, пише в. "Гардиън".

Тя ще се яви на етап от обиколката “Гран при Франция”,

която не се е провеждала повече от 10 г., а пистата, която обиколи – "Пол Рикар" в Льо Кастеле, близо до Марсилия, е била затворена за 28 г.

Хубавицата вече пробва произведен през 2012 г. спортен модел "Рено лотус" на парада на френската марка автомобили, за да отбележи историческия ден.

Колата, на която се качи, изобщо не е случайна. Тя е била управлявана от световния шампион Кими Райконен, когато печели състезанието в Абу Даби през 2012 г. Автомобилът участва и в кавалкадата, която организира производителят в т.нар. "Парад на страстта" - грандиозно шоу преди шампионата.

С помощта на инженерите и техниците от "Рено спорт рейсинг"

Асеел направи

и тренировъчно

кръгче по маршрута,

по който ще премери силите си с други състезатели.

Президентът на компанията Жером Стол заяви: "Рено винаги адмирира пионерите и пионерския дух. Радваме се да видим хъса на Асеел за състезание и ентусиазма й да покаже мотоспорта на повече хора по света."

А Асеел сподели пред медиите как се чувства. "Смятам, че днес не само празнуваме началото на нова ера за жените от Саудитска Арабия, които ще могат да шофират, но също даваме старт на възможността нежният пол да се състезава в моторни спортове - каза Хамад пред Ройтерс. - Имам голямо желание да видя следващото поколение млади момичета, които ще се пробват в тази сфера. Ще се радвам, ако тренират сериозно и решат да възприемат предизвикателството като възможност за кариера. Това ще е голям напредък."

От февруари Хамад е първата жена, член на саудитската Федерация по мотоспортове и на Комисията "Жени и моторен спорт" в Международната автомобилна федерация.

"Обичам да карам още от съвсем млада, а да участвам на Формула 1 е детската ми мечта. Дори не съм си представяла, че е възможно", каза тя. Красавицата е категорична, че щом човек има хъс и дух, може да постигне всичко.

Нещо повече -

Асеел ал Хамад е първата жена, която ще внесе ферари

в Саудитска Арабия. Тя кара своя 458 Спайдър на световните писти, където участва в състезанията за непрофесионалисти, обучения и професионални курсове.

"Надявам се примерът на Асеел ал Хамад да прокара път към повече дами в моторните спортове", коментира Мишел Мутон, бивша състезателка и президент на женската федерация по мотоспортове.

Пистата в Южна Франция не е дебютът на Асеел ал Хамад. Тя е участвала в състезания и досега, но не в Саудитска Арабия. Обучавала се е включително в Италия и Дубай.

Красавицата се е посветила на бързите скорости. Освен състезател тя е редактор в секцията за мотори в първото в Близкия изток женско списание за коли "Роузауто".

Четете още:

Първото кино в Саудитска Арабия сложи край на 35-годишната забрана на кинопрожекциите

Най-могъщият принц: Историята на престолонаследника Мохамед бин Салман

Стана ясно кой е собственикът на най-скъпия дом за 301 млн. долара (видео)

Асеел ал Хамад иска да бъде вдъхновяващ пример за младото поколение жени от Саудитска Арабия, които искат да се състезават в моторните спортове.
Асеел ал Хамад иска да бъде вдъхновяващ пример за младото поколение жени от Саудитска Арабия, които искат да се състезават в моторните спортове.