Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Kнигата "Истината за Ким Филби: Конспирацията "Ротшилд" е международно документално разследване с живи свидетелства, разказани от съпругата на Шпионина на ХХ век и учениците му.

След 4 години работа с огромен брой документи на Британския национален архив, след преглед на над 700 стр. и превод на около 400 стр., резултатите от изследователската дейност разкриват една нова достоверна версия за живота на този най-известен разузнавач, преобърнал хода на Втората световна война.

Авторката Петя Минкова се среща с близки на Шпионина на ХХ век, с ученици от секретната му школа в Москва, със съпругата му Руфина Филби, с първия му български ученик ген. Тодор Бояджиев, с разузнавачи, разказващи от първо лице неизвестни досега истории за аса в шпионажа.

С Хуан Пужол Гарсия Разузнавача на ХХ век и приятелите му слагат край на Втората световна война

Филби и Групата са преки участници в една от най-изобретателните операции, която и до днес се изучава в учебниците по разузнаване. При нея Ким и приятелят му от групата Томас Харис активно се включват в играта с двойните агенти, които трябва да манипулират командването на Хитлер.

В случая голямата заслуга на Филби е, че той пръв открива за разузнаването големия талант в шпионажа - испанеца Хуан Пужол Гарсия. До 1941 г. дребничкият Хуан многократно предлагал услугите си на Великобритания,

настоявайки да се внедри при германците,

но никой не му обръщал внимание. Той пишел писма до различни фактори в разузнаването, ходел в британските посолства в различни страни, но през годините всички го отпращали като поредния луд. За разлика от всички тези чиновници Филби има доста по-нестандартен подход. Когато поема Испанския отдел, Ким моментално проявява интерес към Хуан и го кани на среща. След което настоява да проведе официално интервю с Пужол, пише Стивън Талти в книгата си "Агент Гарбо: Брилянтният, ексцентричен таен агент, който измами Хитлер".

Досегашните опити на испанеца да се внедри при германците дават надежда на Филби, че чрез него

ще могат да проведат много по-сложни операции

Затова предлага приятелят му Томас Харис да стане негов водещ офицер. Дават му агентурното име Гарбо заради изключителния му актьорски талант.

Групата вече има играч, с който може да реализира и най-дръзките си идеи. Под ръководството на Филби и Харис около Пужол е изградена мрежа от 27 фалшиви агенти, които трябва да убедят германците, че Гарсия е благонадежден и заслужава цялото им доверие.

Авторът на официалната история на МИ5 проф. Кристофър Андрю твърди, че немците получавали най-хитроумната дезинформация от Гарбо и от неговия офицер Томас Харис. Както и че това е най-креативното и успешно партньорство в рамките на службата.

През 1943 г. изобретателната група вече е успяла да превърне Пужол в най-ценния агент на германците. В Абвера дори сравнявали ефективността му с тази на 45-хилядна армия. Разбира се,

зад всичко това стоял геният на Групата

около Филби, Харис и Виктор Ротшилд. Чрез Хуан те умело пробутвали на немския щаб и истински данни, за да убедят противниците, че испанецът наистина разполага с действителните планове на съюзническото командване. Благодарение на тази хитра игра по-късно Гарбо и Харис ще останат завинаги в историята като тандема, спасил "D-Day" - десанта в Нормандия на 6 юни 1944 г. който преобръща хода на Втората световна война.

Веднъж заслужил доверието на германците, испанецът постепенно успял да ги убеди, че срещу добро заплащане, с което ще финансира мрежата си от британски агенти,

може да им осигурява висококачествена информация

Мозъчният тръст около Харис, Филби и Групата преценявал всеки детайл - те му подавали истински факти, като тук-там ги преплитали с лъжи, целящи да заблудят фюрера и да го тласнат към едно или друго погрешно действие. Стойностната информация постепенно убедила германското разузнаване, че могат да имат пълно доверие на Гарбо.

Той им давал все по-точни сведения и така постепенно станал най-ценният им агент. Например за дебаркирането на френски и британски войски на африканския бряг той им пратил истинските доклади. Групата обаче така организирала придвижването им по пощата, че те да стигнат до Абвера, когато операцията вече е приключила. Немците били възхитени от агента си и бесни на пощенските служби.

Затова решили да минат с него на радиосъобщения и дали на Гарбо шифрите си.

Което още повече улеснило

съюзниците да декодират съобщенията на нацистите

Влиянието на испанеца пред Абвера нараствало, а с това и амбициите на приятелите около Харис, Филби и Виктор. Така съвсем естествено дошла идеята да организират една от най-големите дезинформации в историята на разузнаването.

Как е спасен D-Day на 6 юни 1944 г., четете в следващия брой.

Четете още:

Ген. Тодор Бояджиев: Силно аргументирано документално предизвикателство

За първи път в "Истината за Ким Филби: Конспирацията "Ротшилд": Как Шпионина на ХХ век манипулираше Хитлер, Сталин и Чърчил

Виктор Ротшилд и приятелите му влизат в глобалната игра с МИ5 и МИ6

Ген. Тодор Бояджиев: Бях приятел с Филби повече от 15 години

На предпремиерата във Военна академия военни, дипломати и разузнавачи в продължение на час и половина задаваха въпроси.   СНИМКА: ДИМИТЪР КЬОСЕМАРЛИЕВ
На предпремиерата във Военна академия военни, дипломати и разузнавачи в продължение на час и половина задаваха въпроси. СНИМКА: ДИМИТЪР КЬОСЕМАРЛИЕВ
Книгата разкрива неизвестни до момента факти за Шпионина на ХХ век.   СНИМКА: Димитър Кьосемарлиев
Книгата разкрива неизвестни до момента факти за Шпионина на ХХ век. СНИМКА: Димитър Кьосемарлиев
Приятелите на Филби успешно прекратяват похода на Хитлер и Рибентроп.
Приятелите на Филби успешно прекратяват похода на Хитлер и Рибентроп.