Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За първи път в "Истината за Ким Филби: Конспирацията "Ротшилд": Как Шпионина на ХХ век манипулираше Хитлер, Сталин и Чърчил

Документи от британския архив и свидетелства на учениците му разкриват неизвестни истории за феноменалния разузнавач 

Книгата "Истината за Ким Филби: Конспирацията "Ротшилд" е международно документално разследване с живи свидетелства, разказани от съпругата на Шпионина на ХХ век и учениците му.

След 4 години търсене в огромен брой документи на Британския национален архив, след преглед на над 700 стр. и превод на около 400 стр., резултатите от изследователската дейност разкриват една нова достоверна версия за живота на този най-известен разузнавач, преобърнал хода на Втората световна война.

Авторката Петя Минкова се среща с близки на Шпионина на ХХ век, с ученици от

секретната му

школа в Москва,

със съпругата му Руфина Филби, с първия му български ученик ген. Тодор Бояджиев, с разузнавачи, разказващи от първо лице неизвестни досега истории за аса в шпионажа.

Филби винаги е бил човек загадка, за когото има две хипотези - че е работил за КГБ или че е двоен и троен агент. В книгата с документи и свидетелства се аргументира нова трета хипотеза - че Шпионина на ХХ век никога не е бил лоялен нито към Москва, нито към Лондон или Вашингтон. Напротив, представени са много данни как той и приятелите му, сред които и магнатът Виктор Ротшилд, са

манипулирали Сталин, Чърчил, Хитлер

в борбата си за един мирен и по-справедлив свят. Този приятелски кръг е в основата на едни от най-изобретателните операции, съкратили Втората световна война, но засега участието им е пазено в тайна.

Другият принос на книгата е, че е проследено с документи цялото разследване срещу Филби. Показано е и как всички, които са били наясно със заслугите му през войната - от офицерите в спецслужбите до министри и премиери, шефове на ЦРУ и ФБР, с общи усилия го спасяват.

С документи и свидетелства е показано как Филби и приятелите му на няколко пъти предотвратяват трета световна война.

Разследването разкрива един нов образ на Филби, който разбива всички досегашни клишета. Човек, организирал сложна, многопластова

партия шах на световно ниво,

където суперинтелектът и мисленето с десетина хода напред са задължителни.

В книгата се изтъква и ролята на баща му - Хари Филби, като негов учител. Той също като сина си Ким е владеел до съвършенство манипулацията, чрез която е тласкал политиците и водещите световни разузнавания в желаната от него и приятелите му посока.

От документите и свидетелствата става ясно, че и бащата е бил член на влиятелна глобална група, която се е борела за нов световен ред, преследвайки конкретни политически и бизнесцели. Хари Филби е бил приятел с Уинстън Чърчил, с бъдещия легендарен шеф на ЦРУ Алън Дълес, с американския президент Франклин Д. Рузвелт, с краля на Саудитска Арабия Ибн Сауд, чийто първи съветник е до смъртта му,

бил е на “ти” с британския и американския бизнеселит

като шеф на най-голямата американско-арабска петролна компания.

В книгата се проследява как всички тези контакти на бащата са наследени от Ким, който твърде млад е приет за член на споменатата глобална група. Неслучайно приятелите му в Кеймбридж и Оксфорд са следващото поколение на това аристократично тайно общество-петзвездни млади джентълмени, чийто суперинтелект надминава този на Сталин, Хитлер, Чърчил, Рузвелт, Труман, на лидерите на Близкия изток, както и на шефовете на всички водещи спецслужби в света. Всички те рано или късно попадат в

изкусни паяжини, изплетени от групата

около Филби, Виктор Ротшилд и приятелите им от Кеймбридж и Оксфорд.

Книгата разкрива неизвестни досега доказателства, че това общество е много по-голямо и по-влиятелно от елитната “Кеймбриджка петорка”, оценявана като най-ефективната шпионска група през Втората световна война. То не е сбор от твърдолинейни комунисти, а от младежи идеалисти, убедени, че правителствата в Европа водят света към гибел.

Приятелският кръг е в основата на едни от

най-изобретателните разузнавателни операции,

които съкращават с години Втората световна. Те се изучават и до днес, но ролята на Филби и приятелите му е старателно прикривана.

Друг принос на книгата е, че за първи път с разкази от първо лице е осветена тайната школа на топразузнавача в Москва. Малко известно е, че когато в Кремъл разбират, че Филби обучава лично българския разузнавач ген. Тодор Бояджиев, който вече има зад гърба си редица успешни операции в САЩ, в Москва организират секретна школа, в която Филби преподава до края на живота си. За първи път цялата й дейност е описана подробно благодарение на интервюта, проведени специално за книгата с легендарните руски разузнавачи Михаил Богданов и Михаил Любимов - близки съратници на Филби. Богданов дори бе така любезен да предостави свое есе със спомените си за школата за написването на книгата. Именно тук за първи път са представени всички шпионски трикове, концентрираната житейска мъдрост и моралните послания, които

Филби е искал да предаде на учениците си

За школата и живота си с големия шпионин разказва и съпругата му Руфина Пухова, която изключително рядко разговаря с журналисти, но бе така любезна да направи това специално за тази книга.

Освен работата с младите разузнавачи са загатнати и някои от спецоперациите, в които шефът на КГБ, а по-късно и лидер на СССР Юрий Андропов включва Филби. Дали сред тях не е и свръхсекретната "Голгота"? Дали именно с нея

Андропов и Филби не са подготвили края на социализма? Дали не са режисирали прехода, определяйки кой политик каква роля трябва да играе? И дали тази операция не е все още в ход?

Последната част е посветена на първия ученик на Филби - българския генерал Тодор Бояджиев. Освен че ги е свързвало искрено дългогодишно приятелство, сумарно той е прекарал с Ким повече време, отколкото всички останали ученици, взети заедно. Той години наред осмисля съветите на учителя си и в книгата разкрива как ги прилага в конкретни секретни операции.

Четете още:

Поканен за лекар на Ботевата чета става първият президент на Хаваите

Вдигат паметник на генерала, унищожил досиетата на ДС