Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди 26 години бе въведен Мораториум върху изплащането на външните дългове на България към чуждестранни търговски банки.

На 16-ата сесия на 9-ото Народно събрание е приета Програма за излизане от стопанската криза и за разгръщане на икономическата реформа. С него се въвежда обявения от Министерски съвет на 25 март 1990 г. мораториум. Още на следващия ден Българската външнотърговска банка уведомява с телекс чуждестранните банки партньори, че от 29 март временно спира изплащането на настъпващите падежи за ползвани от нея краткосрочни депозити, кредити за финансиране на внос на стоки, за финансиране на инвестиционни обекти, средно- и дългосрочни кредити. В този момент управлението е в ръцете на БСП, а министър-председател е Андрей Луканов.

Външният дълг на България към 1990 г. е почти 11 милиарда щатски долара.

С решение на 36-ото Народно събрание от 23 януари 1992 г., когато вече премиер е Филип Димитров, се дава съгласие Министерски съвет да проведе преговори по неуредени задължения на Българската външнотърговска банка след мораториума от март 1990 г.

Споразумението за плащанията по външния дълг на България към банките от Лондонския клуб е подписано на 29 юни 1994 г.

Последната вноска от 1,5 млрд. лв. е платена през януари 2015 г. при второто правителство на Бойко Борисов. Преди това България изтегли нов заем при правителството на Пламен Орешарски.