Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бедствия, потопи, гръмотевични бури и градушки съсипват лятото на стотици хиляди българи и чужди туристи, унищожават реколтата и оставиха десетки семейства без дом през последните години у нас.

Въпросът - има ли виновник за свирепите капризи на природата? - мъчи умовете на учени и метеоролози отдавна.

Отговорът как и защо климатичните аномалии се стовариха над България е нееднозначен. Дори учените не могат да стигнат до категорично съгласие дали това е

просто игра на природата

или човешка намеса прозира зад събитията.

Любителите на теориите на конспирацията бързо заговориха за влияние чрез системата ХААРП, руска намеса или отрови, хвърлени чрез самолети. Част от техните предположения обаче, колкото и да звучат налудничаво, са подкрепени и от специалисти.

"Събитията от това лято са изкуствено моделирани и това личи по неестествените прояви на бурите", категоричен е вицепрезидентът на "Световната духовна асамблея" към ООН проф. Стамен Стаменов. В подкрепа на версията за ХААРП се изказва и проф. Лъчезар Филипов от Института за космически изследвания на БАН.

Учените смятат, че

бедствията тази

година са странни

От една страна отбелязват нетипичния вид на самите светкавици. "Разпространението им като огнени зари в небосвода е неестествено - обяснява пред "168 часа" Стамен Стаменов. - Като светне светкавицата, тя осветява цялото небе и се разпространява лъчево."

В същото време младежи снимат с мобилните си телефони облаци, подобни на сиянията на полюсите - т.нар. "аури", които никога не са се появявали над България досега. Един от основните фактори, които специалистите посочват като нетипичен, е светкавичното възникване на бедствията и в същото време тяхната дълготрайност.

Ето и четирите основни конспиративни теории за резките промени в климата:

Версия 1: ХААРП носи земетресения,  торнадо, цунами

Официалната версия какво представлява системата ХААРП е, че това е програма за високочестотни изследвания на полярното сияние, разположена в Гакона, Аляска. Базата му заема 13 хектара, където са поставени общо 180 антени.

Огромната конструкция е собственост на военновъздушните сили на САЩ. Хиляди по света са привържениците на теорията, че зад обявените изследователски цели

се крие нещо

съвсем различно

Бедствията в България може да са били причинени чрез ХААРП, смята дори проф. Стамен Стаменов. "Това е многофункционална оръжейна система за причиняване на геофизични, тектонични и климатични бедствия, дори на психично въздействие - коментира ученият. - ХААРП досега не е пускана в пълен режим. Използвана е само 1/3 от мощността й.

Може да порази която и да е точка на земното кълбо. Използва т.нар. плазмоиди в йоносферата. Те имат вид на лещи - гигантски елипси с диаметър около 100 км. Чрез ХААРП ги преместват и фокусират енергията на 180-те антени в един лъч над точно определена географска ширина. Изпраща се заряд със свръхвисоко напрежение в порядъка на 3,6 гигаволта. ХААРП има възможността да фокусира енергията на 180-те антени в един енергиен лъч".

По цял свят се говори, че ХААРП може да предизвиква земетресения, торнада, цунамита и изригнавия на вулкани. Дали обаче подобна огромна енергия е била изпратена към България, няма как да бъде доказано.

Много учени

категорично отхвърлят

 хипотезата

"Няма как в България да е била използвана ХААРП. Става въпрос за естествени процеси", казва доц. д-р Явор Шопов, ръководител на Университетския център за космически изследвания и технологии на СУ.

Проф. дтн д-р Гаро Мардиросян от Института за космически изследвания и технологии-БАН също не допуска възможността да е имало влияние на тази технология у нас.

"Системата ХААРП (HAARP - High Frequency Active Auroral Research Program) - Програма за изследване на полярните сияния чрез високочестотно въздействие, стартира през пролетта на 1997 г. в американския щат Аляска.

И веднага започна да фигурира в множеството "теории за заговор" като геофизично, климатично и

 дори психотронно оръжие

И не на последно място като противодействие на руските системи за предупреждение за ракетно нападение (СПРН). Едва ли е възможно да е била използвана тази система на наша територия", казва проф. Мардиросян.

Смята се, че ХААРП е базиран на откритие на изобретателя Никола Тесла още в началото на XX век в Съединените щати. Самият учен от румънски произход обаче осъзнал колко опасно е творението му и унищожил проекта си. Впоследствие обаче след смъртта му част от ръкописите му са били иззети и доразработени.

Учените твърдят, че влиянието на ХААРП трудно може да се ограничи над територията само на една държава. Затова се появява и версията, че въздействието първоначално е покосило Сърбия, след това е минало през България, но тук мощността е свършила.

"Подобни системи като ХААРП има и в Русия, и в НАТО, но тъй като те са свързани с участие на случайно падащи метеорити и създаване на йонизационни огневи следи, те не могат да се управляват. Затова не се използват толкова често", смята проф. инж. Емил Минев, експерт в 42-рото народно събрание по въпросите възобновяемите енергии и енергийната ефикасност.

Версия 2: Руснаците контролират облаците от 60-те години

На 1 май 1960 г. цяла Русия е обвита от облаци, но над Москва грее ясно слънце. Това се случва и на всички следващи големи празници за Съветския съюз. Няма 7 ноември или 9 май с лошо време в столицата им.

"Русия призна, че може да променя климата. Правят го с химически реагенти. Хвърлят в атмосферата вещества, които разпръскват облаците.

И така грее

слънце постоянно”,

казва проф. Стамен Стаменов. Според него обаче Русия пострадала именно от тази намеса в естествените процеси през 2010 г., когато настъпиха огромни горещини.

В края на същото десетилетие, когато тази технология е използвана за първи път, в Русия започва разработването на СУРА. Това съоръжение е подобно на ХААРП и може да нагрява определени участъци от йоносферата, като по този начин се образува плазмоид или сгъстяване на материята, състояща се от магнитни полета и плазма. В началото е финансирано от съветското министерство на отбраната като част от програмата за геофизични оръжия. След разпада на СССР комплексът работи активно 100 дни в годината поради намален бюджет.

Руснаците разполагат с още един проект, свързан с влияние над климата. Това е т.нар. "Меркурий 18". Според известните версии той представлява съоръжение от вибратори, което представлява тектонично оръжие и може да предизвиква земетресения.

 

Версия 3: Самолетите донесоха бурите

След началото на конфликта в Украйна редица самолети са отклонени от въздушната й територия. Така над България се осъществяват в пъти повече полети, отколкото преди. Непосредствено след това започват и бедствията. Връзка между събитията открива ученият проф. Емил Минев.

"Съвсем ясно е, че след като спряха полетите над Украйна, пренасочиха въздушния трафик над България - отбелязва специалистът. - Той е свързан с така наречените инверсионни следи в средните и ниските тропосферни слоеве, където има интензивна водна кондензация и затова аномално вали дъжд над страната ни.

Това е техногенен фактор, защото ние сме си пренаситили небето с летящи самолети. В новите горива, за да може да се намали разходът им, се слагат специални добавки, които влизат в групата на техногенните фактори за кондензация и включително борба с градушките.

Другият фактор, който е чисто техногенен, е, че от 30 години не се поддържа мрежата за хидромелиорации, включително корекции на реки и язовири у нас.

Друга версия, свързана със самолетите, е известната конспиративна теория за т.нар. chemtrails. Това е хипотеза за химическите самолетни линии, които остават в небето. Според теорията някои от белите следи всъщност представляват химически или биологични агенти, преднамерено разпръсквани на големи надморски височини

Вярва се, че те могат да влияят не само на климата, но най-вече над психиката на хората.

Едно от основните средства за борба с бедствията обаче се разпространява именно чрез самолети и ракети - разпръскването на сребърен йодит. Чрез това вещество, което представлява зародиш на кондензазия във водата, се разбиват буреносните облаци. "Изстрелва се в тях и се предизвиква валеж. Те препятстват образуването на ледени кристали в големи размери", казва Явор Шопов.

 

Версия 4: Слънцето причинило пороите

Част от бедствията в България съвпадат с последния максимум на слънчевото излъчване - в района на Своге, Врачанско и в Родопите на 31 юли, наводнението в Бяла Слатина късно на 1 август и потопът в Мизия вечерта в събота на 2 август.

"Обилните дъждове, които паднаха тази година в България, са резултат от т.нар. глобално затопляне - казва Явор Шопов. - То има 2 компонента - природен и антропогенен.

Най-очевидната причина за това е Слънцето, като единствен източник на топлина. Доскоро хората са смятали, че неговото излъчване е постоянно и даже има едно понятие - слънчева константа. В момента обаче вече говорим за вариации на слънчевата константа".

Причина за тези промени в слънчевото излъчване са различни явления, свързани с неговата активност. Най-известното от тях са т.нар. слънчеви петна. Те са участъци с по-ниска температура и затова изглеждат по-тъмни. Около тях обаче има по-ярки участъци, отколкото останалата повърхност на Слънцето.

"Колкото повече тъмни петна има,

 толкова повече са и светлите петна около тях, които се наричат атмосферни факли. Оказва се, че тази константа варира от най-ниската стойност до най-високата с 0,4 процента.

Цялото излъчване на слънцето е 384 по 10 на 24 степен вата. Но дори и тази колосална енергия може да се увеличи заради светлите петна с 15 по 10 на 23 вата. Тази вариация на слънчевото излъчване е много по-голяма от цялото количество на енергия, което се произвежда на земята", коментира Явор Шопов.

Тези колосални промени в излъчваната от слънцето енерегия предизвикват не повишаване на температурата, а увеличаване на изпаренията. Съответно по този начин се предизвикват и повече валежи.

Специалистът по метеорология акад. Стойчо Панчев пък смята, че глобалното затопляне се проявява преди всичко не в по-висока температура на планетата, а в аномалии - отклонение от средните стойности.

"От началото на 20-ти век до към края на 60-те години валежите в България са се характеризирали с големи аномалии - отклонения от средните им стойности, т.е. често е имало много сухи и много валежни години - подкрепя го и доцент Явор Шопов. - След това климатът е навлязъл в относително стабилно състояние чак до към края на 20-ти век. Обаче през последните години се увеличава честотата на екстремните метеорологични и климатични явления, т.е. климатът на България отново навлиза в период на нестабилност.

Сега обаче

може да се очакват много по-големи аномалии,

т.е. много по-сухи и много по-валежни години поради глобалното затопляне на климата, което е съчетано със завишени стойности на слънчевото излъчване, които водят до по-силно изпаряване на водата.

Всичко това води до повишаване на динамиката на климата в глобален и в регионален мащаб.

Последните разрушителни наводнения са причинени преди всичко от грешки и нарушения при използването на системата от язовири. Част от проблемите са свързани и с лоша или задръстена канализация, непочистени речни корита, незаконна сеч и строителство. Ние не можем да избегнем поройните валежи, които ни очакват, но можем да вземем мерки за предотвратяване на щетите от тях".

Дали наистина някой влияе на времето или природата сама решава къде и кога да се случват катаклизми може и никога да разберем.

Факт е обаче, че хора по целия свят вярват, че бедствията се ръководят от хора, а климатичната война става все по-реална заплаха.

Проф. дтн д-р Гаро Мардиросян:

Намеса в климата е възможна, но не е сполетяла България

- Bъзможно ли е да е имало преднамерена човешка намеса върху климата, която да е причинила бедствията в България това лято?

- По принцип такава намеса е възможна. Военната история разполага с редица факти за въздействие върху природни процеси с цел нанасяне на поражения върху противника - преди всичко чрез предизвикване на изкуствени наводнения, например в Холандия, Китай, а през Втората световна война в Рурската долина и околностите на съветската столица.

По време на войната в Индокитай американската авиация извършва около 2500 специализирани полета над територията на Южен Виетнам, разпръсвайки дефолианти и хербициди, следствие на което са унищожени около 45 % от горите и селскостопански площи. Съществуват и понятия като "климатично оръжие", "метеорологично оръжие" и други разновидности на геофизичното и екологичното оръжие.

Що се касае до бедствията, сполетяли ни през това лято, не може да се говори за такава намеса.

- Какво е тогава научното обяснение за тези бедствия?

- Наводненията се разделят на дъждовно-речен тип, от топене на снегове, заливане на крайбрежия, внезапно потъване на сушата, заприщване на речни корита с ледени образувания и наводнения, следствие на разрушаване на язовирни стени и аварии в хидротехнически съоръжения. Тези у нас са от дъждовно-речен тип, когато проливни дъждове, падащи на общирни територии от водосбора на реките, образуват огромни водни маси.

Нито могат да се просмучат в почвата, нито речните корита са в състояние да ги поберат и водата излиза от коритата, причинявайки наводнения.

Основна характеристика на дъждовния валеж е неговата интензивност - количество валеж, паднал за единица време.

Рекордни валежи са например в Гваделупа - 38 mm за 1 min, Бавария - 125 mm за 8 min, Ямайка - 199 mm за 15 min, Румъния при река Аржеш - 206 mm за 20 min, в басейна на река Мисури - 305 mm за 42 min За по-продължителни валежи статистиката сочи следното: Генуа за 24 часа воден слой - 810 mm, остров Реюнион - за 24 часа воден слой 1870 mm, Тайван - за 72 часа - 2000 mm, Филипините - за 64 часа - 2010 mmЕ

Виждайки тези примери, можем да се убедим, че основателно се води дискусия дали трагедията в Мизия се дължи само на природно явление или участва и човешки фактор.

- Може ли ХААРП да променя климата и по какъв начин?

- Още от самото си създаване ХААРП се приема като система за контрол на метеорологичното време, която преднамерено може да влияе над климата. Първоначално учените са създали лазера с цел да се преборят с опустошителните бури и урагани, които вилнеят над САЩ всяка година - т.е. с добри намерения.

Силният интерес на военните към ХААРП обаче притесни световната общественост. Защото Пентагонът не проявява интерес току-така.

Учени от Аризона признават, че притежават лазер, с който могат да контролират времето и да предизвикват промени в климата по свое желание. А това вече може да е и с недобри намерения.

В един доклад на Военовъздушната академия на САЩ в Колорадо Спрингс се съдържа и друг любопитен пасаж: "Възможно е използване на предизвикани йоносферни изменения като средство за създаване на климатични аномалии и за разстройване работата на противниковите комуникации и радарни съоръжения."

Най-общо действието на ХААРП е следното: лазерният лъч активира огромно количество статично електричество в земната атмосфера, следствие на което се получават процеси, променящи рязко ситуацията в атмосферата - получават се промени в климата и гръмотевични бури.

Руски и китайски учени твърдят, че САЩ са усъвършенствали възможностите си да насочват тропични циклони. Например според тях циклонът "Наргис", който взе през 2008 г. над 100 хил. жертви в Минимар (Бирма), умишлено е бил насочен към тази страна.

- Известен ли е друг похват за въздействие върху климата и възможно ли е чрез него да се причинят подобни бедствия?

- Известно е, че мощни научни колективи със сериозно финансиране работят в САЩ, Русия, Китай и други страни по въпросите на "климатичните оръжия". Това са строго секретни разработки.

- Какво може да се направи за предотвратяване на природните бедствия?

- Да не се затлачват с отпадъци речните корита, да не се изсичат безразборно гори, да се поддържат в изправност канализационните съоръжения, да се следи строго за изправността на язовирни стени и да се контролира експлоатацията им, държавата да се намесва ефективно при подобни трагични ситуации, да се популяризира застрохователната дейност и т.н. и т.н.

И едва тогава да търсим вината в ХААРП.