Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Служебният премиер Димитър Главчев и президентът Румен Радев отиват в САЩ.
Служебният премиер Димитър Главчев и президентът Румен Радев отиват в САЩ.

Депутатите се изпокараха и не му отговориха на въпросите за срещата на НАТО

Не един, а двама представители ще има България на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли - премиерът Димитър Главчев и президентът Румен Радев. До това безпрецедентно решение стигна служебното правителството след едномесечен дебат и въпроси до парламента кой да лети за САЩ.

Покани за срещата се разпращат на всички президенти и премиери, но обикновено една страна се представлява от един висш държавник. Миналата година например 23 от държавите бяха с премиери, включително България, Великобритания, Швеция и Испания, а 13, сред които САЩ, Франция и Турция - с президенти. До 2023 г., когато тогавашният премиер Николай Денков реши той да води българската делегация, страната ни изпращаше държавния глава на срещите на НАТО.

Тази година заради призиви Радев да бъде спрян от Вашингтон заради проруски позиции, Главчев реши да попита парламента кой да води делегацията ни. Партиите обаче не можаха да се разберат. ДПС и ПП-ДБ поискаха във Вашингтон да отиде само Главчев. “Възраждане” и БСП обаче са поискали Радев да отиде. ГЕРБ така и не казаха публична позиция.

Вместо да слушаме позицията на България, да спорим по нея, да изпратим президента. Поне по наше време, който и да е бил президент, когато аз съм бил премиер, аз ходех на европейските съвети, а върховният главнокомандващ - на срещите на НАТО, каза единствено лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Но уточни, че това е ставало след позиция на МВнР и правителството, която се отстоява пред НАТО. А запитан дали сега да отиде Радев, Борисов отвърна “Не съм казал това”.

Не трябва да се допуска Радев да използва този най-висок форум на НАТО за разпространение на руска пропаганда и всяване на страхове в българското общество, на каквито скандални случаи бяхме свидетели, отсече обаче лидерът на ДПС Делян Пеевски. И обясни, че в този “решителен за сигурността момент” страната ни трябва да се представлява от човек с ясен евро-атлантически профил, който убедително да заяви ангажимента ни към алианса и западния свят.

Тезите на Радев за войната съвпадат напълно с тези на Кремъл. Президентът заема неправилна позиция, която не съответства на българските интереси, обясни и бившият премиер акад. Николай Денков от ПП-ДБ. Именно той измести Радев миналата година от Срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Решението тогава се взе само 15 дни след като кабинетът “Денков” се закле, защото Радев бе против меморандума на ЕС за обща поръчка и доставка на боеприпаси за Украйна.

Като не получи отговор от НС, Главчев взе соломоновско решение - отиват и той, и Радев. Като от МС не съобщиха кой ще ръководи делегацията. Реакция от “Дондуков” 2 до снощи нямаше.

Ситуацията с двойното пътуване напомня момента на влизането ни в НАТО през 2005 г. Тогава президентът Георги Първанов и премиерът Симеон Сакскобургготски водиха дълъг публичен дебат кой трябва да води българската делегация за подписването на договора ни за членство. Финално на събитието отидоха и двамата, като кой е бил първи, така и не стана ясно.

Въпросът да бъде ли допуснат Радев до срещата във Вашингтон се отвори след Парламентарната асамблея на НАТО в София през май, когато той не присъства в нито един от дните, а замина на визита в Унгария и Швейцария. После пък остро критикува решението страните от НАТО да разрешат на Украйна да обстрелва военни обекти в Русия с дарените ѝ оръжия.