Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хората се отказват да сигнализират за корупция заради липса на значим резултат
СНИМКА: Pixabay
Хората се отказват да сигнализират за корупция заради липса на значим резултат СНИМКА: Pixabay

"Политическата криза и появата на нови партии на сцената, както и дългият период на управление от служебни правителства, ни върнаха назад във времето. – коментира Безлов. – Въпреки че реалната икономика може да изглежда по-стабилна, реториката, която слушаме от политическите партии, ни връща обратно в 90-те години." Това заяви анализаторът Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията пред БНР.

Безлов сподели впечатленията си от последните събития около Агенцията "Митници" и Министерството на финансите, където отново се повдигат въпроси за контрабандата и контрола над нея. "Извадиха стари примери от 90-те години за цигарената контрабанда, – добавя той. – Но трябва да сме осведомени за реалната ситуация днес. Незаконните цигари на българския пазар вече са в рамките на 1,5-3%, което е едно от най-ниските нива в ЕС."
     Въпреки че корупцията е вечен проблем, Безлов разкрива тревожните резултати от последното изследване на Центъра за изследване на демокрацията. "Забелязахме рекордно високо ниво на хора, които твърдят, че са били свидетели на корупция. Този скок напомня на събитията през 2014 година, но този път кризата продължава по-дълго."
     В заключение Безлов подчертава важността на изборите като инструмент за промяна. "Проблемът в нашата ситуация е фрагментираната политическа система. Избирателят иска стабилно правителство, но партиите не могат да се споразумеят. Избирателят трябва да гласува за партии, които са готови да се договорят."