Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Оставам министър, докато има указ на президента за моето освобождаване (бел. ред - правилно е да се каже "няма", но цитираме министъра точно).  Това посочи служебният външен министър Стефан Димитров пред медии. Днес Даниел Митов от ГЕРБ оттегли номинацията си за служебен министър на външните работи, а президентът Румен Радев отказа да подпише указ смяната на Димитров.

Става въпрос за това ще можем ли да работим в екип, който позволява постигането на целите, които сме си поставили или не можем. В момента, в който е това, дори и да няма указ на президента в тази посока, аз ще съм този, който ще намеря начин да прекратя своя ангажимент като министър на външните работи, посочи Димитров и обясни, че в момента нагласата му е да си изпълни ангажимента. 

Комуникация с президента има всеки външен министър. По всички теми, за които говорим аз комуникирам в силата си на министър на външните работи, а не като Стефан Димитров с администрацията на държавния глава, каза служебният външен министър.

"Досега мълчах по определени причини, за спазване на коректност и за да не нагнетявам напрежението. Аз не съм политик, аз съм дипломат. Аз съм за случаите, в които трябва да се намира решение при възможно най-добрия начин. Очевидно са се получили някакви недоразумения в комуникацията между мен и премиера. Телефонът на един посланик е 24 часа включен, аз разполагам с три телефона, тоест това за мен не е проблем, въпросът е в комуникацията между нас. Аз не участвам в предизборни кампании, няма и да участвам. Цял живот съм бил в поприще, което няма нищо общо", обясни Димитров.

Министърът е категоричен, че няма никаква промяна на българската позиция по отношение на Украйна или конфликта между Израел и Иран.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Коментар на външния министър Стефан Димитров

Коментар на външния министър Стефан Димитров

Публикувахте от "По света и у нас" - новините на БНТ в Петък, 19 април 2024 г.