Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Родителите на Ивана предвиждали да я преместят в друго училище.
Родителите на Ивана предвиждали да я преместят в друго училище.

Четвърти ден полиция и доброволци я издирват край Дупница

Спорове във фейсбук кой е принудил момичето да се подстриже

"Дъщеря ни не ходи никъде без телефон. За да го остави в раницата и да си тръгне от училище преди последния час, сигурно е била много бясна. Купила си е парацетамол, защото беше настинала и са направили забележка да не пие хапчета, вероятно някой учител."

Това разказва Мария Георгиева, майка на изчезналата в четвъртък по обед 17-годишна Ивана от Дупница.

Момичето си е тръгнало, преди да приключи последният час, като оставило раницата си и в нея мобилния телефон и казало, че майка ще дойде по-късно да прибере багажа, твърдят родителите.

До вечерта ученичката не се е прибрала вкъщи и около 22 ч родителите подали сигнал в полицията.
Веднага започнало издирване на момичето.

Служители от ОД на МВР в Кюстендил и на жандармерията, доброволното формирование към община Дупница, Планинската спасителна служба и доброволци 4 денонощия обхождат гористи местности край града и близките села, проверяват вилни зони, изоставени постройки, коритото на река Джерман, но от нея няма и следа. В акцията участват и следови кучета.

Момичето е било забелязано на записи от камери

около магазин в града да се движи по потник.

Ден по-късно е открито якето на Ивана преди тунела на главния път Е79. По него я търсят и следовите кучета. Доброволци се включиха с термокамери и дронове, с високопроходими джипове, мотори и атевета.

"Благодарни сме на хората, които не спират да я търсят, молим се на Бог да я намерят жива и здрава. Предполагаме, че е много изплашена", допълват родителите.

Те казват, че дъщеря им е имала проблеми със съучениците си. Била е с дълга коса, но се наложило да се подстриже, но засега отказват да обяснят каква е причината.

Обичала да се разхожда из града, но нямала приятели. Към 12 ч в четвъртък класната се обадила на майката, за да каже, че Ивана си е тръгнала. По това време пък ученичката е поискала телефон от непозната жена пред военна болница и е позвънила на майка си.

"Тогава говорех и е давало заето. След това върнах обаждане на този номер, но никой не ми вдигна", допълва майката.

В Дупница се коментира, че изчезналата Ивана е била подлагана на вербален тормоз от съучениците си. С нея е работил психолог и психиатър.

Директорката на Професионалната гимназия по хранително-вкусови и химични технологии Виолета Стефанова - Савова отказа коментар пред наш репортер. "Нямам право да говоря", каза, преди да затвори телефона.

В същото време родители на ученици казват, че самите деца са подавали сигнали за особеното поведение на Ивана и са настоявали тя да се лекува.

"Откакто момичето е в неизвестност, се разбра, че е многократно тормозено, малтретирано,

унижавано, подигравано. Попитайте съучениците на Ивана защо се е подстригала така. Докога ще трябва да чакаме да се случи най-лошото, че да обърнем внимание на заобикалящите ни нередности", е написал дупничанин в социалните мрежи.

Родител на дете от същото училище пък е гневен на това обвинение срещу останалите деца.

"Всички искаме Ивана да бъде намерена! Но не е редно да прехвърляте вината върху съучениците?! Точно те са настоявали, че момичето има нужда от помощ! Много лесно е да обвинявате други деца, които в момента се чувстват доста зле! Или искате с тези думи да предизвикате още такива случаи?!

Като родител на съученик мога да кажа, че неведнъж всички в класа са се опитвали да я приобщят!

Не мисля, че трябва да насаждате вина в обкръжението в училището от ученици или учители!", е отговорила Мария Атмаджова.

Кметът на Дупница Първан Дангов обеща да предизвика проверка

за това каква е била средата в учебното заведение.

"Имам информация, че детето е тормозено назад във времето и ще изискам информация от директора, класния ръководител и психолога на училището. Ако всичко това е довело, съзнателно или несъзнателно, до изчезването на Ивана, ще има наказания", заяви кметът, който ще информира прокуратурата и министерството на образованието.

Ще събере всички директори на училища в Дупница, за да коментира с тях превантивно поведението на децата и преподавателите, за да не се стига до такива инциденти.

Родителите са имали намерение да я преместят в друго училище, където няма да се подиграват и да се отнасят пренебрежително с нея, защото е по-различна от останалите.

Заради настинка в последните дни ученичката имала херпес на устните и се оплакала, че и заради това в клас се подиграват.

Ивана била с дълга коса, но още не е ясно защо се е подстригала.
Ивана била с дълга коса, но още не е ясно защо се е подстригала.