Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Антон Иванов
Антон Иванов

Името и на брата на Христо Иванов - енергийният експерт Антон Иванов, стигна до трибуната и кулоарите в парламента покрай скандалите между ПП-ДБ и ДПС и за строежа на новите два блока на АЕЦ "Козлодуй".

В петък сутринта при началото на пленарното заседание в дневния ред извънредно влезе точката за начало на преговорите за строеж с Hyundai E&C за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в експлоатация на двата нови блока в АЕЦ "Козлодуй" с технология AP1000. Тогава Коста Стоянов от "Възраждане" поиска в парламента да дойдат седем души - изпълнителният директор на "АЕЦ Козлодуй – Нови мощности" Петьо Иванов, енергийният министър Румен Радев и още петима от управляващ комитет към Радев, които били назначени с цел осъществяване на координация при изпълнение и контрол на дейностите.

Това са Николай Николов - зам.-министър на енергетиката, Иван Андреев от БЕХ, Валентин Николов - изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй", Валентин Илиев от АЕЦ Козлодуй и братът на Христо Иванов - Антон Иванов, който е енергиен експерт и съветник на министър Радев.

Председателят на парламента Росен Желязков отговори, че няма процедура, по която да ги привика в парламента, но ще уведоми министъра, че темата е влязла в дневния ред на депутатите. И така Антон Иванов не дойде.

От "Възраждане" настояваха дебатът да се излъчва по БНТ 2, но не мина, а депутатката от партията Искра Михайлова се обърна към ДБ от трибуната: "съпредседателят на Вашата партия в момента е един от хората, който е слагал подписа си по една част от решенията и това е братът на Христо Иванов - Вашият колега-депутат". От партията на няколко пъти изразиха съмнения, че се прави опит за заобикаляне на закона за обществените поръчки и затова поискаха министърът и седемте му колеги в енергетиката да дойдат и да обяснят за процедурата.

В кулоарите той първо бе споменат от шефа на групата на ДПС Делян Пеевски, който само каза, че "Христо Иванов би се отрекъл и от брат си".

"Инженер Антон Иванов е известен специалист по ядрена енергетика. Такива в България няма много. Не знам колко е известен и как измерваме известността на инженери по ядрена енергетика, дали ги сравняваме с "Ергенът" и т.н, но така или иначе той има дълга публична история и биография. По-скоро правилния начин да кажем, е че той има брат депутат и това леко в момента му създава проблем. Аз съм готов да бъда сезиран от "Възраждане", ДПС, прокуратурата, клуб "СС", "Осемте джуджета" и да съдействам", обясни депутатът Иванов за брат си.

На въпрос дали е бил използван за лобиране на енергийни интереси от брат си той отговори: "Не, но понеже не мога да го докажа пред вас, казвам и на живо, и на мъртво - не. Затова призовавам всеки заинтересован, който твърди нещо, да сезира съответните институции. Аз ще окажа пълно съдействие, за да се изясни дали е имало някакво лобиране или това, че някой е на мястото си, което отговаря на професионалната му квалификация и според нуждите на министерството, е някакъв проблем. Готов съм да съдействам за всякакви твърдения, за да не се замеряме с някакви голословни твърдения".

Антон Иванов е роден на 27.08.1960 г. и понастоящем е консултант на КНСБ по енергийната политика и съветник на енергийния министър Румен Радев. Работата му е свързана с управлението на проекти и разработване на стратегически планове в енергийната сфера.