Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тенденцията на отлив от долара притеснява банковото лоби в САЩ.
СНИМКА: GETTY IMAGES
Тенденцията на отлив от долара притеснява банковото лоби в САЩ. СНИМКА: GETTY IMAGES
  • JP Morgan, Goldman Sachs и влиятелният Съвет по външни отношения бият тревога елитът да изтрезнее и да спаси валутата хегемон

  • Световната търговия и резервите в зелено намаляват, а Доналд Тръмп е на път да забие последния пирон в ковчега

Ще оцелее ли най-мощната валута в света – около 90% от сделките доскоро се фактурираха в долари, 50% от международните разплащания все още се извършват с тях, а над 50% от резервите в света са в американски банкноти. Защо ли? Защото от Втората световна война те са със специален статут на пълновластен хегемон на пазарите, защото са глобално разплащателно средство, съхраняващо стойността си дори при най-свирепите кризи.

За беда, облаците над зелените хартийки напоследък се сгъстяват и тревогата се бие не от кой да е. Алармата бе вдигната не от противниците му, а от най-върлите защитници на американската валута.

Сред тях е един от най-авторитетните мозъчни тръстове в САЩ, влияещ поне от стотина години на външната политика на страната, и две от най-големите банкови групи: JP Morgan и Goldman Sachs Asset Management. Любопитното е, че независимо една от друга трите институции публично изразиха притесненията си, а „24 часа - 168 истории" ги откри на сайтовете им, където са без излишни панически окраски.

„Хегемонията на щатския долар е под въпрос поради геополитически и геостратегически промени, включително продължаващата руско-украинска криза – отбелязват анализаторите на JP Morgan. - Въпреки че доларът запази доминирането си в трансакциите, във валутните резерви се извършва известно дедоларизиране. Щатските пари губят донякъде влияние и на петролните пазари, където все повече продажби вече се извършват във валути, различни от долара." Goldman Sachs на свой ред констатира, че ако през 2002 г. доларът е представлявал 72% от валутните резерви в света, то 20 години по-късно – през 2022 г., вече има спад и те са намалели до 58%.

Причината за тревогата е, че тази валута е със статут на убежище при кризи и ако има отдръпване от нея, възниква въпросът кой е претендентът за престола й? Всички помнят как по време на кошмарната финансова турбуленция през 2008 г. и следващата по време на пандемията инвеститорите масово търсеха щатските пари, за да спасят стойността на авоарите си. Факт е, че доларът се справи перфектно с предизвикателствата, защото, от една страна, САЩ са световен печатар на пари, а от друга, те винаги първи излизат от кризите.

Федералният резерв успява по-добре да овладее критичните ситуации от останалите централни банки в света. Според някои обяснението е, че се управлява от най-старите и авторитетни частни финансови институции в САЩ, преживели какви ли не катастрофи. Но този необичаен статут на долара се дължи и на факта, че САЩ след Втората световна война не са обикновена държава.

Те са водеща глобална сила, осигуряваща ценностите и отбраната на Западния свят с най-голямата вноска в НАТО. Но освен това е кредитор номер едно с най-сериозен дял в институции като Международния валутен фонд и Световната банка. Това, заедно с мощната и иновативна икономика десетилетия бяха гаранция, че доларът още дълго ще е властелин в глобален план. 

Но нещо се обърка...

Неотдавна в сайта на един от най-влиятелните мозъчни тръстове в САЩ – Съвета за международни отношения, се появи тревожна статия. В нея се отбелязва, че Америка се възползва от господството на долара на международните пазари десетилетия наред, но Вашингтон трябва да внимава да не пропилее този огромен актив заради политически вътрешни борби и „безразсъдното правене на политика".

В материала се посочва още, че благодарение на огромното търсене на долари и обезпечени американски съкровищни бонове САЩ могат да вземат заеми при невероятно ниски лихвени проценти в сравнение с повечето страни. Нещо повече, Белият дом и американските компании могат да вземат заеми от чужди кредитори в долари и стойността на тези дългове не се променя заради флуктуации във валутните курсове, от които страдат почти всички останали длъжници по света. Като всичко това върви с още един огромен плюс – заради внушителното търсене на долари в международен план стойността му укрепва спрямо другите валути и води до по-евтини продукти за американските потребители, подчертава още статията. 

Лидерите на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) се снимат за спомен в китайския град Сямън. На срещите си те често обсъждат как да заобиколят разплащанията с долари или да се обединят около обща валута.
Лидерите на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) се снимат за спомен в китайския град Сямън. На срещите си те често обсъждат как да заобиколят разплащанията с долари или да се обединят около обща валута.

От друга страна, тази уникална ситуация предоставя на САЩ още едно предимство – ниските разходи за обслужването на заеми водят до натрупването на невероятен по размер дълг от над 32 трилиона долара. Една свръхразточителна сума, която по никакъв начин не пречи на икономическото развитие, напротив – стимулира го. Същевременно споровете за повишаване на тавана на дълга между двете партии винаги поставят на масата един кошмарен въпрос, от който на банкерите във Федералния резерв им се изправят косите – ако поредната актуализация не се гласува в Конгреса, ще се стигне ли до фалит?

Отговорът е да, но това досега винаги се е разминавало. Този път обаче скандалът бе твърде шумен и на фона на другите тенденции Fitch Ratings понижи кредитния рейтинг на Америка, което бе още един сигнал „Внимание!". Независимо от всичко цялата тази глобална и необичайна хегемония дава на Белия дом и едно безпрецедентно предимство – той може да налага мащабни и ефективни санкции на противниците си и това е мощен външнополитически инструмент, се отбелязва още в статията на Съвета.

Проблемът според нея е, че след войната на Русия срещу Украйна Вашингтон все по-често прибягва до санкции срещу различни страни, макар че рискът, който поема, е голям. Там например се припомня как Белият дом е упражнил натиск върху Европа да прекрати търговията с Иран и изведнъж започнало да се говори за търсене на алтернатива на SWIFT и на разплащателните системи, базирани на долара. Макар че не се стигна дотам, сега Русия и Китай заявиха официално, че искат да направят точно това в търговията си със страните членки на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства). Първата идея бе да имат обща парична единица, с която да се разплащат помежду си, но тя бе отхвърлена поради разногласия. И тъй като Китай от години настоява юанът да стане международно разплащателно средство, започна да сключва директни споразумения за валутни суапове с Аржентина и с Бразилия, с която стокооборотът е 150 млрд. долара.

По този повод Goldman Sachs отбелязва, че дедоларизацията се засилва по-осезаемо с войната Русия - Украйна, тъй като паралелно с нея Саудитска Арабия и Китай започват преговори да използват юана в петролните сделки. Дребен щрих в случая е, че Москва и Пекин също използват тази валута заради санкциите.

Заедно с това Съветът за международни отношения отбелязва, че Пекин се стреми към подобни сделки и с други страни и че това би представлявало „предизвикателство за щатския долар като световна валута по подразбиране, като се има предвид господството на Китай в световната търговия със стоки.

Ако Тръмп победи на президентските избори, това ще е историческа грешка от гигантски мащаб, смята част от елита във Вашингтон. 
Снимка: Twitter/@PopBase
Ако Тръмп победи на президентските избори, това ще е историческа грешка от гигантски мащаб, смята част от елита във Вашингтон. Снимка: Twitter/@PopBase

На този фон се развива още един сюжет, който цели да ерозира зелените банкноти. Ако през 1999 г. 70% от глобалните резерви в чужда валута са били в долари, то през 2022 г. те вече са под 60 на сто и това се дължи отново на Поднебесната империя. В миналото тя имаше най-голямото портфолио с американски съкровищни бонове, но след обтягането на отношенията Пекин започна поетапно да се отървава от тях. В момента притежаваните от Китай US книжа са в своя минимум от 2009 г. насам.

За да се избегне рискът влиянието на долара да продължи да намалява, в статията на Съвета има няколко препоръки. Първият е, че трябва да се потушат съмненията в щатската валута в международен план и тя да запази статута си, дори ако се появи неин конкурент или алтернатива. Второ, трябва да има някакво решение по казуса с публичния дълг – или да се премахне таванът над него, или да започнат добросъвестни дебати в Конгреса, за да се елиминира рискът от фалит на САЩ.

Очевидно е, че всеки намек в тази посока е брутален удар по доверието в долара. Кой би държал парите си в долари, ако непрекъснато се говори за несъстоятелност на страната емитент? Трето, Америка трябва да използва санкциите по-разумно, смятат в Съвета за международни отношения. „Тяхното използване често е оправдано, но не трябва да е прекомерно – се препоръчва още там. - Доларът е силен повече от седем десетилетия. Неговият спад, ако се случи, поне не би трябвало да се дължи на собствените погрешни стъпки на Съединените щати."

И на фона на всички тези тревоги кандидатът за президент на републиканците Доналд Тръмп направи нещо, което остави в ступор елита и медиите в САЩ. Заплахата му, че ако европейските страни не харчат достатъчно за отбрана, НАТО няма да ги защити и той ще каже на Путин да прави с тях „каквото иска", направиха немислимото. Още същия ден CNN излезе със статия, че глобалната защита чрез Алианса и доверието в САЩ са причината доларът да е това, което е - най-влиятелната световна валута.Там обаче бе зададен и логичният въпрос - дали ще продължи да е така.