Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тома Биков СНИМКА: Николай Литов
Тома Биков СНИМКА: Николай Литов

Не виждам изгледи да мине ротацията, предупреди депутатът от ГЕРБ

"Много е странно, когато господин Петков говори за семейства в други партии, защото през последните две години колкото семейства от "Продължаваме промяната" влязоха в управлението под една или друга форма, не е имало за последните 30 години" - така депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков отговори на критиката на Кирил Петков, че управленските партньори не са харесали меморандума.

"По-добре тази тема господин Петков да спре да я споменава и тази дума "семейство", защото станахме свидетели на семейство Лорер и още няколко семейства, които са и приятелски семейства и съставляват гръбнака на тази политическа сила, която е семейна и приятелска формация", коментира Биков.

Рано сутринта днес Бойко Борисов и Делян Пеевски дадоха да се разбере, че не харесват документа, изготвен от ПП-ДБ, и обвиниха партньорите си, че искат да си "делкат" регулаторите и постовете в държавата. Затова по-късно Кирил Петков реши да отговори на Борисов отново през медиите, като обясни, че е приел критиката му, но той е прочел само първите два реда, а не целия документ, където е описано, че формациите се отказват от назначаването на ярки политически фигури. И даде пример с председателката на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова, която е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков.

"Меморандумът, който видяхме в медиите, не мисля, че е покана за преговори, а по-скоро опит за саботаж на преговорите", каза още Биков. Той изтъкна, че документът е датиран от март до декември 2024 г., когато ще е периодът между първата и втората ротация. "В този период от време ще се бори корупцията, ще се създава ефективно управление и след декември 2024 г. явно ще направим ротация и ще се върнем в сегашното положение, когато това не се случва. Защо са датирани за седем месеца такива приоритети, за които твърдят, че са им каузата на живота", попита още депутатът.

От "Промяната" още вчера обясниха, че идеята им е документът да се подпише и да прерасне в четиригодишен договор. Биков обаче ги обвини, че нямат никаква политическа култура, защото да пращат съобщения по чатове и имейли не е покана за преговори. И обясни, че това трябва да стане с преговорни групи, които да преговарят, да изготвят документи и да ги представят на обществото.

"Не се пуска един хвърчащ лист, в който предложението е "дайте да си разделим държавата". Това предлагат те и нищо друго", каза Биков.

"Въпросът е дали ще мине ротацията. Към момента аз лично не виждам изгледи да мине", заплаши депутатът. А на въпрос дали хората да се готвят за избори 2 в 1 през юни отговори: "Ние сме готови".