Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Емил Пенов КАДЪР: NOVA NEWS
Емил Пенов КАДЪР: NOVA NEWS

Похитителят е примитивна личност, първичното надделява над моралните принципи и социалните норми. Такъв човек по-лесно може да направи агресивна постъпка, вместо да разреши случая по разумен начин. Това каза пред NOVA NEWS криминалният психолог Емил Пенов за заложническата криза в Благоевградско.

Той определи случая като сериозна заложническа криза. ''Това си е битов инцидент, в който възможностите на правоохранителните органи и психолози са достатъчно добре отработени. Свършили са си добре работата - казусът има добър край. По принцип се приема, че винаги е застрашен живота на заложниците, когато има похищение. В случая мъжът се е снабдил с оръжие и е ранил един човек. При повечето такива казуси човекът борави с незаконно оръжие. Може би не е искал да се случи прострелването, така нещата са се усложнили", посочи той.

По думите му вземане на заложници с цел определени финансови искания са типични за планираните отвличания. "С похитителя трябва да се установи траен контакт и той да бъде воден активно. Разговорът трябва да се води тактически, да се спечели доверието на субекта и да му докажеш, че ще му помогнеш, след това да му дадеш решение. Постепенно той ще започне да отстъпва. Всяко странично влияние може да го предизвика. Решението на мъжа снощи е било породено от наранено силно нарцистично чувство, злоба. Важно е да се уточни, ако има психическа болест, каква е диагнозата", смята Пенов.