Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БОЙКО БОРИСОВ
БОЙКО БОРИСОВ

Кой ще бъде кандидатът на ГЕРБ-СДС за кмет на София, все още не е ясно

Управленските партньори от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са "реална коалиция", макар и да нямат коалиционно споразумение, а ДПС на практика е част от нея.

Това обясни пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при началото на днешното пленарно заседание.

"Ние по-реална коалиция няма как да бъдем" - така Борисов отговори на въпрос какво е станало с подписването на управленското споразумение между първите две политически сили.

"Ние нямаме (хора във властта), но се чувстваме отговорни, защото сме гласували за това правителство, за да станат тези министри", коментира още Борисов.

А на въпрос дали и ДПС са част от коалицията, той отговори: "На практика да".

Лидерът на ГЕРБ обясни, че има как парламентът да се намеси в спора между изпълнителната власт и зърнопроизводителите, които започнаха протести.

"Има и решения, има и много бързи фактически действия, които да се направят. Като се започне от контрола на това, което влиза в България, ако трябва, да се назначат 100-200-300 и повече хора във фитосанитарния контрол. Учудвам се, че и премиерът, и министърът продължават да не се срещат, да не го решават въпроса и той да ескалира", обясни Борисов. Но успокои, че протестите не са толкова страшни, понеже Орлов мост с месеци е бил затворен от протестиращи.

Той призова за диалог и обясни, че ако бъде поискано от него, ГЕРБ може да се намеси в спора чрез парламента.

"Със сигурност има и доза истина в това, което казва и Денков. Въпросът е, че ние не гледаме на IT сектора или на който е друг сектор автомобилите, само техните. И това прави впечатление, това ги дразни", коментира бившият премиер, но отрече да противопоставя двата сектора и обясни, че IT секторът е мотора на българската икономика.

Въпреки критиките си срещу земеделския и икономическия министър, Борисов не отговори дали обмисля смяната им при ротацията на премиерите през март.

Кой ще бъде кандидата на ГЕРБ-СДС за кмет на София, все още не е ясно. Борисов единствено обясни, че има неща, които в момента са по-важни, както и че когато ГЕРБ реши, ще свика брифинг в централата си, на който да обяви името.

Автор: Весела Бачева