Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Атанас Атанасов СНИМКА: Николай Литов
Атанас Атанасов СНИМКА: Николай Литов

Предстоящите местни избори ще изострят политическата конфронтация, но да не пречат на законодателния процес - това призова съпредседателят на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов в декларация от името на парламентарната група на ПП-ДБ.

"През последните три години България преживя втората си най-продължителна политическа криза от началото на демократичните промени, която буквално заплашваше да прерасне в упадък на институционалната ни система на държавата и да компрометира самия демократичен процес.

Това с общи усилия беше преодоляно. С осъзнато общо усилие го направихме и така беше създаден кабинета "Денков-Габриел" като принципно напрегнат компромис, чиято цел не беше да се преодолеят различията между основните политически сили, а да се създаде възможност за възстановяване на парламентарната република въпреки различията между нас, така че в миналата сесия най-важното решение, което взехме всички заедно, независимо от различията, бе да се създаде редовна изпълнителна власт, за да бъде прекъсната служебната, която твърде дълго продължи", каза Атанасов.

Той допусна, че през следващите месеци ще има сблъсъци под знака на предстоящите местни избори. Но припомни, че в последния работен ден на парламента, с подписите на 166 депутати от три парламентарни групи, бе внесен общ законопроект за променя на конституцията.

"Гражданското общество да участва в промяната и всички заедно да стигнем дотам, че след изменението на конституцията, което аз съм убеден, че ще бъде прието, да създадем нови условия за това в България законът да бъде прилаган еднакво спрямо всички, защото днес българското общество има усещането, че законът не се прилага еднакво спрямо всички", каза той.

В декларацията си той засегна и темата са промяната на националния празник от 3 март на 24 май, която предизвика широки дискусии: "Нашата задача като представители на българското общество е да работим за премахване на разделителните линии в обществото". И цитира Иван Вазов за Паисий: "И ний сме дали нещо на света - на вси славяни книги да четат". 

Атанасов призова да се постъпва национално отговорно, а не тяснопартийно.

Като основни приоритети на депутатите през следващите месеци той изреди промените в конституцията, приемането на бюджет 2024, приемането на нужните закони и нормативни актове за Шенген и еврозоната, като подчерта този за разделянето на КПКОНПИ.

"Много е важно да се направят необходимите промени, за да имаме действаща система за сигурност, като се повиши капацитета на работата на органите в областта на националната сигурност. Тук е много важно за правителството да бъдат взети онези енергични мерки, за да имаме добър граничен контрол", каза още той и призова за минимум 2% от БВП да отиват за отбрана и поиска това да се предвиди в бюджета за догодина.

"Местните избори ще доведат до изостряне на политическата конфронтация, което обаче не трябва да се отрази на качеството на законодателния процес. Нека действително в своите действия да се ръководим от интересите на народа, както сме се заклели", завърши лидерът на ДСБ.