Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

РЕКОРД: Заради многобройните болести, срещу които се пръскат, ябълките са с най-високо съдържание на пестициди.
РЕКОРД: Заради многобройните болести, срещу които се пръскат, ябълките са с най-високо съдържание на пестициди.

За опасно натрупване на пестициди, съдържащи невротоксини и други отровни химикали, в най-популярните плодове и зеленчуци алармират американски учени.
Резултатите от изследванията пораждат сериозно безпокойство, тъй като проблемите, свързани с употребата на вредните вещества, които се съдържат в препаратите за растителна защита, се свързват със смущения в нервната система, ракови заболявания, хормонални нарушения и други заболявания.
Оказва се, че вина имат не само производителите, защото до голяма степен съдържанието на нитрати и пестициди

зависи и от самите абсорбиращи свойства на плодовете и зеленчуците

Естествено и химикалите, които слагат земеделците, имат съществена роля, а колкото повече паразити застрашават дадена култура, толкова повече пестициди се използват.
"Трудно ще намерите специалист у нас, който да се занимава сериозно с тези проблеми. Големите химически компании също хвърлят много усилия и средства, за да ни убедят в безопасността от употребата на различните химикали. Формално има и изисквания на Европейската комисия и всяка година излиза листата с пределно допустимите норми на съдържанието на вредните вещества, но считам, че е наложително у нас да се промени мисленето на хората", споделя Стоилко Апостолов, председател на Фондация "Биоселена" пред "168 часа".
"На практика много често виждам как земеделски производител влиза в селскостопанска аптека, където му продават някакъв препарат, от който трябва да сложи да речем една капачка против маната по лозята, а той за всеки случай добавя още една, без изобщо да се интересува какво ще стане с тези, които консумират тази продукция. Много разпространена практика е и производителите да имат отделна оранжерия за собствени нужди", допълва той.
"Вярно е, че отделните плодове и зеленчуци имат различна способност да абсорбират вредни вещества, но и различните групи пестициди също се характеризират с по-голямо или по-малко токсично действие, като така наречените органофосфати са най-токсични. Пестицидите се делят на два вида - повърхностни и системни.

Потенциално по-опасни за здравето са системните, защото
те влизат дълбоко
в структурата

на плодовете и зеленчуците и дори при обелване или нарязване не могат да бъдат премахнати", коментира Мартин Зарбов, мениджър на лаборатория "Фитолаб", за "168 часа".
"Въпросът е добре отрегулиран на европейско ниво, но регламентите касаят по-скоро добрите земеделски практики, отколкото токсичното въздействие върху здравето на хората. Все пак съм спокоен за българската продукция, защото вероятно заради високата цена на препаратите, както и заради това, че голяма част от нея отива за износ, моето впечатление е, че няма големи замърсявания. Проблемът у нас е по-скоро с вноса от Турция", казва специалистът.
"Дори да бъде надхвърлена така наречената ARfD или референтна акутна доза, която за отделните страни е различна и зависи от многобройни специфични фактори, това не означава, че веднага ще се случи нещо фатално в краткосрочен план. Проблемът е, че токсините се натрупват в човешкия организъм и по този начин вредното им въздействие се акумулира", обяснява експертът.
В тази връзка американската неправителствена организация Environmental Working Group (EWG) е направила класация за натрупването на пестициди в зеленчуците и плодовете. Тя обхваща 45 от най-популярните плодове и зеленчуци и показва кои от тях поемат най-много нежелани химикали.

Изследването е базирано на анализ на повече от 60 700 проби,

взети за десетгодишен период от американското министерство на земеделието и Федералната служба по храните и лекарствата. Важно е да се отбележи, че почти всички проучвания, на които се основават тестовете, са направени, след като плодовете и зеленчуците са били добре измити и обелени, подчертават от неправителствената организация. Замърсяването е измерено по шест различни начина. Това включва процент на пробите, изследвани с доловими пестициди, процент на проби с два или повече откриваеми пестициди, среден брой на пестициди, намерени в една и съща проба, средно количество на всички открити пестициди, максимален брой пестициди, открити върху една-единствена проба, и общ брой на пестициди, съдържащи се в стоката.
Тъй като разликата между храните с най-високо съдържание на пестициди и тези с най-ниско е голяма, от EWG съветват потребителите да намалят приема на пестициди, като избягват да консумират 12-те най-замърсени плодове и зеленчуци.  По този начин може да намалите значително приема на опасна продукция и за да не вреди на здравето си, човек може да избере да си ги купува от биопроизводители, съветват експертите. За целта те са създали ръководство за потребителя за 2012 г., в което са отделили в така наречената “мръсна дузина” 12 от най-опасните земеделски култури.

Между най-замърсените плодове за 2012 г. според изследването са ябълките, боровинките, гроздето, нектарините, прасковите и ягодите.

Така например на практика всички нектарини, внесени на американския пазар, както и 98% от пробите, взети от ябълките, са реагирали положително за пестициди, показват данните на изследователите.
Ябълките са много нежни плодове, нуждаещи се от постоянна химическа обработка, казват американските специалисти. За да ги спасят от плесен, вредители и различни болести, на градинарите им се налага да ги поливат с десетки видове пестициди. При това повечето от тях плътно прилепват отвън по кората.
На всичкото отгоре в ябълката пестицидите могат да достигнат повече от 5 мм под кората, поради което обелването не е сигурен метод за премахване на химическите вещества и даже много хубаво да ги измиете, няма да гарантирате 100% почистване. Заради нежното месо и кожица нектарините и прасковите също се характеризират с повишени абсорбиращи свойства. Те попиват като гъба химикалите, с които обилно поливат дърветата. При отглеждането на тези плодове се използват над 60 различни пестицида.
Ягодите са богати на витамин С и други антиоксиданти, но също съдържат многобройни остатъци от вредните вещества. Затова еколозите съветват, ако е възможно, да се купуват ягоди от малки производители по пазарите. Това е по-добре, отколкото да ядем продукцията на крупните производители, които не жалят химикалите.

Рекордьор по открития брой пестициди - 15,
в една-единствена проба
е гроздето

Като категория гроздето има повече видове пестициди, отколкото всяка друга продукция, с 64 различни пестицида, а при боровинките и ягодите са намирани по 13 различни пестицида открити в една и съща проба.
При зеленчуците негативната класация се оглавява от чушките, целината, краставиците, зелената салата, картофите и спанака. Около 96% от целина проби са реагирали положително за пестициди, следвани от картофите (91%). Само една проба от чушки е била замърсена с 15 различни пестицида, следвани от една и съща проба от целина с 13. Общо в чушките има 88 различни остатъци от пестициди, следвани от краставици (81) и зелената салата (78). Те, макар и твърди на пръв поглед, също имат тънка обвивка, което означава, че и защитата от химикалите е почти нулева. Докато диетолозите превъзнасят целината, еколозите са в ужас от химическия  състав. Причината за това е, че целината няма дебела защитна кора. Освен това заради особената форма на стъблото, извито навън, много е трудно напълно да се измие. Интересното е, че и в спанака, който навремето беше рекламиран в Америка като главен източник на младост и здраве, пестицидите са 45.

Органофосфатни инсектициди, които са невротоксични, са били открити главно в четири храни: чушки, нектарини, зелен фасул, както и в листните зеленчуци,

към които се отнасят къдравото зеле, цветното зеле и брюкселското зеле. Точно заради потенциално нездравословните им нива към групата на дванайсетте опасни са добавени и зеленият фасул и листните зеленчуци.
През последните десет години органофосфатите до голяма степен са били изтеглени от употреба, но все още представляват един от най-големите диетични рискове, защото могат да се прилагат за някои култури. Проучване, водено от д-р Стивън Раух от детската болница на Британска Колумбия, и публикации в научните списания за здраве и околна среда от тази година сочат намаляване на теглото на бебета при раждане, както и по-кратка бременност, информират от EWG. Изследване на 300 майки от Охайо, които показват повишени експозиции на органофосфатите по време на бременност, също сочи, че тези вещества трябва да бъдат допълнително съкратени, за да се защити здравето на децата.
На дъното на таблицата са: лук, авокадо, захарна царевица, ананас, манго, аспержи, грах, киви, зеле, патладжан, папая, пъпеш, домати и накрая сладки картофи, тъй като те практически не натрупват или натрупват пестициди, но в минимални количества. Така например в по-малко от 10% от пробите на ананас се откриват пестициди. Няма остатъци в около 78% от мангото, 75% от киви и 67% от пробите от диня. Освен това в нито една проба на плод от чистите петнадесет не е имало повече от 5 вида от откритите пестициди. В авокадото, сладката царевица и лука няма откриваеми остатъци от пестициди в 98% или повече от изследваните проби. В над 90% от зелето, аспержите, граха, патладжаните и сладките картофи не е открит повече от един пестицид, а в нито една проба не е имало повече от 5 различни химикала.

 

 

Специалистите съветват:

- Купувайте органично произведени плодове и зеленчуци. Те са по-скъпи, но можете да сте сигурни, че са чисти от токсични вещества.
- Консумирайте в кратки срокове пресните плодове и зеленчуци. Колкото по-дълго съхранявате плодовете и зеленчуците, толкова по-дълбоко проникват химическите вещества в тях.
- Понякога сокът е по-добър от целия плод. Въпреки че ябълките са плод с много висока способност да акумулира пестициди, ябълковият сок се отличава с много ниско съдържание. Затова, ако нямате възможност да купувате органични ябълки, е по-добре да ги консумирате под формата на сок.
- Измивайте и киснете. Миенето и кисненето на плодовете и зеленчуците преди консумация ще намали количеството на пестицидите, съдържащи се в тях.
- Варете и бланширайте. Доказано е, че след това съдържанието на пестициди в плодовете и зеленчуците намалява до 70-80%. Нивото на пестицидните остатъци при консервираните праскови е драстично по-ниско, отколкото при свежите.

 

Агенцията по безопасност на храните: У нас всичко е под контрол

За миналата година от 245 проби, взети от търговската мрежа, в нито една не са открити недопустими количества пестициди, информират от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). При вноса от общо 16 405 пратки са изследвани 1648 и са констатирани само 44 несъответствия, някои от които са били предназначени за трети страни.
Контролът за съдържание на пестицидни остатъци в и върху пресни плодове и зеленчуци с произход от определени трети страни и представени за внос в страната и Общността се извършва в изпълнение на изискванията на Регламент (ЕО) № 669/2009 на Комисията за прилагане на Регламент (ЕО) № 882/2004 на Европейския парламент и Съвета по отношение на засиления официален контрол върху вноса на някои фуражи и храни от неживотински произход. Пратките може да бъдат декларирани пред митническите власти за пускане в свободно обращение само ако съответстват на изискванията на законодателството съгласно определените норми за съдържание на пестициди. При доказано несъответствие - наднормено съдържание на пестициди, пратката се унищожава или връща в страната на произход.
При употребата на пестициди най-големият проблем е земеделските стопани да спазват карантинния срок, предупреждават още от контролния орган.

ИЗБОР: За предпочитане е да купуваме ягоди от малки производители, съветват специалистите.
ИЗБОР: За предпочитане е да купуваме ягоди от малки производители, съветват специалистите.
БЕЗОПАСНО: Лукът е най-чистият от замърсяване с пестициди земеделски продукт.
БЕЗОПАСНО: Лукът е най-чистият от замърсяване с пестициди земеделски продукт.