Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Денков и Володимир Зеленски Снимка: Министерски съвет
Николай Денков и Володимир Зеленски Снимка: Министерски съвет
  • "Всички сме израснали от детство с думите "Свобода или смърт", няма по-ярък символ от този девиз", каза акад. Николай Денков
  • Няма да критикувам президента на България, аз съм на гости, коментира Володимир Зеленски срещата си с Радев

 "Преди всичко искам да помоля за извинение за закъснението, всичките ни разговори в България бяха много важни и съдържателни. Времето не ни стига да спазим графика. С удоволствие ще отговорим на всички въпроси. Искам да благодаря за убежището, което дадохте на нашите хора и всичко, което направихте за тях", каза Володимир Зеленски.

В Националния исторически музей в София се проведе открита дискусия с украинския президент Володимир Зеленски, българския премиер Николай Денков и вицепремиера и външен министър Мария Габриел.

"Хората трябва да виждат и усещат, че светът вижда през какво преминават украинците. Сред цялата дезинформация за войната са абсурдните, опасни твърдения, че помощта на Украйна с оръжия, ще продължи войната. Това са абсурдни твърдения". 

Благодарение на оръжието, което получаваме, намалихме мащаба на тази война, заяви президентът на Украйна.

Нека не забравяме как започна всичко, какво постигнаха украинците, освободихме територии. Вече доказахме, че Русия няма такива ракети, които не могат да бъдат свалени. Путин вече изживява унижение, категоричен бе Зеленски.

Ръководителят на Русия е неспособен да защити собствените си територии. Сега сме длъжни да усилваме натиска, да получаваме оръжие и помощ, каза президентът на Украйна.

Благодарни сме на България, че сте на светлата страна на историята. Обкръжението на руския диктатор се стеснява, каза той. 

Сегашният руски режим е последният поробител в Европа, той трябва да загуби. Моля ви, помнете единството, то е много важно, каза Зеленски. Съвременната Европа не може да си позволи вътрешно разединение. Вече България има редовно правителство, пожелавам му единство. Украйна ще ви подкрепя винаги, ще ви бъде благодарна за помощта. 

"Слава на Украйна!", завърши речта Зеленски.

"Ще бъда максимално кратък, за да има повече време, за да зададете своите въпроси и да се докоснете до душата и сърцето, които донесе г-н Зеленски", започна словото си премиерът акад. Николай Денков.

"Днес този мир изглежда далечна и трудна цел. Всички сме израснали от детство с думите "Свобода или смърт", няма по-ярък символ от този девиз", каза акад. Денков.     

 "Позволете ми да се обърна с една молба, отнесете с вас топлото посрещане, което всеки един ви изпрати", обърна се вицепремиерът Мария Габриел към украинския президент Володимир Зеленски.

Според нея е привилегия на всеки един присъстващ да е до Зеленски. Много ми се иска всички да не продължим да губим от поглед човешкото измерение.

"Вие давате сили на всеки един, който иска да е част от демократичното общество", каза Габриел на Зеленски. Последователната ни подкрепа за суверенитета на Украйна се обославя не от мимолетни съображения, а от нашия демократичен компас. Вярвам, че България изпраща това послание, каза още Габриел.

В дискусията участват както граждани, така и политици, и дипломати. Сред присъстващите депутати са Даниел Лорер, Явор Божанков и Иво Мирчев от ПП-ДБ. Там е и американският посланик Кенет Мертен.     

Минирано е всичко, гори, откъсвани са крайници на деца. Те бягат и не всички оцеляват, каза Зеленски в отговор на журналистически въпрос. 

Русия е държава която не жали тези милиони хора, но това е техният избор, обясни Зеленски. Човек не разбира, докато не нахлуят и не убият твоите роднини.

Украинският президент даде пример, че войната винаги ни се струва далече, но тя допълзява и до нас. Започва разединение на обществото и политиците се колебаят, а това отнема време, каза президентът на Украйна. По думите му не трябва да се губят две мотивации - вътре в държавата и тази на партньорите. Ако загубим един от двата елемента, ще има стагнация.

"Много искам да успеем да осъществим съвместни проекти, които са много важни", отговори Зеленски на въпрос "Защо е в България?". 

"Войната е предизвикана от Русия, а не войната предизвиква енергиен дефицит, какво общо има войната?", заяви Зеленски. Ние в Украйна имаме милиони тонове продукция, които искахме да раздадем безплатно на Африка. Защото къде да съхраняваме тази продукция. Какво направи Путин като затвори Черно море? Не войната предизвика дефицит", каза Зеленски.

Според него един човек предизвиква кризите, а не войната. Лидерите нямат право да разделят обществото, става дума за лъжа, каза той. Хората гледат и мислят, започват да се вслушват, когато всеки ден се набива в главите им, те започват да вярват в тази дезинформация. Те просто вярват в един фашистки режим, не трябва да се вярва, а да се анализира, категоричен бе Володимир Зеленски. 

Вие сте демократична държава, това е най-важното. На никой не може да се дава да изказва само своята гледна точка, каза Зеленски на въпрос "Очаквахте ли срещата с президента на България да премине по този начин?".

По думите му двамата имат различни виждания и според Зеленски даването на оръжия е защита. Няма да критикувам президента на България, аз съм на гости. Благодарен съм за поканата на премиера. Като върховен главнокомандващ ми каза, че не може да допусне да се намали оръжието на България и затова не може да подкрепи помощта към Украйна. Казах му, че вашето оръжие няма да стигне. На нас също не ни стигна оръжието, на нас ни даваха, каза още Зеленски. Логиката не работи, броят снаряди е голяма помощ. Но това е за пет дни, ние ще го изхабим. Ние воюваме, искаме да възстановим живота си. Искаме просто да оцелеем, затова молим за помощ, заяви Зеленски.

Войната е страшна трагедия. Европа се обедини, дори Ковид не успя да обедини така света. Когато започна войната, светът се обедини, Украйна помогна за това. Ние сме обидени, смятаме, че имаме право в Алианса, каза украинският президент. В България имаше различни политически течения, има много различни насоки, това е демокрация. Но обществото се обедини, днес общувахме с хора, които се обединиха в името на своята държава.