Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Facebook/Симеон Караколев
Снимка: Facebook/Симеон Караколев

Видео от издигането на 111-метровия пилон на Рожен, на който ще се вее най-големият национален флаг и който предизвика бурни дискусии и множество проверки за законността му, пусна в социалните мрежи Симеон Караколев, председател на фондация “Рожен - наследство в бъдещето”, която осъществява инициативата за грандиозния пилон. Краколев оглавява и националната овцевъдна асоциация. 

Публикувахте от Симеон Караколев в Сряда, 5 юли 2023 г.

Пилонът е с тегло 110 тона и бе транспортиран до Роженските поляни с 3 извънгабаритни композиции и 8 стандартни тира. Знамето на върха му ще бъде 1110 кв. метра. Той трябва да бъде открит на 13 юли с мащабен спектакъл. Инициаторите на проекта го определят като символ на патриотизъм.

Съоръжението трябва да е най-високото в ЕС - на 1430 метра надморска височина.

В месеците от публичното обявяване за издигането на пилона зад идеята застанаха Христо Стоичков и Димитър Бербатов, а за патрон бе обявен президентът Румен Радев.

Фондацията разкри, че цялата стойност на проекта е 1 млн. лв. и ги набира чрез дарители. Сред тях има държавни предприятия и общини, направили преводите по време на служебното правителство.

Не може да се прецени обаче кой точно аспект от анонса, публикуван от инициаторите, донесе повече негодувание. Дали това, че изкопът вече е направен и сега се очаква родолюбци да дарят 200 хиляди лева за победното завършване на проекта. Или пък твърде амбициозната, навяваща сюрреалистични аналогии цел пилонът да щръкне на надморска височина от 1430 метра, защото само така българщината ще пребъде: “националният флаг на България ще се развее на най-високия пилон на най-високо място в цял свят”.

Срещу строителство на пилона бе подаден сигнал от “Сдружение за дива природа Балкани”. След това се появи и декларация, инициирана от “Демократична България”. В социалните мрежи вървеше и петиция срещу него.

Няколко институции извършиха проверки дали това, което се прави там, е законно. Според земеделското министерство разрешенията за строеж и поставяне са издадени от главния архитект на Смолян. Контролът по изграждането е от компетенцията на община Смолян, която би следвало да удостовери, че проектът отговаря на изискванията за безопасност.

Теренът обаче е на отстояние и от двете околни защитени територии - местността Рожен отстои на около 0,9 км по права линия, а защитената по “Натура 2000” зона “Родопи Западни” - на около 4,58 км, се казва в становище на регионалната екоинспекция.