Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Илюстрация Фейсбук/Украинско посолство в София
Илюстрация Фейсбук/Украинско посолство в София

Жилищата в района са били опустошени за по-малко от 15 минути, хората не са имали време да избягат

Стотици хора са поискали да бъдат спасени от наводненията в Херсон след разрушаването на стената на язовира "Каховка" на 8 юни, като много от тях са от контролираната от Русия страна на река Днепър. Официално се знае, че 13 души са загинали в резултат на наводнението, но експертите предупреждават, че общият брой вероятно е много по-голям.

“Помогнете, моля! Всички са на близкия покрив – деца крещят и плачат. Три дни без храна и вода. Умираме бавно. Моля, моля”, зове украинката Светлана в телеграм. Тя допълва, че има 35 хванати в капан хора на един адрес от окупираната от Русия страна на река Днепър. 150 души са в неизвестност след бедствието.

Много от спасените са възрастни хора, но сред тях има и малки деца заедно с техните майки. Ето какво разказват някои от оцелелите след ужасното бедствие:

"Свикнали сме да стрелят по нас, но това бедствие е истински кошмар", казва 68-годишната Наталия Корж от Херсон, която е трябвало да преплува през всекидневната си, за да се измъкне от потопената си къща. "Не очаквах това", добавя тя, докато излиза от спасителната лодка боса, с покрити с драскотини крака и треперещи от студ ръце.

"Вече нямаме дом", казва 46-годишният Дмитрий Мелников от Херсон, който е евакуиран с петте си деца. "Ние сме тук от началото на войната, преживяхме руската окупация. Сега нямаме нито дом, нито нищо, нито работа. Не искаме да си тръгваме, но какво можем да направим?"

19-годишната Лера от окупирания от руснаците град Олешки отказва да назове фамилното си име поради страх от репресии, но заявява: "Всичко около нас се носи по водата. Хората стоят по покривите и молят за помощ, но никой не ги евакуира."

Пенсионерката Мария Михайловна разказва, че съпругът й я е събудил посред нощ само за да открие, че вещите им са под водите на разрушения гигантски язовир "Нова Каховка".

"Водата в къщата беше до нивото на кръста", добавя 73-годишната жена, която ходи бавно с помощта на бастун.

"Почти не можем да ходим. Излязохме навън и имахме късмет, че имаше минувачи. Те ни помогнаха да стигнем до магазина. След това, куцукайки, се отправихме към нашите приятели", разказва Мария.

Оксана едва сдържа сълзите си. Тя и дъщеря й са евакуирани с лодка заедно с двете си домашни кучета. "Озовахме се в детската градина до нас, след като къщата ни беше отнесена от прииждащите води", разказва майката, а дъщеря й отвръща глава, плачейки. 

Украинецът Сергей споделя, че за последен път е говорил с 83-годишния си тъст няколко дни преди срутването на стената. "Тъстът ми е в лошо здравословно състояние и няма телефон", казва мъжът. "Последната информация е, че на улицата е имало много вода, висока колкото човек. Къщите са се срутили и са попаднали под вода".

26-годишният Виталий коментира, че жилищата в района са били опустошени за по-малко от 15 минути - хората не са имали време да избягат. Той разказа, че собствената му къща се е срутила под силата на прииждащата вода.

Руслана, която се евакуирала от Херсон по-рано тази година, за да роди сина си в Крим, плаче, че от два дни няма връзка със 72-годишния си дядо Николай от село Кардашинка. Тя се обадила на службите за спешна помощ, за да съобщи за изчезването му, но не получила никакви новини. "През повечето време съм в интернет, в групите и няма никаква информация. Чакам той да се обади или някой да ми се обади и да каже, че всичко е наред. Тогава ще дишам по-леко", утешава се внучката. 

Наред с човешките спасителни мисии вървят и акции по спасяването на животни в наводнените региони. Във вторник в Херсон пристигна Ирина Бухонска, началник на общинския приют за животни в съседния град Николаев, за да участва в спасителните операции. 

До обяд същия ден според Бухонска екипът й вече е отвел 10 кучета в приют и е изтеглил още 30 на брега. "Хванахме много от тях край брега, тъй като се опитват да се върнат у дома и плуват след лодките. Видяхме как едно куче се удави пред очите ни. Не ни пуснаха да минем без лодка", казва тя.

Друга спасителка, Ирина, съобщава, че е част от екип от шестима доброволци, които са дошли от град Харков, който е на повече от осем часа път с кола. Тя обяснява, че е създаден групов чат в телеграм, в който десетки спасители са получавали съобщения от отчаяни собственици на домашни любимци, които молили животните им да бъдат спасени.

"Хората се евакуират, след което ни се обаждат с плач и казват: "Моля, спасете животното ми, то е седнало на покрива на дома ми, не мога да отида никъде". Много хора се обръщат към нас за помощ", добавя Ирина.

Спасителите трябва да се борят не само с мощните водни течения, но и с животни, които са уплашени и често агресивни. "Всичките ни момчета (б.р. спасителите) са нахапани. Спасяваш кучето, но то е в шок, затова те хапе по ръцете и краката", казва Святослав Спатар, доброволец-спасител. 

Във вторник ВЕЦ "Каховка" бе напълно унищожен от взрив в машинното отделение на централата.

Службата за сигурност на Украйна обяви, че е прехванала телефонно обаждане, което доказва, че руска "диверсионна група" е взривила язовирната стена на Каховската ВЕЦ в Южна Украйна, предаде Ройтерс, а властите в Киев предупредиха, че заради спадащото ниво на водата в язовир „Нова Каховка“ охладителните резервоари на АЕЦ „Запорожие“ не могат да се захранват с вода.

Всичко показва, че Русия е отговорна за унищожаването на украинския язовир "Каховка", заяви върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

В Херсонска област близо 600 квадратни километра вече са под водата след взривяването на стената на язовира, а Украйна и Русия взаимно се обвиняват за инцидента.