Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С бутилката се предполага, че са означили мястото, където трябва да е колата на главния прокурор Иван Гешев, за да я взривят.
Снимка: "24 часа"
С бутилката се предполага, че са означили мястото, където трябва да е колата на главния прокурор Иван Гешев, за да я взривят. Снимка: "24 часа"

Мистериозният израелски експерт е наблюдавал мястото на атентата срещу главния прокурор Иван Гешев от около 40-60 метра. Израелецът отишъл към 17,30 часа на 1 май и огледът бил приключил и се оформяли само няколко документа. Останал 10-15 минути. Бил придружен от Ясен Тодоров и Николай Гълъбов, шеф на федерацията на ционистите в България. Когато пътувал обратно към София г-н Ш. Михаел  споделил на г-н Тодоров своя прочит за взрива, доколкото е могъл да възприеме пораженията и околната среда. 

Това са изводите на прокурор Тодор Денков от Софийската градска прокуратура, който е проверявал участието на израелския експерт. Постановлението беше публикувано от Антикорупционния фонд.  Най-вероятно то е предоставено от сдружение БОЕЦ, което е подало сигнала и по тази причина получава отказа за образуване на досъдебно производство. 

От постановлението става ясно, че вестта за взрива е заварила израелеца Ш. Михаел, който бил у нас по повод честване на 75 г. от създаването на държавата Израел, Ясен Тодоров, Николай Гълъбов  в столичен ресторант. Когато научили, Ш. Михаел предложил, ако е възможно и не нарушава законите на страната, да отиде и огледа цялостно района. 

Към 17,30 часа след съгласуване с изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов тримата  пристигнали на мястото, пише в постановлението. Като Николай Гълъбов превеждал от иврит на български и обратно.  Районът бил отцепен, а т.нар. външен периметър бил ограден  с полицейски ленти в няколко зони, не се допускали хора и автомобили. Тримата наблюдавали от 20-30 м от мерната начална линия на местопроизшествието в продължение на 10-15 минути.   Всъщност от постановлението става ясно, че самото местопроизшествие се намирало на още 20-30 метра   от мерната начална линия. 

От постановлението става ясно още, че следователите и прокурорите, които са били на мястото не са получавали указания от трети лица. Нямало данни за извършено престъпление, е изводът на прокурора.