Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерът на ГЕРБ Бойко  Борисов влиза в парламента за вчерашното заседание.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов влиза в парламента за вчерашното заседание.

Дори ген. Атанасов вече го брани - искането е натиск срещу кабинета с втория мандат

Бойко Борисов няма да си даде доброволно имунитета и ако и когато бъде внесено такова искане в Народното събрание, то ще трябва да се гласува в пленарната зала. А там искането ще събере максимум 72 гласа, сочат засега сметките - със сигурност на депутатите от БСП, ИТН и независимия Радостин Василев, а е възможно и от “Възраждане”. Тези гласове не стигат и е по-вероятно лидерът на ГЕРБ да остане защитен срещу наказателно преследване в мандата на 49-ото НС.

Все още искане за сваляне на имунитета му де факто няма.

Прокурорът от Софийската градска прокуратура Стефан Христов предложи на Иван Гешев да поиска снемането на имунитета на Бойко Борисов по делото “Барселонагейт”. Главният прокурор обаче е в отпуск, а от Бургас, където вчера участва в международна конференция за киберпрестъпленията, трансграничната престъпност и прането на пари, не отговори на репортерски въпроси по темата. “Няма да коментирам, приятен ден”, лаконичен бе Гешев.

Трябва да си сляп да не виждаш какво се случва в момента, обяви пък самият Борисов и бе категоричен, че няма да се откаже сам. Напомни, че 2 г. е бил без имунитет. Защо вчера го поискаха, а не преди един месец? Целта е да няма правителство - ясно и точно, отсече Борисов. И понеже “хаосът в държавата вече е тотален”, се подновяват разговорите с ПП и ДБ. И не става въпрос за личностите.

Съдебната реформа си има цена

От 2009 г. съдебна реформа няма. В момента, в който ние приехме закона, в който има контрол над главния прокурор, изведнъж се раздвижиха със страшна сила. Трябва да сте слепи това да не го виждате. Започнаха веднага атаката по партията на промяната, за да блокират всякакви разговори, обясни още Борисов.

“Не съм имал, нямам и няма да имам никакъв имот в Испания”, заяви лидерът на ГЕРБ. Той разказа, че не е виждал Ивайла Бакалова от десетилетия и не е говорил с нея.

Много предпазливи в коментарите си за имунитета на Борисов са от “Продължаваме промяната” и “Демократична България”.

“Вярваме в истинското правосъдие, но то не трябва да е бухалка”, бяха първите думи на Кирил Петков от протеста пред президентството късно във вторник. В прословутия запис от заседанието на ПП самият Петков обяснява, че

Христо Иванов е дал схемата, по която да се действа по очакваните искания на Гешев

- да се направи комисия, каквато е практиката в Европарламента.

А вчера лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов, който години наред громеше лидера на ГЕРБ, определи искането за имунитета на Борисов като “целенасочена атака за натиск, за да не подкрепи правителство с втория мандат”. Той напомни, че делото се влачи от 3 г. и през това време лидерът на ГЕРБ не е имал имунитет.

Все пак генералът добави пред bTV: “Ние не сме перална машина. Борисов нека се бори и защитава. Дали и какво има в папката на “Барселонагейт” - аз не знам. Аз съм сигурен, че ако Борисов нямаше имунитет, още вчера щяха да го арестуват, за да се нагнети обстановката и да не се позволи на ГЕРБ да даде подкрепа за втория мандат”. Отказът от имунитета си бил лично решение на Борисов.

Като опит да се бламира сформирането на редовно правителство определи искането и акад. Николай Денков. Той призова “прокуратурата да не се ползва като бухалка”. Иначе, ако на самия него му се случи, щял да си даде имунитета, без да се замисля.

Но виждаме активизиране на прокуратурата - за няколко дни свърши повече работа, отколкото за последните 1-2 години, добави Денков.

ДПС единствени запазиха мълчание

по темата за имунитета на Борисов вчера. Останалите политически сили извън ГЕРБ и ПП-ДБ се обявиха твърдо за свалянето му.

Ако Бойко Борисов не си даде доброволно имунитета, БСП ще подкрепи искането в пленарната зала, съобщи зам.-шефът на групата Георги Свиленски. Когато човек счита, че е виновен, се крие тук зад тези четири стени и си пази имунитета. Нещото, което най мразят българските граждани в политиката, е имунитетът на народните представители, каза той.

Ако изобщо се стигне до гласуване в пленарна зала, ИТН ще го подкрепим, заяви Станислав Балабанов. “ПП го бранят с голи гърди. Изглежда сюрреалистично, но е факт”, изказа се пък Слави Трифонов във фейсбук.

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов призова Борисов сам да се откаже от имунитета си, както самият той направил.

“Добра новина. Твърде закъсняла, но в крайна сметка по-добре късно, отколкото никога”, не скри задоволството си Радостин Василев, вече независим депутат. Напомни, че активизацията на прокуратурата е започнала с искането на неговия собствен имунитет, но тя трябвало да си свърши работата.

“Надявам се да си го даде доброволно като мен и Костадин Костадинов, но ако не си го даде, ще бъде много интересно гласуване”, добави човекът със записите.