Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петьо Петров е обявен за издирване.
Петьо Петров е обявен за издирване.

Издирваният ексмагистрат е обвинен задочно за принуда и незаконни записи

Бизнесмен бушон, който само по документи се водел собственик на асансьорната компания “Изамет”, можело да стане защитен свидетел срещу бившия следовател Петьо Петров, добил медийна известност с прякора си Пепи Еврото. Това предположи близък до разследването.

Кристиян Христов, който беше задържан в сряда пред сградата на БТА минути преди да прави разкрития, в последните дни бил притеснен и принуден да се крие. Затова разследващи не изключват той да е готов да разкрие скандални схеми на корупция срещу гаранции за живота си. Самият му брифинг беше озаглавен “Порочни практики за овладяване на съдебната система”.

Христов беше задържан малко след като “Антикорупционният фонд” пусна интервю с бившата жена на Петьо Петров Любена Павлова. (Какво каза тя - виж долу).

Малко по-късно от прокуратурата съобщиха, че Петьо Петров задочно е обвинен за принуда, правене на незаконни записи и следене. Както “24 часа” пръв съобщи, Петров беше обявен за издирване във вторник. До момента не е ясно къде е, макар че вътрешният министър Иван Демерджиев съобщи, че няма данни да е напускал страната.

Бившият следовател е разследван, че от 2018 г. до края на май е принуждавал хора да правят неща, които не искат. За целта и ги заплашвал. Другото обвинение на Петров е, че се занимавал с незаконно следене.

Разследването срещу Петьо Петров е пореден епизод от войната между главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов.

Кристиян Христов е собственик на компанията за производство на асансьори “Изамет”. Именно от нея тръгна скандалът, известен като ,,Осемте джуджета”. Въпреки че той се вихри от 2020 г., досега прокуратурата не беше предприела нищо.

Бившият собственик на компанията Илия Златанов разказа, че е бил принуден от Петьо Петров да я прехвърли на Кристиян Христов.

Преди дни Антикорупционният фонд пусна снимка на Петров с Борислав Сарафов отпреди време, направена в ресторанта “Осемте джуджета”. Сарафов не коментира в сряда.

Според Любена Павлова главният прокурор Иван Гешев не бил ходил в ресторанта на ул. “Шандор Петьофи”. Обратното твърди в интервю пред сайта “Бърд” обаче Кристиян Христов, за което изданието казва, че е направено 20 минути преди да бъде задържан.

“Опасявам се за здравето и живота си, тъй като аз съм работил за Любена Павлова и Петьо Петров няколко години и през тези години съм бил принуждаван да правя какви ли не неща, които не са морално окей, не са законни и т.н.”, казва той в интервюто. По думите му Любена била шефката, Петров “предпочитал да хапне, пийне и да си легне”.

“Аз съм изключително застрашен. Страх ме е много за живота ми, за живота на моята приятелка, която е бременна в осмия месец”, казва още Христов, според когото Гешев също бил гост на ресторанта.

Бившият следовател - 15 г. от скандал в скандал

Следователите са кабинетен тип хора, техните имена са познати само на обвиняемите и свидетелите, които разпитват.

Това не се отнася обаче до бившия им колега и настоящ адвокат Петьо Петров, който повече от 13 г. е медийно известен с многозначителния си прякор Пепи Еврото.

Роден е през 1958 г. във Враца, завършва право в Софийския университет. От 1998 г. е прокурор в Софийската районна прокуратура, а от 2004 г. е следовател. И оттогава, мине не мине време, името му изплува в някакъв скандал.

От 2013 до 2015 г. е шеф на столичното следствие. Напуска ръководния пост през февруари 2015 г., след като стават ясни мотивите на ВКС по делото “Цонев, Попов, Сантиров”, където върховните магистрати директно говорят за провокация към подкуп. Те пишат, че става дума “за емблематичен пример на полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на свидетеля Петьо Петров под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение”.

Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансистът Тенчо Попов са обвинени през 2010 г., че са предлагали подкуп от 20 000 евро именно на Петров, за да прекрати дело срещу Цонев, който е бивш военен министър. През октомври 2012 г. СГС ги оправдава. А в мотивите си съдът казва, че следователят Петров сам си е поискал парите. По-късно присъдата е потвърдена от апелативните и от върховните съдии. Твърди се, че през юли 2010 г., когато вече е станал свидетел по делото, тогавашният следовател ударил с автомобила си на софийско кръстовище две коли. Бил тестван с дрегер, който показал 1,2 промила алкохол. Направената кръвна проба драстично се разминавала. Тя установила само 0,2 промила. Районната прокуратура обаче пренебрегнала факта, че на Петров му е взета кръв 4 часа по-късно вместо до час от произшествието. ВСС иска прокуратурата да назначи експертиза, която да установи към 13 часа колко алкохол в кръвта е имал Петров. Това не се случва. Той беше основен свидетел и по процеса срещу бившия шеф на Софийската районна прокуратура Славчо Кържев, който бе осъден на 1 г. затвор условно заради това, че през 2002 г. склонявал Петров да наруши служебните си задължения, като върне на обвиняем кола, чиято собственост не е била изяснена.

През ноември 2014 г. името на Петров изскочи около случая със скандалните две тефтерчета на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. В тях той записваше кой да бъде ударен. Те изчезнаха от колата на експерт на път за следствието, което пък тогава се оглавяваше от Петров. Имаше проверка, която трябваше да изясни ролята на следствието около изчезването на тефтерите. Тя не откри нарушения. През април 2015 г. Петров напусна съдебната система. Никой не му потърси отговорност за провокацията към подкуп.

Бившата жена на Петров: Познавам стила му, той е автор на писмото със заплахи към Иван Гешев

Петьо Петров е автор на писмото със заплахи към главния прокурор Иван Гешев, обяви пред Антикорупционния фонд бившата му съпруга Любена Павлова. 

Любена Павлова е бивша съпруга на Петров.
Любена Павлова е бивша съпруга на Петров.

Няма вариант да е писано от друг човек, просто от 8 г. живея с него и записвам всичко, което реално той е написал и аз съм дописала, тъй като той не може едновременно да го измисли и да го запише. Та аз съм била наистина стенограф. И много добре познавам стила му. Просто по този начин ти да вдигнеш ръка, да налетиш на главен прокурор на държава от ЕС, това говори за много сериозен ментален срив или за това, че някой стои зад тебе, някой много сериозен, каза Павлова.

И обясни, че в текста видяла изрази, които Петров ползвал по “5-6 пъти на ден”. Сред тях били всяка приказка си има край и краят на тази приказка дойде, както и понякога седя и си мисля, а понякога само си седя.

И двете фрази присъстват в писмото, което Гешев показа и обяви, че му е дадено, след като се прибрал от САЩ. В писмото пишеше и че ако главният прокурор не си подаде оставката, някой ще натисне копчето ентър.

Павлова разказа и как магистрати ходили в ресторанта “Осемте джуджета”, притежаван от Петров, където получавали различни услуги срещу заплащане. Много зависи от случая, сумите не са били като за кафе и цигари. Но не само пари - апартаменти, коли, кой от каквото имал нужда. Те все са бедни и все под наем живеят. Някои минаваха само с обещания за кариерно израстване, обясни Павлова. Посочи, че срещу други Петров имал компромати и ги изнудвал с тях. Сред тях попадали лични видеа.

Обясни, че за дългата си кариера в следствието и прокуратурата (виж горе) Петров изградил много връзки, които още били актуални, макар от 7 г. да не е магистрат. Някои са на приятелска основа, други са на компроматна, трети са на финансова основа, каза Павлова. Цитира и любима фраза на Петров - когато няма доказателства, ще си ги донесем.

За такава акция даде пример тази срещу Тони Иванов. Петров го ударил, защото заподозрял, че е гадже на Павлова, твърди тя. Това било и причината Иванов да се появи като обвинен за дрога и разследван за заговор за отстраняването на главния прокурор. В списъка с магистрати, намерен в дома на задържания Дилян Георгиев, надписан с думите “Вредители за уволнение”, Павлова видяла именно почерка на бившия си съпруг.

Тя посочи и имената на двама магистрати, които ходели редовно в ресторанта - зам. главният прокурор Сарафов и зам. апелативната прокурорка на София Емилия Русинова. Потърсена от “24 часа”, Русинова не вдигна телефона си. Двамата се появявали поне по два пъти седмично. Едва ли е идвал за хубавата храна, каза Павлова по адрес на Сарафов. Бе категорична, че никога не е виждала там Гешев. А преди дни пред Би Ти Ви Сарафов каза, че е ходил в ресторанта именно по поръчка на главния прокурор.

Павлова решила да говори сега, защото е бременна. Ужасила се какво би могъл да стори Петров на новия мъж в живота ѝ. След като се развели, тя не била виждала детето си от повече от година и половина. Петров я изолирал от момчето, макар че имали съдебно решение, според което тя може да го вижда. Докато знаела къде живее, ходила и с полиция, но оттам не ѝ помогнали. Не може да си намери и адвокат, понеже всички ги е страх.