Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Ботев
Христо Ботев

Историци и свидетелства разкриват, че куршумът не е бил в главата

Как с риск за живота си Вълчо Очиндолски зарови тленните останки на революционера 

Вече има нови следи къде може да са заровени главата и тленните останки на Христо Ботев. Документалистът Николай Иванов разказа пред “24 часа-168 истории”, че са натрупани достатъчно данни, че те са на две различни места - църква и манастир.

Каква е историята? На 24 януари 1944 г. американски самолети бомбардират Враца и част от сградата на читалището с архива е разрушена. Смята се, че именно там са били протоколите от разпитите на

свидетелите

на смъртта

на Ботев, както и някои други безценни документи.

През 1934-1940 г. комисия на читалището, начело с Димитър Бучински, започва да събира наново свидетелства и спомени. Според Иванов той се опитва да ги издаде в книга, но обезсърчен, се отказва и публикува статия през 1960 г., посветена на търсенето на черепа на героя. Според нея, на 2 юни е убит само Ботев, турците претърсват местността и се връщат с набодена на кол глава. На другия ден са убити още четници и потерите отнасят главите им, както и тези на няколко овчари.

Бучински отбелязва, че те са разнасяни из Враца под съпровод на музика, като шефът на османския

“разузнавателен отряд”

Мустафето сочел с пръст главата на млад мъж с високо чело, с брада, обръсната точно както при Ботев и казвал: “Това е на бимбашията на комитите - убихме го горе на Балкана”.

Николай Иванов разкрива и показанията на Вачо Пиронков, според когото осем турци носят осем забучени глави, една от които Мустафето заявил, че е на войводата. Писателят намира и разпита на врачанския революционер Димитър Бошнаков, според когото главата на Ботев действително е била във Враца - за съжаление документът е повреден и не може да се разбере нищо повече.

Освен това Димитър Бучински цитира поп Лука Шошев и баба Мика Иванова, които му казали, че след като главите престояли няколко дни на площада, турците ги изхвърлили в река Лева - в края на тогавашна Враца. Иванова споделила още, че

майка ги взела

оттам и ги закопала в двора на Кипорийската църква. След Освобождението я съборили и започнали да правят до нея нова - “Свети 12 апостоли”. Един от изкопите минал през тайния гроб и така били извадени седем черепа, които били погребани пред южната врата на новата църква. Според Бучински те трябва да бъдат изкопани и да се направи изследване дали сред тях не е и черепът на войводата. Пред вестника Николай Иванов посочи, че се надява в река Лева да не е изгубена безвъзвратно точно главата на Ботев, тъй като очевидецът Вачо Пиронков твърди, че по време на шествието е видял 8 набучени глави, а майката на Мика Иванова - баба Съба, споделя, че от водата са извадени и погребани седем. Тоест една липсва. Но разбира се, не може да се изключи и вариантът, че Вачо или баба Съба бъркат при преброяването.

Христо Ботев
Христо Ботев

Но каквато и да е истината, какво пречи да се провери под циментовата плоча до южния вход на храма?