Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Акад. Николай Денков СНИМКА: Архив
Акад. Николай Денков СНИМКА: Архив

Номинираният за премиер с втория мандат Николай Денков намекна, че съпредседателят на ПП Асен Василев няма да бъде част от състава на проектокабинета. Денков заяви, че в кабинета не трябва да има партийни лица, а трябва да се привлекат експерти. ПП дълго време бе на обратна позиция - че експертен кабинет размива отговорността.

"Освен че не трябва да има партийни лица, трябва да има и хора, които да си свършат работа. Не е толкова лесно да се намери министър на финансите, който да може да свърши работа в тези трудни обстоятелство", коментира Денков в кулоарите на парламента. От това излиза, че от проектокабинета следва да отпадне и Даниел Лорер - който бе предвиден отново за министър на иновациите. Денков потвърди, че има размразяване в отношенията с ГЕРБ и очаква да се види с Мария Габриел. След този първи разговор ще има и официална среща, каза Денков.

Както "24 часа" писа, Асен Василев може да се окаже ключов фактор за това дали ще има правителство, подкрепено от ПП-ДБ и от ГЕРБ-СДС. Присъствието му като министър в бъдещ кабинет е една от основните разделителни линии между двете формации, стана ясно от изказвания на техни представители във вторник.

Вечерта знак, че може и да бъдат направени отстъпки в името на това да има кабинет, даде и акад. Николай Денков. Той обясни, че по-добър вариант за финансов министър от Василев нямало, но все пак щял да обсъди бъдещето му с ГЕРБ днес.

"Да, има размразяване", призна академикът за раздвижването на преговорите с ГЕРБ. Днес очаквал да се срещне с Мария Габриел, за да уточнят кои са важните мерки, така че да могат да продължат напред, след което да имат и официална среща. 

Той коментира и поискания имунитет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, като обясни, че всеки трябва да си реши дали да го даде, но ако това се случи на самия него, щял да си го даде "без да се замисля". Трябвало обаче да се внимава прокуратурата да не се използва като бухалка.

"Това, което виждаме и е доста ясно, е едно активизиране на прокуратурата. Сега за няколко дни свърши повече работа отколкото за последните 1-2 години", каза той, но не знаел кой го е предизвикал.

Денков отново заяви, че държавата трябва да бъде управлявана от депутатите, които имат мнозинство.

"Това, което наблюдаваме, е един опит да бъде бламирано решението на гласоподавателите. В момента, в който двете водещи политически сили казаха "Ние сме готови да направим правителство, което е готово да изпълнява законодателна и управленско програма, вие видяхте какво се случи", коментира Денков.