Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов бе разпитван 2 часа по делото, известно като “Барселонагейт”.

СНИМКА:
ЙОРДАН
СИМЕОНОВ
Бойко Борисов бе разпитван 2 часа по делото, известно като “Барселонагейт”. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Писал ли е писмото със закани към главния прокурор Иван Гешев и искал ли е оставката му? На тези въпроси на прокурори от пряко подчинената на Гешев Върховна касационна прокуратура (ВКП) е отговарял в четвъртък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, съобщи адвокатът му Менко Менков.

Той бе с ВИП клиента си на два разпита. “Това бяха майски екскурзии днес на фона на абитуриентските балове”, коментира адвокатът по повод посещенията им в прокуратурата. Денят им започна в сградата на Софийската градска прокуратура на ул. “Черковна”. Там около 2 часа Борисов бе препитван по делото, известно като “Барселонагейт”. То е за прословутата къща в каталунската столица, оценена на 4 млн. евро. В нея живяха българката Борислава Йовчева и синът ѝ. Медийни публикации свързват Борисов с жената и детето. Лидерът на ГЕРБ многократно е отричал и двете. По разследването се проверяват пари, които бащата на Йовчева получавал от офшорки.

Още преди да пристигне,

Борисов бе чакан от

над 200 симпатизанти

Към тях се присъединиха и депутати от партията, които си тръгнаха от пленарното заседание. Там бяха Десислава Атанасова, Деница Сачева, Даниел Митов, Христо Терзийски, Костадин Ангелов, Лъчезар Иванов, Тома Биков, Любен Дилов, Красен Кралев, Десислава Трифонова, Николай Нанков, както и шефът на Народното събрание Росен Желязков.

“Отивайте в парламента да вършите работа”, нареди им лидерът на ГЕРБ на излизане от разпита. Той не даде подробности за разпита с аргумента, че Менков го посъветвал да мълчи. След разпитите адвокатът покани медиите в своята кантора.

Няма никакъв гейт, защото няма престъпление. Ако имаше, много отдавна властите в Испания щяха да започнат разследване. Преди повече от 2 години испанската прокуратура се е произнесла, че няма никакво престъпление. Бойко Борисов вече е давал 2 пъти обяснения по това разследване, което е на 4 години, каза Менков. Посочи, че въпросите винаги били едни и същи - дали познава някого. Според Менков вероятността Борисов да стане обвиняем по това разследване е нулева. Лидерът на ГЕРБ бил ходил в Барселона само в ролята си на главен секретар на МВР, кмет на София и на премиер.

Малко след като си тръгна от едната прокуратура, Борисов вече бе във ВКП. Оказа се, че народните представители от ГЕРБ не са го послушали и го чакаха и там. По-малко от час продължи вторият разпит.

Благодаря ви за подкрепата. Нищо общо нямаме с това, за което ни викат. Хората, които ни разпитваха, разбраха. Помолиха да не изразяваме отношение. Благодаря, че в това време сте зад мен, зад нас, зад Делян (Добрев), зад Мария (Габриел), завърши лидерът на ГЕРБ. Коментарът му бе по повод искането на държавното обвинение за имунитета на бившия енергиен министър за безстопанственост и прокурорската проверка срещу Габриел за евтин наем на общинско жилище в София, докато е евродепутатка.

Макар че от прокуратурата бяха съобщили, че Борисов се разследва по сигнал на гражданско сдружение за търговия с власт и корупция, се оказа, че е разпитван за съвсем друго.

Разпитът беше по

изказване на Иван Гешев

и обръщение към някого, че някой стои на ветровито място, и за Мечо Пух, обясни Менков. Става дума за анонимното писмо, показано от главния прокурор, в което го заплашват, че трябва да си подаде оставката. Адвокатът категорично отрече Борисов да е автор на текста.

Лидерът на ГЕРБ бил питан и дали е предлагал на Гешев да стане посланик в Турция или Израел.

Не е възможно, защото няма как да го осигури. Г-н Борисов не е член на правителството или президент на България и не може да обещава подобни неща, обясни защитникът.

Клиентът му бил питан и дали е оказал натиск върху 6-мата членове на ВСС, поискали оставката на Гешев. Борисов обаче дори не ги познавал. Бойко Борисов не е искал оставката на Гешев, оставката беше заявена от г-жа Габриел. Дори да я иска, това не е престъпно деяние, каза Менков и уточни, че Борисов няма повече призовки. (24часа)

Адвокат Менко Менков СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ
Адвокат Менко Менков СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ