Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Десислава Атанасова
Десислава Атанасова

"Аз бях жената, на която Гешев се обади по телефона да попита вярно ли е, че госпожа Габриел е казала това пред нашата парламентарна група".

Това потвърди председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова в ефира на Би Ти Ви тази сутрин.

В изявлението си от понеделник главният прокурор разказа, че се обадил на жена, която стояла до Мария Габриел, и тя му казала, че не е знаела за това, че ще обяви искане за оставката му. Знаели са много тесен кръг около Борисов, каза Гешев.

Беше съобщено пред цялата парламентарна група, въпросът за реформа повдигаме от години, каза още Атанасова тази сутрин. Тя самата

научила за намерението на ГЕРБ да се иска оставката на обвинител №1 на същото това заседание, а не по-рано

А на въпроса приятелка ли е с Гешев, както обясни самият той, отвърна, че отношенията им са институционални - както с главния прокурор, така и с всички останали ръководители на институции, тъй като е председател на най-голямата парламентарна група в НС.

Атанасова не уточни колко често са се чували с главния прокурор, но посочи, че познава Иван Гешев от 10 години. Не се чуваме всеки ден, вметна тя. Каза, че е "почти сигурна", че не се е случвало през годините да й звъни, за да коментират отношенията в ГЕРБ и такива разговори да са били записвани.

"Няма повод да бъда обект на наказаталено преследане, за да се изпорзват разузнавателни средства", категорична бе депутатката. Докога тази закъсняла рефома в службите ще струва минимум по едно едовно правителство, попита Атанасова в контекста на темата за записи, флашки и бръмбари. Когато се заговои за Шенген, еврозона, реформа,

се заформя перфектна буря и някои се отказват от преговори

заради "грешен подход", допълни тя, явно визирайки изтеглянето на БСП от преговорите с ГЕРБ. Определи го като странно.

От 2009 г. съм член на правната комисия, г-н Гешев, както и много други хора ми имат телефона, така както го има и вашият екип, каза още Атанасова на водещия Златимир Йочев.

Ние за рецепти и готвене не сме си говорили, разговорът - институционален или не, касае важна за обществото тема, допълни шефката на ПГ на ГЕРБ. Защото "не съм човек, който ползва enter, delete и червена слушалка, мога да вдигна телефона на всеки". А преценката на г-н Гешев с кого какви отношения има и как ги възприема, е лично негова, коментира думите му, че я е смятал за приятелка.

"Мария Габриел си дава ясна сметка, че носи голяма отговорност, и то не защото е кандидат за премиер на ГЕРБ, а защото ако не се реализира първият проучвателен мандат, след това изглежда почти безнадеждна реализацията на втория и на третия мандат. Съвсем нехипотетична, а вероятна, е да има 6-и предсрочни избори", каза тя. "В момента България няма еврокомисар, защото Мария Габриел напусна", подчерта Атанасова.

"Във всяка партия има хора, които са и експерти, и участват в политиката", коментира тя какво хора за министри се търсят. Но след като ПП-ДБ са част от една коалиция, която ГЕРБ свали с вот на недоверие, и то за провал във финансовата политика, не вижда как може да предлагат финансов министър.

"Еврокомисията е правителството на Европа, Мария Габриел има и подкрепа от европейската народна партия", коментира Атанасова колко е подготвена кандидатката на ГЕРБ за премиер.

"Гласовете биха дошли от всички народни представители, които поставят държавата преди партията си или своята политическа принадлежност", твърди председателят на парламентарната група. "Ако не може да се постигне съгласие в първия мандат, то след това е изключително голям рискът за България, защото нямаме бюджет", подчерта тя.

Според Атансова обаче очевидно

целта на ПП-ДБ са предсрочни избори

Тя призна още, че е човекът в ПГ на ГЕРБ, отказал да участва във вчерашното гласуване за шеф на правната комисия. На поста "Промяната" излъчи Стою Стоев, 30-годишен, а ГЕРБ ги подкрепи с неохота поради джентълменската уговорка да се ротират шефовете на парламента и на правната коисия.

В ПП-ДБ са двама бивши правосъдни министри, Никола Минчев също щеше да е по-адекватно предложение пред човек, завършил преди 2 години, който поема ключова комисия, коментира тя. И напомни, че още днес същата тази комисия тябва да гледа поректа за механизъм за контрол над главния прокурор, сред чиито вносители е Атанасова.