Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лионел Меси
Лионел Меси

Феновете на ПСЖ го псуват по улиците на Париж, но в Рияд го чакат с бащинска прегръдка и с чек за 600 млн. евро

Как е възможно да събереш екип от най-добрите служители на света, да им дадеш най-високите заплати на света, да им осигуриш най-добрите работни условия на света и накрая да се окажеш най-голямата издънка на света? На подобни въпроси най-добре могат да отговорят шефовете на ПСЖ.

През последните 12 години те събраха почти всички суперзвезди на световния футбол, наеха топтреньори, кондиционни специалисти, масажисти и психолози. Платиха нечувани заплати и изпълняваха немислими за простосмъртните хора прищявки. И за всичките си тези усилия получиха осем шампионски титли, още няколко купи на страната и други трофеи, за които никой не си спомня. А, да, гледаха и финал за Шампионската лига с участието на своя тим, който обаче бе спечелен от “Байерн” (Мюнхен).

Изброените успехи със сигурност не задоволяват хората, пръснали 730 млн. евро само за заплати през миналия сезон. Старата житейска мъдрост твърди, че това, което не може да се купи с пари, може да се купи с много пари. На катарските шейхове обаче не им се получи, а причината за липсата на така желания трофей от Шампионската лига е много простичка. Богатите собственици създадоха порочен модел на управление, който твърде дълго толерираше твърде алчните и твърде самовлюбени футболни звезди. Меси, Мбапе, Неймар, Серхио Рамос дойдоха, за да спестят бели пари за черни дни, но никой не успя да ги убеди, че те са просто работници, длъжни да свършат работата по най-добрия начин.

След тазгодишния провал в Европа началниците с бездънни чекови книжки обявиха, че ще търсят промяна и най-вероятно ще се освободят от скъпоструващите, но неефективни играчи. За целта явно ще се използват всякакви средства. Така например някой подкокороса ултраси да скандират “Неймар, махай се!” пред портите на имението му. Нищо чудно бразилецът сам да пожелае да си тръгне, след като вече усети враждебността на част от привържениците на отбора. Притесненията му обаче остават на заден план на фона на истерията около съдбата на Лионел Меси.

Футболният гений също беше подложен на сериозен натиск – чу обидни скандирания по свой адрес и получи унищожително за егото му наказание да не тренира с отбора и да се раздели с половината от месечното си възнаграждение. Сигурно подобни санкции ви изглеждат смешни, но за играч, който сваляше треньори и президенти в “Барселона” и в аржентинския национален отбор, всяко заканително размахване с показалец е с размерите на ураган от пета степен.

Меси получи необходимия стимул да сложи край на престоя си в Париж, който и без това няма да запомни с добро. В столичния гранд той не постигна нищо особено значимо и на всичкото отгоре изгуби полубожествения си статут, тъй като делеше една съблекалня и с други момчета, които имат претенциите да са възможно най-близо до боговете.

Бълхата си тръгва, но накъде ще поеме?

Вариантите са два и всеки има своите предимства и недостатъци. Да започнем с офертата от Саудитска Арабия. Именно еднодневното му пътуване до азиатската държава постави началото на края на ерата “Лионел Меси” в ПСЖ. Аржентинецът, който е рекламно лице на туризма, си позволи да отскочи до Рияд на еднодневна ваканция, без да е получил необходимото разрешение от шефовете в клубния си тим. Може би именно по време на това пътуване футболната суперзвезда е преговаряла за евентуалния си трансфер в местния “Ал-Хилал”. Слуховете са, че 35-годишният играч ще прибере 600 млн. евро за три години, ако реши да скъса с европейския футбол. Подобна сума ще превърне Меси в най-скъпоплатения спортист на планетата, ако сравняваме само и единствено заплатите.

Новината със сигурност ще удари в сърцето Кристиано Роналдо, който се съгласи да играе в “Ал-Насър” за “едва” 400 млн. евро.

Толкова много пари биха покварили и най-чистата душа, а трезвият разсъдък в главата на Меси вероятно го бута към подобна сделка; тъй като му е време да се ориентира към отказване, с 600 млн. може да осигури охолния живот и на правнуците си. Единственият препъникамък пред мегасделката, който обаче е с размерите на цяла скала, е желанието на “Барселона” да си върне блудния син. Представете си само какъв бляскав финал на сагата ще бъде подобно завръщане на “Камп Ноу”. Аржентинецът би могъл да поиграе още година или две, да обезсмърти името си и след това да получи престижен пост в клубната администрация. За да се случи всичко това, аржентинецът ще трябва да се съгласи на някакви си 25 милиона евро годишна заплата. Каталунският гранд не може да му предложи повече, тъй като полага неистови усилия да се вмести в правилата на финансовия феърплей, за да избегне още по-сурови наказания от тези, които вече му бяха наложени. Шефовете на “Барса” вече договориха да се разделят със Серхио Бускетс, което ще облекчи до известна степен положението. Опитаха и да убедят някои от играчите доброволно да си намалят месечните възнаграждения, но там май засега удрят на камък. Цялата администрация на “Камп Ноу” се е заела със задачата да съкрати бюджета за заплати с поне 200 млн. евро, за да бъде стартирана операцията по завръщането на Лионел Меси.

Самият играч до този момент не е дал някаква индикация какво смята да прави с бъдещето си, осъзнавайки, че всяка подсказка ще засили още повече истерията около него. За сметка на това съпругата му Антонела подшушнала на приятелските медии, че е твърдо против тя и децата да напускат пределите на Стария континент. И както се казва – откъдето жената, оттам и родата, така че изглежда по-вероятно Меси да продължи да се изявява по европейските стадиони поне докато го държат краката.