Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Емил Димитров- Ревизоро
Емил Димитров- Ревизоро

Стрeлящите по Гешев се самопростреляха. Това заяви бившият екоминистър Емил Димитров-Ревизоро. 

"Не виждаме главният прокурор да е сам срещу всички, виждаме, че има опит да бъде сплашен, да му бъде въздействано с взрива. Виждаме, че после се активизираха разни парламентарни квоти, за да му искат оставката. Хора, които бяха зад него и винаги са били в екипа му, а после се оказа, че му искат оставката. Хора, които бяха зад него на стълбите, изведнъж за една нощ размислиха. Хора, които винаги са били в екипа му, изведнъж се оказа, че са страдали 12 години. Моето мнение е малко по-различно по въпроса дали се развали възможността да има кабинет. Определено да. Искането беше главата на Гешев. ГЕРБ за пореден път успяха да спечелят изборите и за пореден път се чудят как да ги провалят и да не управляват. Докараха една жена от чужбина, която няма поглед върху нещата у нас, съветниците й дадоха насоките "кажи това, кажи онова", тя поиска главата на Гешев, в резултат на което БСП прецениха, че в тази война не искат да участват, защото там няма да има такива, които да не се жертват. Някой е търгувал с оръжие за Украйна, друг е търгувал с нещо друго, трети е участвал в една, втора, трета сделка - ако главният прокурор тръгне сега да рови наред, не се знае докъде ще стигне. Затова мисля, че в момента сме в ситуация "Стреляйки по Гешев, ГЕРБ се самопростреляха". Имахме една жена, която каза трите "А"-та, сега получи трите "Не"-та. Няма да е еврокомисар, няма да е премиер, няма да има кабинет. От другата страна изстрелите срещу Гешев се върнаха срещу Борисов", заяви Емил Димитров, бивш министър на околната среда и водите.

Той, Емануил Йорданов и Тихомир Безлов гостуваха в "Тази сутрин" по bTV, за да коментират горещата тема с главния прокурор и отражението й върху политическата картина у нас.

Емануил Йорданов, Тихомир Безлов и Емил Димитров в студиото на bTV
Емануил Йорданов, Тихомир Безлов и Емил Димитров в студиото на bTV

Накараха ли думите и действията на Иван Гешев партиите да оттеглят евентуална подкрепа за кабинет на ГЕРБ с премиер Мария Габриел?

"Не мисля, че има такъв ефект от изказването на Иван Гешев. Това, което се вижда от последни две години е, че партиите се явяват неподготвени - както на избори, така и след изборите. Проглушиха ни ушите да ни обясняват кой е най-подготвеният, а всъщност се оказва, че месец и половина след последните проведени избори няма никакъв диалог, няма някаква подготовка как да се състави правителство и парламентарно мнозинство. И накрая резултатът е предизвестен", заяви Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи.

Колко мръсна може да стане войната между политиците и прокурорите?

"Подобни войни сме виждали и преди, но не с такаваинтензивност. Ако си припомним, още от първия прокурор след 1990 г. - сблъсъци между политици, вътре между магистрати. След това избор на господин Филчев - спомняте си, че беше драматичен. Преди това бе избран господин Бойко Рашков. Понеже фигурата на главния прокурор е безпрецедентна като влияние в Европа, проблемът е, че нашата прокуратура копира съветския модел на Вишински от Сталиновите времена. Тоест вие имате военна-йерархизирана система. И колкото политиците да се опитват да ограничат влиянието на главния прокурор, защото има много такива опити, той е уникална фигура в Европа като възможност за влияние. Може да се каже, че още от началото на 90-те години се правят опити да се промени това силно влияние, защото главният прокурор в някакъв смисъл е по-силен от премиера", заяви Тихомир Безлов от Център за изследване на демокрацията.