Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Филип Стоянов
Филип Стоянов

Стрелецът Кристиан Иванов и помагачът му Боян Табаков са на свобода

Точно година след екзекуцията на бившия служител на МВР Любомир Иванов като поръчител бе обвинен митичният Красимир Каменов-Къро.

В понеделник от Софийската градска прокуратура съобщиха, че Къро е разследван по чл. 116, който е най-тежкият в Наказателния кодекс. Според държавното обвинение той е подбудител за мократа поръчка.

Любомир Иванов беше разстрелян на 25 март 2022 г. пред дома си в София

Месец по-късно столичните криминалисти задържаха Кристиан Илиев и Боян Табаков. Наскоро съдът ги пусна с по-леки мерки за неотклонение - домашен арест и парична гаранция. Първият беше обвинен за физически извършител, а вторият за помагач.

Неофициално се твърди, че Любомир Иванов е работел за приближен на Красимир Каменов. Това е Филип Стоянов, който управлява бизнеса му у нас. По информация на “24 часа” точно Стоянов е станал свидетел срещу Къро по делото за убийството на Любо Полицая.

Любомир Иванов е бивш шеф на “Криминална полиция” в едно от столичните районни управления, напуснал системата през 2014 г. През 2018 г. е издирван от Интерпол като участник в престъпна група за производство и продажба на нелегални цигари. До смъртта си той и другите обвиняеми баща и синове, известни като Бирмите, не бяха предадени на съд.

През лятото на м.г., няколко месеца след убийството на Любо Полицая,

ГДБОП разби фабрика за незаконни цигари до Ботевград,

за която тогава се смяташе, че Иванов е бил отговорник. 

Красимир Каменов
Красимир Каменов

Според два информирани източника Филип Стоянов е автор на част от записите, които прокуратурата разпространи преди 10 дни с твърдения, че става дума за заговор срещу държавата. Там основен герой беше Красимир Каменов.

Къро е обявен за действителен собственик на две акционерни дружества с мащабна дейност в столицата. Едното е “Ауто мобайл”, което стопанисва паркингите на НДК, в кв. “Зона Б-5”, до Централна гара и на други места в София. Другата фирма на Каменов е “Слатина-Къра”, която има зеленчукова борса. В съвета на директорите и на двете дружества е Филип Стоянов, както и Гергана - новата съпруга на Къро. Бившата му - Светлана, е напуснала дружествата през 2019 г.

И двете фирми се занимават с изцяло легален бизнес

До август 2019 г. Филип Стоянов е бил собственик и на фирмата Пи.Еф.Си., която от 2013 г. имаше договор за дезинфекцията на автомобилите, които преминават през ГКПП Капитан Андреево. Договорът изтече на 12 март т.г. През август 2019 г. Стоянов е прехвърлил дружеството на друг собственик.

Въпреки че от години се спряга за играч от ъндърграунда, в последните 30 г. Красимир Каменов не е обвиняван за престъпления, нито е имал забрана за напускане на страната. 

Любомир Иванов
Любомир Иванов

Срещу него са се водили само полицейски разработки,

които обаче така и не са довели до нещо по-сериозно. Смята се, че от години Каменов живее в ЮАР.

Обвинението като подбудител на убийството на Любо Полицая му е повдигнато задочно, защото не е в България. Обявен е и за издирване. Вероятно ще бъде включен и в списъка на Интерпол с червена бюлетина. Екстрадирането от Южна Африка обаче е почти невъзможно, тъй като няма договор за правна помощ.

Първите сигнали, че обръчът около Къро се затяга, дойдоха през ноември м.г. Тогава жандармерията и ГДБОП атакуваха тържището в “Слатина”. Беше съобщено, че се води разследване за данъчни престъпления.

Преди седмица обаче прокуратурата пусна записите на разговори, в които основно действащо лице беше Каменов. В тях той обсъжда как да бъде отстранен главният прокурор заедно с още 4-ма души, един от които беше посочен като негово доверено лице.

Тогава стана ясно, че на 7 март 2023 г. прокурори и следователи претърсили домовете на двама мъже - Дилиян Георгиев и Тони Иванов. В жилището на единия от тях бил намерен списък на магистрати, които трябвало да бъдат уволнени.