Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ГКПП "Капитан Андреево".
Снимка: Архив
ГКПП "Капитан Андреево". Снимка: Архив

Рекордно количество недекларирана валута, пренасяна в лек автомобил, откриха митнически служители на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево". При проверката на колата от Румъния за Турция бяха намерени 1 562 865 евро с левова равностойност 3 056 698 лева, съобщи на брифинг заместник-районният прокурор на Хасково Мария Кирилова.

Паричните средства са били укрити между предните и задните седалки на автомобила, уточни тя. Образувано е бързо производство, а водачът - турски гражданин, е привлечен като обвиняем и е задържан за 72 часа, добави Кирилова. Той пътувал заедно със съпругата си - румънска гражданка, и 18-месечното им бебе.

При първоначалния разпит предполагаемият трафикант заяви, че средствата са от продажбата на автобуси от баща му, а с парите трябвало да бъде закупено жилище, допълни Кирилова.

Извършителите са се опитали да заблудят митническите органи с наличието на малко дете в колата, коментира началникът на митнически пункт "Капитан Андреево" Георги Господинов. Той припомни, че обикновено за този род паричен трафик се използват автобуси и товарни автомобили, уточнява БТА.

Основният маршрут на потоците е от Западна Европа за Турция. Допускам, че в момента се търсят нови алтернативни начини за незаконен трафик, посочи още Господинов. Вероятно е зад такива случаи да се крие забранена от закона дейност. Ако се установи в срок до 90 дни, че средствата са придобити по престъпен начин след проверка на произхода им, отново ще бъде сезирана прокуратурата, поясни Господинов.

От началото на годината досега на "Капитан Андреево" е установено пренасяне на недекларирана валута с равностойност за над 10 млн. лева, сочи статистиката на митницата. За цялата миналата година количеството е 27 млн. лева.