Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вътрешният министър Иван Демерджиев СНИМКА: Велислав Николов
Вътрешният министър Иван Демерджиев СНИМКА: Велислав Николов

"Докладът е интересен. Той не казва нищо ново, но има едно неразбиране в него. Коментира се, че усилията на правителството не са достатъчни, защото има значителен ръст на разследваните лица, но липсват осъдителни присъди. В България има съвсем различно разделение на властите и изпълнителната власт отговаря за разследванията, където има ръст". Така служебният вътрешен министър Иван Демерджиев коментира пред Би Ти Ви доклада на външното министерство на САЩ, който излезе преди дни.

Относно данните за произволни арести и жестоко отношение към мигранти, министърът обясни, че полицията е била граждани, но властите и прокуратурата са си затворили очите за това, както и че днес същите тези полицаи превеждат възрастни хора през пешеходни пътеки.

"Тези арести, още в момента, в който бяха извършени, аз взех позиция за тях преди да стана вътрешен министър и позицията ми е същата - не може да си позволяваме да извършваме противозаконни арести, независимо каква кауза стои зад това. Законът е каузата, която трябва да се следва", каза министърът относно незаконните арести на бившия премиер Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

Той обясни и че не може да се извършват незаконни арести и че темата за насилие над мигранти не е актуална.

Около 45% е увеличението на мигрантите, опитващи се да влязат в България, за първото тримесечие на 2023 г. Задържаните у нас обаче са с 40% по-малко, което значи, че резултатите са по-добри, обясни министърът.

600 млн. евро отпуска Европейската комисия за борбата с миграцията, които основно са насочени към българската граница. С тях ще се обезпечат 110 км от границата, които нямат техническо покритие, ще се осигурят близо 2000 щатни бройки на гранична полиция и ще се закупят автомобили за тях.

Министърът обясни още, че скоро в България ще се организира работна група, която да работи за справяне с бежанския натиск.

Демерджиев коментира и масовия бой между две ромски фамилии с Казанлък от преди два дни, при който един загина, а седем други бяха хоспитализирани с опасност за живота, като обясни, че полицията е предотвратила четири подобни скандала между семействата през последните две години. Според него обаче причината да се стигне до там е, че хората не са образовани, а маргинализирани.

Нарастват сигналите за купуване на вот, разкри той, като обясни, че все повече се страни от размяната на пари срещу глас, а все по-често кметовете на населени места предлагат нестандартен тип услуги или заплахи около изборите, като например да бъдат спрени социални услуги. Ако път двете страни си имат доверие, може да има плащане, което да стане дни след изборния ден.

Миналия петък досъдебните производства за купуване на вот са били 9. В началото на седмицата са били 17, а днес вече са 34, разкри министърът. Той сподели още, че МВР работи все по-добре с прокуратурата.

"Стойността на картината вероятно е много по-голяма", коментира Демерджиев откритата картина след акция на ГДБОП, за която се смята, че е на художника Джаксън Полък. Вероятно тя ще бъде задържана от българската държава, тъй като е открита на наша територия. Според министърът обаче стойността ѝ всъщност е поне 100 млн. евро, за колкото е била продадена последната картина на Полък.