Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руският президент Владимир Путин смята, че предизвикателството, свързано с демографските тенденции, е сред най-сериозните пред страната.  
СНИМКА: ПИСКАБЕЙ
Руският президент Владимир Путин смята, че предизвикателството, свързано с демографските тенденции, е сред най-сериозните пред страната. СНИМКА: ПИСКАБЕЙ

Русия можеше да е поне 500 млн. души, ако не бе загубата на Руската империя след революцията от 1917 г. и разпадането на Съветския съюз през 1991 г., оплака се неотдавна руският президент Владимир Путин, огорчен, че страната с бързи темпове губи населението си.

През 1993 г. то бе 148,6 милиона души, а днес е 145 млн., като за същия период гражданите на САЩ са нараснали с 33%.

Нещо повече, средната продължителност на живота в Русия е 71 години, а в Америка е с шест повече. При мъжете ситуацията е още по-неприятна за Москва. Там средната продължителност е 66 години, което приравнява Русия с Бангладеш и Северна Корея. Според анализатори причините за това са в сърдечносъдовите заболявания, които се дължат на злоупотреба с алкохол и наркотици.

Към неблагоприятната тенденция трябва да се прибави и фактът, че миграцията расте и все повече мъже напускат страната, опитвайки се да избегнат военната мобилизация. Според западни анализатори вече поне 1 млн. мъже са напуснали и се очаква да бъдат последвани от още, ако започне втора вълна на мобилизиране.

Така някогашната суперсила Русия по чисто демографски признак след няколко десетилетия ще се превърне в една доста малобройна страна от ранга на Турция. Разбира се, ако не започне нови войни след Украйна, за да си възстанови изгубените “исторически територии” по линия на Руската империя и на СССР.