Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин СНИМКА: "Радио Китай"
Владимир Путин СНИМКА: "Радио Китай"

Тя може и никога да не се сгромоляса, но все повече ще прилича на Иран, Северна Корея и Венецуела

В ход е най-голямото преселение на руснаци след Октомврийската революция и разпадането на СССР 

Защо икономиката на Русия не се сгромоляса зрелищно след мощните санкции, които търпи вече цяла година заради агресията в Украйна? Ако се вярва на статистиката на Москва, публикувана от Държавната дума, брутният вътрешен продукт бележи ръст от 3% при инфлация от 4 на сто за миналата година. Европейският съюз, Световната банка, Международният валутен фонд и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, разбира се, не вярват на тези цифри. Според тях е налице спад и той е

между 3 и 4%,

но и той е далеч от очаквания от Белия дом преди година минус от 10-15 на сто.

В същото време има доста косвени показатели, които издават, че идилията за самодостатъчност на руската икономика не е точно такава, каквато ни я представят. Тя не е точно колос на глинени крака, но изглежда Западът вече взе да налучква кодовете към по-сериозното уязвяване.

Първата причина Русия да се задържи на повърхността е, че имаше фантастичен късмет през 2022 г. Скокът в цените на газа и петрола успя да компенсира близо

25-процентовия срив в

продажбите и износа

Второ, макар че Европа с неимоверни усилия ограничи покупките си на руски природен газ с около 55%, през по-голямата част от 2022 г. тя все още купуваше от Русия и страните поотделно трупаха големи резерви. Това даде глътка въздух на Москва да потърси нови купувачи, сред които “вечно гладните” за енергийни ресурси Турция, Индия и Китай. Доколкото може да се вярва на руските власти, по този начин загубата на европейските пазари е компенсирана с близо 90%. Западни анализатори също смятат, че ако Русия е загубила 55% от пазара си в Европа, тя вече ги е компенсирала с увеличение на продажбите с 48 на сто в Азия.

В интернет циркулират различни статистики. Включително че има реален минус от около 48% в приходите от продажби на нефт и газ, но проверка по този въпрос трудно може да се направи. В Руската дума е отбелязано единствено, че бюджетът за 2022 г. приключва с излишък от 1,3 трилиона рубли, но когато човек реши да види разбивката по отделни пера, това се оказва невъзможно, защото файлът не се отваря. Дали е случайно, или е политика за укриване на определени данни, рано или късно ще се разбере.