Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пьотър Хофмански
СНИМКА: Сайтът на Международния наказателен трибунал в Хага
Пьотър Хофмански СНИМКА: Сайтът на Международния наказателен трибунал в Хага

Доказателствата, въз основа на които е издадена заповедта, на този етап са секретни

Пуска по студентското радио “Ролинг Стоунс” и “Куин” при социализма през 70-те

Пьотър Хофмански станал юрист поради липса на по-добра идея за реализация, но не съжалява

Водещ на студентско радиопредаване през 70-те години, в което запознава младите поляци с музиката на “Ролинг Стоунс” и “Куин”, става юрист поради липса на по-добра идея за живота си; първото му дело е за жестоко убийство на дете, а баща му загубва двата си крака в инцидент година след края на Втората световна война.

Това е профилът на поляка Пьотър Хофмански, президент на Международния наказателен съд в Хага, който миналата седмица прати в ареста Владимир Путин.

На този етап доказателствата срещу руския президент са секретни, но съдиите са ги сметнали за достатъчно основателни, за да се започне дело поне по едно от престъпленията по Римския статут (кодексът, по който работи трибуналът - б.р.). За Путин според документа се предполага, че е “отговорен за военно престъпление - незаконна депортация на деца и незаконното им прехвърляне от окупираните райони на Украйна в Руската федерация”. Той е обвинен и в “неспособността му да упражнява контрол над цивилни и военни подчинени, които са извършили действията”.

Освен за Путин подобна заповед бе издадена и за комисаря по правата на детето в Кремъл Мария Алексеевна Лвова-Белова, съветник в кабинета на президента. Тя е

съпруга на

свещеник

от Руската

православна

църква,

от когото има 5 деца.

“Съдиите прегледаха информацията и доказателствата, представени от прокуратурата, и постановиха, че съществуват надеждни твърдения срещу тези хора за предполагаемите престъпления”, коментира Хофмански при обявяване на обиколилата мигновено света новина.

Той е първият източноевропейски юрист, избран в Международния наказателен трибунал. Оглавява го

три дни преди рождения

си ден през 2021 г.,

когато навършва 65 години.

Тогава заявява: “Поемането на тази функция е свързано с нови задължения и голяма отговорност. Международният наказателен съд не е просто съд, той е и голяма международна организация, която изисква сложно управление. Това е организация, която има благородна мисия за изпълнение, работеща в невероятно сложна политическа среда, радваща се на безусловната подкрепа на повече от сто държави, но също така безмилостно атакувана от много други, включително някои от великите в света.” Пьотър Хофмански влиза в състава на Международния наказателен трибунал през 2014 г. Но преди да стигне до Хага, е минал през цялата система в родината си.

И до днес помни първото

си дело в Полша като млад

магистрат срещу убиец на дете. Това споделя в свое интервю в сайта “Жечпосполита”: “Беше мрачно, ужасяващо. Особено като никога преди това не бях съдил”.

Той не назовава каква присъда са дали на извършителя, казва само, че е била тежка. По-късно се е занимавал с много по-трудни правни казуси, но този случай е бил предизвикателство от човешка гледна точка.

“Влязох в съдебната система в средата на 90-те години след около дузина години научна дейност. Когато се появи тази възможност, си помислих, че може да бъде много интересно преживяване. Не се разочаровах”, коментира още Пьотър Хофмански. Според него много младежи, които решават да следват право, изобщо не знаят с какво ще им се наложи да се справят.

Той самият не е изключение. По думите му избрал тази специалност в университета в град Торун поради липса на по-добра идея за реализация.

В началото не се

интересувал много

от обучението.

Наблягал повече на катеренето и на музиката. Водел предавания по студентското радио. Особено се гордее, че успявал да пуска западните групи “Ролинг Стоунс” и “Куин”, които трудно си проправяли път в полския комунистически ефир в средата на 70-те години на миналия век.

Залегнал над учението в последната година. Не съжалява за избора си, чувства се реализиран човек. В същото време остава верен на рок музиката, и то главно прогресив рок.

Научната му кариера започва през 1978 г. Тогава става асистент в катедрата по наказателно-процесуално право в университета в Торун. След като завършва докторантурата си през 1981 г., се премества на същата позиция в Катовице. Хабилитира се в знаковата за Източна Европа 1989 година и е назначен в катедрата по наказателно право в университета в Бялисток, Североизточна Полша. От 2000 г. е професор в Ягелонския университет в Краков, където ръководи катедрата по наказателно-процесуално право.

Започва съдебната си кариера през 1994 г. като съдия в Апелативния съд в Бялисток, а 2 години след това е назначен в наказателната колегия на Върховния съд.

През цялото това време остава земен човек. Приятелите му го определят като мил, услужлив, културен, с голямо чувство за хумор. В същото време никога не крие, че е роден в 10-хилядното градче Мястко в Северна Полша. Не загубва връзка с него. Родителите му се преселват там три години преди да се роди. Научната кариера на баща му в стоматологичния факултет в Познан не може да осигури добро препитание на семейството. Затова

избира

зъболекарската

практика в

малката

общност.

Тогава вече е загубил краката си.

“Пьотър казваше за баща си, че винаги е много зает, донякъде строг, брилянтен в компания, играе шах и обича животните”, спомня си приятел на съдията от несъществуващата гимназия в Мястко пред сайта “Битов. Нашият град”. Някогашният съученик обаче не разказва какъв точно инцидент е претърпял Бернард Хофмански.

Баща и син обичали да обсъждат литературата и философията. Но днес Пьотър Хофмански отделя много повече време на съдебните процеси в Хага. И е убеден, че няма никакво значение, че Москва отхвърля обвиненията от заповедта за арест на Путин. Според него институцията е длъжна да провери фактите и да излезе с решение.

Руският президент няма право да обжалва. Такива са правилата в Хага.