Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Счупеният паметник

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Счупеният паметник СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Мъж с чук счупи плочата на Паметника на Съветската армия. Той удрял точно в надписа “На Съветската армия освободителка от признателния български народ”. Успял да откърти почти цялата дума “армия”, както и част от “освободителка”.

Малко преди обяд бил засечен на камерите за видеонаблюдение да удря с чука и полицаи отишли да го задържат. Оказало се, че е на 61 г., чукът още бил в него. Очаква се полицията да докладва случая в прокуратурата с мнение за образуване на разследване за повреждане и унищожаване на чуждо имущество.

Докато от МВР правеха оглед, мнозиха се снимаха доволни пред очукания монумент. От десетилетия десни партии и различни сдружения се борят за премахването му. Всъщност решение за демонтаж има още от 1993 г., но държавата и Столичната община не могат да се разберат.

На другия полюс бе емоцията на Ленин Станоев - мъжът, известен с това, че почиства паметника след множеството му заливания с боя през годините. Ленин си взе парче от плочата за спомен.

Инцидентът стана ден преди годишнината от руската инвазия в Украйна. 23 февруари в Русия се чества като Ден на защитника на отечеството, а през социализма бе официален празник на СССР - Ден на Съветската армия. Затова пред паметника имаше поставени венци и цветя. От руското посолство заявиха, че е богохулно да се посяга на монумента и така да се оскърбява “подвигът на съветските воини, освободили България от нацизма”. Те настояват българските власти да ликвидират “последиците от престъплението” и да накажат виновните.